Хладноћа баш "стеже" срце

Када се температура спусти испод нуле, кардиоваскуларни болесници морају да поведу више рачуна пре него што изађу из топле просторије напоље.

Здравље 14.12.2014 | 18:41
Хладноћа баш "стеже" срце

Хладноћа сужава периферне крвне судове, а код старијих болесника и хипертоничара, то може да изазове нагли и велики скок крвног притиска. Пацијенти који немају регулисан крвни притисак, а излазе нагло из топлог на хладно, имају велики ризик од инфаркта срца или мозга.

- Болесницима са хроничним болестима препоручује се редовно узимање терапије - саветује доцент др Предраг Митровић, кардиолог Ургентног центра Клиничког центра Србије.

- Али, и поред редовне терапије, може доћи до варијације вредности крвног притиска. Због тога сваки болесник који болује од хипертензије мора код себе да има и лекове који брзо спуштају крвни притисак, да би благовремено могли да га регулишу. Наравно, примена ових лекова мора бити само уз савет и контролу
надлежног лекара.

Показано је и да здраве особе нису имуне на промене које се дешавају у атмосфери. При наглим температурним прелазима, промени притиска или смера ветра, и здрави могу осетити главобољу, односно промену крвног притиска. У зависности од утицаја времена, срчани болесници са ангином пекторис ивисоким крвним притиском, посебно морају да буду обазриви.

- Када су неповољни временски услови, кардиолошким болесницима се саветује да остану код куће, да се
не замарају и да узимају максималну прописану дозу лекова - наглашава др Митровић.

- Када је повишена влажност, отежано је испаравање зноја са површине коже, па због тога долази до оптерећења срца, као да ради под физичким напором. Истраживања су показала да се срчани удари најчешће јављају зими, као и у данима са ниским ваздушним притиском. У таквим приликама преовладава облачно, често ветровито, снежно или кишно време. И зато, када су присутне нагле промене времена, узимајте лекове редовно и не излажите се променама.

Коментари / 0

Оставите коментар