Lebron više nije ''onaj stari''!

"Ipak, verovatno nikada nije bio bolji igrač", ocenjuju NBA stručnjaci.

Košarka 15.12.2014 | 17:20
Lebron više nije ''onaj stari''!

Glasno se ove sezone mogu čuti ocene da Lebron Džejms ne izgleda na terenu kao do ove sezone. Ne samo to, već i da je usporio, da je izgubio brz korak, da je slabiji...

Nema dileme, za kilažu su u pravu. Lično je govorio u predsezoni o svojoj dijeti (meso, riba, povrće, voće) i gubitku kilograma. "Lakši sam nego ranije", objašnjavao je.

U pravu su i za brzinu. Tačno je i kada kažu da je delimično izgubio "ubilački instinkt", koji ga je u ranoj mladosti terao da zakucava preko nekoliko igrača, sa velikom lakoćom. I on to priznaje.

Uostalom, veliki igrači su oduvek menjali svoju igru, adaptirali se i nisu bežali od toga.

"Sve te aspekte možete posmatrati iz dobrog i iz lošeg ugla. 'Proširio' sam ostale segmente igre. I dalje sam tamo, na terenu i stvaram akcije. Očigledno nisam više tinejdžer koji sam ranije bio, ali i dalje mogu da radim stvari koje su neophodne da bih bio uspešan", rekao je "Kralj" iz Akrona.

Na gostovanju Atlanti, 30. decembra, Lebron će proslaviti 30. rođendan. Već je odigrao više od 40.000 minuta na terenima NBA lige. Poređenja radi, pre rođendana će sabrati veću minutažu nego Leri Bird u čitavoj karijeri.

Do ove sezone, osvojio je dve NBA titule, dva puta bio MVP finala, četiri puta MVP lige, ima i dva olimpijska zlata (Peking, London). Ipak, čini se da od 2003. nikada nije tako radikalno promenio igru kao ove godine.

"Lebron koji je mogao da zakuca preko bilo kog igrača je verovatno 'otišao'. Ipak, verovatno nikada nije bio bolji košarkaš nego sada", ocenio je za američku TV mrežu ESPN jedan neimenovani NBA skaut.

Fanatično posvećen poslu i usavršavanju, Džejms je čak osam uzastopnih sezona konstantno pobošljavao šutersku statistiku - 2006/07 pogađao je 47,6 odsto pokušaja iz igre, a 2013/14 - 56,7.

Ove sezone je na 21 utakmici ubacivao po 25,5 poena, uz 7,6 asistencija i 5,5 skokova. Drugačije brojke u prilično drugačijoj ekipi od šampionskog Majamija.

"Nemoguće je porediti ono što Lebron radi ove godine sa onim što je radio poslednjih godina. Igra u potpuno drugačijoj ekipi, koja ga, sa druge strane, primorava da igra potpuno drugačije. Radi jače u napadu, jer praktično sve vreme igra plejmejkera", rekao je sagovornik ESPN-a, funkcioner jednog NBA ligaša.

Klivlend je napustio sa 25 godina, vratio se malo pre 30, odlučan da osvoji titulu. Navijači ga vole isto kao i ranije i veruju da će sada konačno doneti trofej Leri O' Brajen u svoj grad.

Iako ga mnogi nazivaju "generalnim menadžerom" i iako se događa da i trener Dejvid Blat ne može da dođe do reči od njega na tajm-autu, stručnjaci misle da se nije samo fizički promenio.

"Lebron od pre nekoliko godina bi pogledao odbranu protivnika i jednostavno je sam napao. Tek onda bi reagovao na to što su odigrali. Sada ga možete videti kako najpre 'pročita' odbranu, pa tek onda koristi njene slabosti. To sa sobom možda donosi i manje zakucavanja, ali i efikasnije šuteve. I njegove i njegovih saigrača. Ako je tako, onda se može reći da je sada bolji u napadu nego pre", rekao je za ESPN o Džejmsu takođe neimenovani pomoćni NBA trener.

Klivlend je posle lošeg početka sezone nanizao osam pobeda, pa pokvario skor prethodnih večeri porazima na gostovanjima Oklahomi i Nju Orleansu. Narednih pet utakmica odigraće na domaćem terenu, protiv Šarlota, Atlante, Bruklina, Memfisa i Minesote.

Komentari / 0

Ostavite komentar