Леброн више није ''онај стари''!

"Ипак, вероватно никада није био бољи играч", оцењују НБА стручњаци.

Кошарка 15.12.2014 | 17:20
Леброн више није ''онај стари''!

Гласно се ове сезоне могу чути оцене да Леброн Џејмс не изгледа на терену као до ове сезоне. Не само то, већ и да је успорио, да је изгубио брз корак, да је слабији...

Нема дилеме, за килажу су у праву. Лично је говорио у предсезони о својој дијети (месо, риба, поврће, воће) и губитку килограма. "Лакши сам него раније", објашњавао је.

У праву су и за брзину. Тачно је и када кажу да је делимично изгубио "убилачки инстинкт", који га је у раној младости терао да закуцава преко неколико играча, са великом лакоћом. И он то признаје.

Уосталом, велики играчи су одувек мењали своју игру, адаптирали се и нису бежали од тога.

"Све те аспекте можете посматрати из доброг и из лошег угла. 'Проширио' сам остале сегменте игре. И даље сам тамо, на терену и стварам акције. Очигледно нисам више тинејџер који сам раније био, али и даље могу да радим ствари које су неопходне да бих био успешан", рекао је "Краљ" из Акрона.

На гостовању Атланти, 30. децембра, Леброн ће прославити 30. рођендан. Већ је одиграо више од 40.000 минута на теренима НБА лиге. Поређења ради, пре рођендана ће сабрати већу минутажу него Лери Бирд у читавој каријери.

До ове сезоне, освојио је две НБА титуле, два пута био МВП финала, четири пута МВП лиге, има и два олимпијска злата (Пекинг, Лондон). Ипак, чини се да од 2003. никада није тако радикално променио игру као ове године.

"Леброн који је могао да закуца преко било ког играча је вероватно 'отишао'. Ипак, вероватно никада није био бољи кошаркаш него сада", оценио је за америчку ТВ мрежу ЕСПН један неименовани НБА скаут.

Фанатично посвећен послу и усавршавању, Џејмс је чак осам узастопних сезона константно побошљавао шутерску статистику - 2006/07 погађао је 47,6 одсто покушаја из игре, а 2013/14 - 56,7.

Ове сезоне је на 21 утакмици убацивао по 25,5 поена, уз 7,6 асистенција и 5,5 скокова. Другачије бројке у прилично другачијој екипи од шампионског Мајамија.

"Немогуће је поредити оно што Леброн ради ове године са оним што је радио последњих година. Игра у потпуно другачијој екипи, која га, са друге стране, приморава да игра потпуно другачије. Ради јаче у нападу, јер практично све време игра плејмејкера", рекао је саговорник ЕСПН-а, функционер једног НБА лигаша.

Кливленд је напустио са 25 година, вратио се мало пре 30, одлучан да освоји титулу. Навијачи га воле исто као и раније и верују да ће сада коначно донети трофеј Лери О' Брајен у свој град.

Иако га многи називају "генералним менаџером" и иако се догађа да и тренер Дејвид Блат не може да дође до речи од њега на тајм-ауту, стручњаци мисле да се није само физички променио.

"Леброн од пре неколико година би погледао одбрану противника и једноставно је сам напао. Тек онда би реаговао на то што су одиграли. Сада га можете видети како најпре 'прочита' одбрану, па тек онда користи њене слабости. То са собом можда доноси и мање закуцавања, али и ефикасније шутеве. И његове и његових саиграча. Ако је тако, онда се може рећи да је сада бољи у нападу него пре", рекао је за ЕСПН о Џејмсу такође неименовани помоћни НБА тренер.

Кливленд је после лошег почетка сезоне нанизао осам победа, па покварио скор претходних вечери поразима на гостовањима Оклахоми и Њу Орлеансу. Наредних пет утакмица одиграће на домаћем терену, против Шарлота, Атланте, Бруклина, Мемфиса и Минесоте.

Коментари / 0

Оставите коментар