Човић позвао папу да посјети БиХ

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда хрватског народа Драган Човић разговарао је данас на аудијенцији у Ватикану са Светим Оцем папом Фрањом, државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином и секретаром за односе с државама монсињором Домиником Мамбертијем.

Босна и Херцеговина 15.12.2014 | 21:10
Човић позвао папу да посјети БиХ

Човић и папа Фрањо разговарали су о актуелној ситуацији у БиХ, приликама и односима у БиХ, социоекономским и економским проблемима, као и демографској ситуацији, те питањима положаја и бриге за младе и породице, као основе здравог и срећног друштва.

У контексту разговора о приликама и односима у БиХ посебно су разговарали о положају хрватског народа, као и о провођењу Темељног уговора БиХ са Светом Столицом.

Човић је изразио захвалност Светој Столици за исказану сталну бригу за БиХ као државу једнакоправних народа те за сваку другу подршку и помоћ у најтежим тренуцима, укључујући недавне елементарне непогоде.
Такође је позвао Светог Оца да посјети БиХ и пренио му поздраве из наше земље, а посебно поздраве хрватског народа. Том приликом уручио је Светом Оцу дар, статуу Катарине Косаче-Котроманић, аутора Флоријана Мићковића.

С државним секретаром кардиналом Пјетром Паролином, Човић је разговарао о БиХ, њеном путу ка ЕУ и реформским процесима нужним за успоставу и изградњу правно уређене, сигурне и стабилне државе једакоправних народа и грађана.

Говорећи о интеграцијским процесима БиХ у ЕУ, Човић је истакао како је садашње уставно рјешење препрека реформама које стоје пред бх. властима те да су обавезе и одговорност на домаћим институцијама.
У разговору о провођењу Темељног уговора БиХ са Светом Столицом, наглашена је важност провођења Уговора за све народе који живе у БиХ. Институције власти требају учинити да се кроз законску регулативу осигура проведба Уговора.

У разговору с кардиналом Паролином учествовали су прва замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) Маринко Чавара.

Састанку је присуствовала и амбасадор БиХ у Ватикану Славица Карачић.
Човић је кардиналу Паролину поклонио рељеф "Фратар загрлио земљу", професора Стипе Сикирице из Загреба.
Такође, члан Предсједништва БиХ Човић, посјетио је и Радио Ватикан гдје је разговарао с главним уредником хрватског радијског програма, патером Синишом Штамбуком, Марком Латинчићем и Паолом Иннаморатијем, саопштено је из Предсједништва БиХ.

"Позвао сам Светог Оца да посјети БиХ и чини ми се да ће у плану за 2015. то бити и реализирано. На томе се тек треба радити као још једној поруци охрабрења какву нам је Свети Отац слао и када смо били суочени с тешким поплавама, када је стао уз све напаћене људе у БиХ и помогао у обнови и санирању штета и на духовном и на материјалном плану", изјавио је Човић након разговора с папом.

Хрватски члан Предсједништва БиХ каже како је у подужем, врло срдачном и пријатељском разговору информисао поглавара Католичке цркве о приликама у БиХ те плановима како стабилизирати БиХ и релаксирати односе међу три народа који су још оптерећени ратним ожиљцима.

Папа Фрањо је, како је рекао Човић, подржао опредјељење наших власти да БиХ постане чланица Еуропске уније. Разговарано је и о регионалним питањима, те позицији хрватског народа у БиХ.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

стојан

15.12.2014 15:34

јадна је дрзава коју граде папа и патријарх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зови

15.12.2014 15:56

га себи у кућу нама не треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

15.12.2014 16:25

Сто да га незове?Ватикан је одувек подразавао УСТАСЕ,то зна читав свијет!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

15.12.2014 16:51

које је вјере овај папа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

папалина

15.12.2014 18:08

Ако додје нека се извине за Српске зртве и геноцид над Србима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за муслиман

15.12.2014 18:31

моје и твоје није , нама не треба сигурно . нека га хдз- овац води својој кући .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

15.12.2014 18:39

ја не бих рекао да је члан предсједништва БиХ био на аудијенцији код папе већ да је било цијело руководство ХДЗ БиХ код папе. Видим Човића, Чавару, Кришто, Вранкић....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раве

15.12.2014 18:55

Ја Мислим да овај папа Фрањо има висе љубави према БиХ него Бакир,Додик И Цовиц заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.12.2014 19:05

имамо ми довољно домацих папа-ка овај нам нетреба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

15.12.2014 19:30

зованли сте га себи у Хрватску док је пољубио Хрватску земљу ниједан метак више није био испаљен све ко се чини да је и он одговоран За распад бивше Југославије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре"Стојан"

15.12.2014 19:32

Зато је добра држава у коју је АЛИЈА довео вехабије и муђахедине.Ајд што их доведе,већ они учунише злоа,као награда за то остадоше овде да живе.Е мој"""Стојане"""

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

15.12.2014 19:34

Папа достојан сбаке поруке изговоррне.Сви остали су мале маце за њега.Напао педере клерикалне,богатасе..Скидам капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

15.12.2014 19:58

бољи ми је ел багдади од фрање. има госпа у медугорју и пирамида у ввисоком. то нам је доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена и оглодана земља

15.12.2014 20:25

С Човићем само низбрдо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

15.12.2014 20:32

Милетов подгузник са свитом о трошку сиротиње мрси даму по свијету бијеломе!

ОДГОВОРИТЕ