Čović pozvao papu da posjeti BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović razgovarao je danas na audijenciji u Vatikanu sa Svetim Ocem papom Franjom, državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose s državama monsinjorom Dominikom Mambertijem.

Bosna i Hercegovina 15.12.2014 | 21:10
Čović pozvao papu da posjeti BiH

Čović i papa Franjo razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH, prilikama i odnosima u BiH, socioekonomskim i ekonomskim problemima, kao i demografskoj situaciji, te pitanjima položaja i brige za mlade i porodice, kao osnove zdravog i srećnog društva.

U kontekstu razgovora o prilikama i odnosima u BiH posebno su razgovarali o položaju hrvatskog naroda, kao i o provođenju Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom.

Čović je izrazio zahvalnost Svetoj Stolici za iskazanu stalnu brigu za BiH kao državu jednakopravnih naroda te za svaku drugu podršku i pomoć u najtežim trenucima, uključujući nedavne elementarne nepogode.
Takođe je pozvao Svetog Oca da posjeti BiH i prenio mu pozdrave iz naše zemlje, a posebno pozdrave hrvatskog naroda. Tom prilikom uručio je Svetom Ocu dar, statuu Katarine Kosače-Kotromanić, autora Florijana Mićkovića.

S državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, Čović je razgovarao o BiH, njenom putu ka EU i reformskim procesima nužnim za uspostavu i izgradnju pravno uređene, sigurne i stabilne države jedakopravnih naroda i građana.

Govoreći o integracijskim procesima BiH u EU, Čović je istakao kako je sadašnje ustavno rješenje prepreka reformama koje stoje pred bh. vlastima te da su obaveze i odgovornost na domaćim institucijama.
U razgovoru o provođenju Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom, naglašena je važnost provođenja Ugovora za sve narode koji žive u BiH. Institucije vlasti trebaju učiniti da se kroz zakonsku regulativu osigura provedba Ugovora.

U razgovoru s kardinalom Parolinom učestvovali su prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara.

Sastanku je prisustvovala i ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić.
Čović je kardinalu Parolinu poklonio reljef "Fratar zagrlio zemlju", profesora Stipe Sikirice iz Zagreba.
Takođe, član Predsjedništva BiH Čović, posjetio je i Radio Vatikan gdje je razgovarao s glavnim urednikom hrvatskog radijskog programa, paterom Sinišom Štambukom, Markom Latinčićem i Paolom Innamoratijem, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Pozvao sam Svetog Oca da posjeti BiH i čini mi se da će u planu za 2015. to biti i realizirano. Na tome se tek treba raditi kao još jednoj poruci ohrabrenja kakvu nam je Sveti Otac slao i kada smo bili suočeni s teškim poplavama, kada je stao uz sve napaćene ljude u BiH i pomogao u obnovi i saniranju šteta i na duhovnom i na materijalnom planu", izjavio je Čović nakon razgovora s papom.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kaže kako je u podužem, vrlo srdačnom i prijateljskom razgovoru informisao poglavara Katoličke crkve o prilikama u BiH te planovima kako stabilizirati BiH i relaksirati odnose među tri naroda koji su još opterećeni ratnim ožiljcima.

Papa Franjo je, kako je rekao Čović, podržao opredjeljenje naših vlasti da BiH postane članica Europske unije. Razgovarano je i o regionalnim pitanjima, te poziciji hrvatskog naroda u BiH.

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

stojan

15.12.2014 15:34

jadna je drzava koju grade papa i patrijarh.

ODGOVORITE
Name

zovi

15.12.2014 15:56

ga sebi u kuću nama ne treba

ODGOVORITE
Name

JA

15.12.2014 16:25

Sto da ga nezove?Vatikan je oduvek podrazavao USTASE,to zna čitav svijet!!!

ODGOVORITE
Name

musliman

15.12.2014 16:51

koje je vjere ovaj papa?

ODGOVORITE
Name

papalina

15.12.2014 18:08

Ako dodje neka se izvine za Srpske zrtve i genocid nad Srbima...

ODGOVORITE
Name

za musliman

15.12.2014 18:31

moje i tvoje nije , nama ne treba sigurno . neka ga hdz- ovac vodi svojoj kući .

ODGOVORITE
Name

Geography

15.12.2014 18:39

ja ne bih rekao da je član predsjedništva BiH bio na audijenciji kod pape već da je bilo cijelo rukovodstvo HDZ BiH kod pape. Vidim Čovića, Čavaru, Krišto, Vrankić....

ODGOVORITE
Name

Rave

15.12.2014 18:55

Ja Mislim da ovaj papa Franjo ima vise ljubavi prema BiH nego Bakir,Dodik I Covic zajedno.

ODGOVORITE
Name

xxl

15.12.2014 19:05

imamo mi dovoljno domacih papa-ka ovaj nam netreba

ODGOVORITE
Name

Crni

15.12.2014 19:30

zovanli ste ga sebi u Hrvatsku dok je poljubio Hrvatsku zemlju nijedan metak više nije bio ispaljen sve ko se čini da je i on odgovoran Za raspad bivše Jugoslavije

ODGOVORITE
Name

Re"Stojan"

15.12.2014 19:32

Zato je dobra država u koju je ALIJA doveo vehabije i muđahedine.Ajd što ih dovede,već oni učuniše zloa,kao nagrada za to ostadoše ovde da žive.E moj"""Stojane"""

ODGOVORITE
Name

ap

15.12.2014 19:34

Papa dostojan sbake poruke izgovorrne.Svi ostali su male mace za njega.Napao pedere klerikalne,bogatase..Skidam kapu.

ODGOVORITE
Name

pajo

15.12.2014 19:58

bolji mi je el bagdadi od franje. ima gospa u medugorju i piramida u vvisokom. to nam je dosta

ODGOVORITE
Name

Razvaljena i oglodana zemlja

15.12.2014 20:25

S Čovićem samo nizbrdo.

ODGOVORITE
Name

Mostar

15.12.2014 20:32

Miletov podguznik sa svitom o trošku sirotinje mrsi damu po svijetu bijelome!

ODGOVORITE