Ubiće ih Evropa!

Mnogi klubovi sjajno guraju u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a u domaćim takmičenjima su u sredini tabele ili se čak bore za opstanak. U Nemačkoj je potonula dortmundska Borusija, u Engleskoj Liverpul i Totenhem, u Francuskoj Monako, Lil i Gengan, a slična sudbina zadesila je i Standard, Olimpijakos, Atletik Bilbao, Real Sosijedad...

Fudbal 16.12.2014 | 11:00
Ubiće ih Evropa!

Tko bi gori sad je doli, a tko doli, ka gori si kreće... Stihovi Ivana Gundulića slobodno se mogu primeniti i na evropsku fudbalsku scenu. Pojedini klubovi koji su prošle sezone žarili i palili, na domaćoj i internacionalnoj sceni, sada prosto ne mogu da se prepoznaju, pa se umesto u samom vrhu i borbi za trofeje nalaze u donjem domu, strepeći čak i za opstanak. A jedan od razloga su i – obaveze u evrokupovima.

Borusija iz Dortmunda ne može da se pravda kako njeni igrači nisu navikli na ritam nedelja–sreda, pošto su Milioneri blistali godinama unazad. Međutim, ove jeseni prosto ih „ubi Evropa“! I dok su se u Ligi šampiona puleni Jirgena Klopa prosto prošetali prvom fazom takmičenja, gazeći skoro sve pred sobom, dotle u Bundesligi klecaju iz utakmice u utakmicu. Do ovog vikenda popularni Milioneri su čak bili na poslednjem mestu, ali su zahvaljujući minimalnom trijumfu nad Hofenhajmom malo napredovali, pa se sada nalaze na 14. poziciji, ali sa samo dva boda više od fenjeraša Štutgarta i sa tek četiri pobede na 14 mečeva. Da ne govorimo što zaostaju za liderom i šampionom Bajernom čak 22 boda, a za četvrtoplasiranim Bajerom iz Leverkuzena koji bi u ovom trenutku išao u kvalifikacije za Ligu šampiona – devet koraka.

Međutim, nije Borusija jedina koja je „u kanalu“...

Slična sudbina zadesila je i Liverpul. Ekipa koja se lane do poslednjeg kola borila za titulu sada je u zlatnoj sredini sa 15 poena manje od vodećeg Čelsija, ali samo osam više iznad „crvene zone“. Za razliku od Nemaca ekipa sa Enfilda nije blistala ni u Ligi šampiona, ali se to možda moglo i očekivati, jer Redsi od 2009. godine nisu nastupali u elitnom evropskom takmičenju, pa su se već odvikli od igre na nekoliko frontova.

Značajan podbačaj, delimično i zbog evropskih obaveza, zabeležili su i drugi engleski timovi – Totenhem, Arsenal i Everton. Pevci su lagano prošli prvu fazu Lige Evrope (u grupi sa Partizanom), dok su u Premijer ligi u sredini tabele. Njima uz bok je i Everton koji je takođe na internacionalnoj sceni bio više nego ubedljiv, baš kao i Arsenal koji je u osmini finala Lige šampiona, dok na Ostrvu zaostaje nedostižnih 13 bodova za Čelsijem.

Najveći gubitnici u Španiji su baskijski klubovi. Atletik Bilbao je prošle godine završio na četvrtoj, a sada je na desetoj poziciji, dok se Real Sosijedad još nije oporavio od šokantne eliminacije u baražu za Ligu Evrope protiv Krasnodara, pa se nalazi tik iznad zone ispadanja.

Popriličan broj gubitaša je i u Francuskoj. Vicešampion Monako je nekako dogurao do sedme pozicije, Lil je na 15, dok je Gengan na 17. mestu. A svi predstavljaju francuski fudbal na evropskoj sceni!

Nenaviknuti na ozbiljnu igru na dva fronta, na Apeninima su posustali Napoli, Fjorentina i posebno Torino koji se nalazi veoma blizu „crvene zone“. I takvih primera je na sve strane... Počev od Grčke gde Olimpijakos gubi trku sa PAOK-om, Belgijom gde moćni Standard ne može da veže dve-tri dobre utakmice, pa do Ukrajine gde Šahtjor, koji sjajno gura u Ligi šampiona, zaostaje pet koraka za Dinamom.

Nekima su evrokupovi došli glave, dok će drugi imati velike probleme zbog – Kupa afričkih nacija. Mnogi evropski velikani zbog obaveza na kontinentalnom šampionatu koje je na programu od 17. januara do 8. februara u Ekvatorijalnoj Gvineji, neće moći da računaju na svoje asove skoro mesec i po dana! U tom periodu odsustvovaće Feguli (Valensija), Brahimi (Porto), Slimani (Sporting), M’Bija (Sevilja), Čupo-Moting (Šalke), Sise (Njukasl), Sou (Fenerbahče), Orije (PSŽ), Đa Đeđe (Marselj), Jaja Ture (Siti), Žervinjo (Roma)...

Na drugoj strani mnogima je laknulo što se nisu plasirali Maroko i Nigerija, pa će Bajern sačuvati Benatiju, Lil Enijamu, Čelsi Obi Mikela, Lacio Onazija, Viljareal Učea...

Ako je suditi po broju osvojenih titula kroz istoriju, sa izuzetkom Bajerna, neko bi mogao da pomisli da je bundesligaška tabela ove godine okrenuta – naglavačke! Naime, od sedam poslednjeplasiranih timova čak šest su nekadašnji prvaci Nemačke – Štutgart (pet titula), Hamburger (6), Verder (4), Herta (2), Borusija Dortmund (8) i Keln (3).

Komentari / 0

Ostavite komentar