Радовић: Банкарски сектор стабилан

Банкарски сектор Репубике Српске је стабилан, а криза у бијељинској Бобар банци неће се одразити на остале банке на домаћем тржишту, сматра економски експерт Милан Радовић.

Република Српска 14.12.2014 | 15:50
Радовић: Банкарски сектор стабилан

Радовић је рекао да се то може потврдити податком да су банке ликвидне, односно да су сви депозити по виђењу покривени високо ликвидним новчаним средствима, док се квалитет кредитног портфеља не погоршава.

"Што се тиче мањих банака, оне су првих дана биле изложене овом удару, али последњих дана ситуација се смирује", рекао је Радовић.

Када је ријеч о депозитима грађана до 50.000 КМ, Радовић је подсјетио на обавезу банака да издвајају средства Агенцији за осигурање депозита за њихово покриће, као и обавезу Агенције да та средства држи код неке од банака у иностранству.

"Оно што знам је да банке испуњавају своје обавезе, а наведена средства налазе се код банака које имају висок кредитни рејтинг, због чега су сигурна", рекао је Радовић.

Према његовом мишљењу, криза у Бобар банци је интерног карактера, до које је највјероватније дошло због погоршања одређених ставки портфеља након губитка који је банка исказала.

"Губитак је генерисан са шестим мјесецом искључиво од раста резерви на кредитном портфељу, што води ка закључку да је дошло до погоршања одређених кредита", рекао је Радовић.

Радовић, који је и директор Нове банке Бањалука, рекао је да је ова банка по аутоматизму отворила укупно 8.000 рачуна пензионерима који су били комитенти Бобар банке и да ће они наставити да буду клијенти Нове банке.

"Нису само у питању клијенти Бобар банке, имамо и прилив клијената других банака, с обзиром да нам раст активе и лидерска позиција на тржишту Републике Српске доноси нове клијенте", рекао је Радовић, наводећи да је у банци од почетка године отворено око 20.000 нових текућих рачуна.

Говорећи о пословању банке, Радовић је навео да је она задржала лидерску позицију на тржишту Републике Српске и да ће пословну годину завршити са активом од 1,620 милијарди КМ и 20 одсто већим профитом  у односу на претходну.

"Такође, квалитет кредита је веома добар, а удио неквалитетних је на много нижем нивоу у односу на просјек банкарског сектора у БиХ и окружењу", рекао је Радовић.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

когде

14.12.2014 14:59

Радовиц-економски експерт!! Е и тај це нас на зелену грану довести сигурно. Продузена рука резима и инстант сеоских ''бизмисмена'' а данас пропалица и сл багре који су унаказили привредни сектор.А опсте је познато у БЛ ко је самозваном еконоском експерту писао др и остале мр десертације у новом саду....економски експерт који је поткрадао дрзаву не плацајуци струју прије пгодину или двије. Цији је један од локала био ''запецацен'' јер није издавао фискалне рацуне..економски експерт на ког је његов пајтас пуцао на њега у једном селу у кафани јер се нису договорили око подјеле украденог из банке....ееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕДИСА

14.12.2014 15:18

кад је то све тако РУЗИЦАСТО као сто ти прицас онда преузмите и БОБАР банку па вратите народу новац ! ?????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

зафркант

14.12.2014 15:19

Милан Сојиц Радовиц, и казете економски експерт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаф

14.12.2014 15:38

Сад је то као тачна информација. Његова банка је следећа. Стручњак неа шта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зар

14.12.2014 16:19

Они који познају Радовица знају ко је и ста је и да је све своје титуле и своје знање стекао својим радом и уцењем. На васу велику залост Нова банка је БАНКА. Господин експерт "когде" надимком је најбоље окарактерисао себе и своју ескпертизу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре когде

14.12.2014 19:15

Мало му па јос и кафиц свака цаст то за старе дане

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

14.12.2014 22:00

не могу а да се не осврнем на острасцену и неаргументовану подрску према лику и дјелу ''великог менадзера'' који је новцем народа плацао дипломе, повеље, награде и ста све не да би био прогласаван за менадзера планете земље, мањаце, лијевца поља, и цега све не. Јаци је од Драгољуба Давидовица. А сто се његове струцности тице, опет цу ја: Нова Банка је балон!!!и Није банка него средство које влдајуца каста користи за акумулацију само њиима потребних средстава..!! Тацка!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

15.12.2014 00:50

Па покусавају продати Нову банку вец 5 година и нема сансе. Ко год удје и види папирологију побјегне. Имају залозене хипотеке на коју су дали милијарду марака кредита а реално да се прода вриједи 400 милиона. Све је овде стабилно, зато инвеститори само долазе , запосљавају, привреда ради, гради се , тргује. Ајде експерт ухвати се предузеца неког и запосли 100 људи бар. Експерт си за пљацку ове биједе заједно са резимом. Колико дуго видјецемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

15.12.2014 06:33

Нова банка има експерте који су нову банку подигли ,а то је стана салипур са екипом е онда су је за бања луку пренијели ставили друге људе сад је могуце да и пропадне

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник нб

15.12.2014 09:56

Без обзира ко је на целу банке,и колико је господин "когде"истразивацки укљуцен у приватни зивот господина Радовица,паусално давање оваквих коментара о банци,без стварних аргумената је некоректно.Нова банка запосљава 65о људи и од ње зиви много породица,и како ствари стоје у перспективи једина це задрзати своје сједисте у Бања Луци.Истовремено,Нова банка је највеца у Републици Српској и треца је у БиХ.Удио лосих кредита је сведен далеко испод просјека у окрузењу.Ако је могуце да је Радовиц све те силне дипломе успио да купи,свака цаст,поставља се питање које дипломе је господин "когде"успио бар да стекне?И не треба се крити иза псеудонима на овим страницама,изадјите јавно па прозовите Радовица да се суоците аргументима.Сигуран сам да це се он веома радо одазвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавно

15.12.2014 19:19

Па како се ти зовес раднице Нове банке ? Или писес за свих 650...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедња

15.12.2014 23:22

Нпр.одем да подигнем несто мало стедње ујутру у 9 казу нема пара звацемо вас кад скупимо и стварно зову али опет ми не дају све казу звацемо вас толико о ликвидности.

ОДГОВОРИТЕ