Српска дјеца у фри-шопу Захавија на Кипру!

Андрија Живковић, млади везиста Партизана и по многима највећи драгуљ нашег фудбала, ушао је у пословни круг Партизан/Црвена звезда - Пини Захави - Аполон - високо друштво Европе.

Фудбал 14.12.2014 | 12:00
Српска дјеца у фри-шопу Захавија на Кипру!

Партизан је изгледа и дефинитивно већ остао без Андрије Живковића! Како су открили представници групе „Алберт Нађ”, која ће имати кандидата на предстојећим председничким изборима, он је још пре неколико месеци продат Аполону са Кипра, захваљујући сада већ чувеним пословним везама клуба из Хумске, менаџера Пинија Захавија и клуба из Лимасола. За њега су у Партизану, тада притиснути финансијском кризом, наводно добили 2.500.000 евра и 25 одсто од следеће продаје, а о трансферу ћуте јер су новац одавно потрошили.

Наравно, Аполон је само параван, Живковић је сада у власништву Захавија и на Кипру никада неће заиграти, баш као што нису ни Никола Максимовић, који је завршио у Торину и Никола Аксентијевић, бивши члан Витесеа.

Како функционише ова менаџерска комбинација?

Пре свега, треба знати да овакви фантомски клубови заправо служе да се играчу обори цена, јер није исто када се јави, рецимо, јак клуб из “лига петице” и један Аполон. Зато иза њих и стоје фондови и агенције које понуде мизерно обештећење обично клубу коме је новац неопходан, одведу играча у “неки од Аполона” и онда у договору са клубом који је заиста желео трансфер, а који га је добио за много мањи новац, одлуче где ће играч ићи на позајмицу док не сазри. И сви су на добитку.

Није Аполон једини такав клуб, али је нама најпознатији јер иза њега стоји Фонд Израелца Пинија Захавија, који сарађује са агенцијом ЛИАН Спортс, на чијем су челу Фали Рамадани и Никола Дамјанац. Ипак, и овоме ће се убрзо стати на пут, јер ФИФА зна да се иза “Аполона” крију менаџери и зато је недавно и најавила да ће престати да постоје агенције и фондови.

Исти рецепт као у “случају Живковић” већ је примењиван. Више пута. Када је Звезди био неопходан новац за УЕФА лиценцу, 2012. Захавијев фонд ургентно је уплатио новац, стекао право на Максимовићев уговор, који је фиктивно постао играч Аполона и одмах прослеђен у Торино. Само дан пре тог сазнања играч је изјавио да он ништа није потписао, баш као што је и Живковић у четвртак поручио после меча са Астерасом!

После Максимовића, и Лазар Марковић је кренуо сличним путем, а како се и руководству у Хумској и на „Маракани“ већ свидела комбинација, уследила је продаја Николе Аксентијевића у Аполон (одмах прослеђен у Витесе), а недавно и дела уговора (20%) Луке Јовића (Звезди новац био хитно потребан због дуга Броновицком).

Све је ту мање фудбала... На срећу, јануарски прелазни рок последњи је у ком ће такви трансфери бити дозвољени.

Партизан и Пини Захави први пут су сарађивали лета 2012, када је Лазар Марковић постао играч инвестиционог фонда за седам милиона евра. Он је остао и те сезоне у Хумској, а већ наредне је продат Бенфици за 12 милиона. Партизан је за само годину дана изгубио, а Захави зарадио пет милиона евра!

Ко је Пини Захави?
Суперагент из Израела у менаџерске воде ушао је као новинар. Тада је стекао већину контаката, а први посао био му је трансфер Авија Коена у Ливерпул 1979. за 200.000 евра. Утицај је стекао 90-их година, а први већи трансфер му је онај Рија Фердинанда из Лидса у Вест Хем за 20 милиона евра. Био је агент и Јапу Стаму, Верону, Марселу Саласу... Радио је на трансферима Дрогбе, Чеха и Ешлија Кола у Челси, Тевеза у Јунајтед, али је највећи посао направио довођењем Романа Абрамовича у Челси. Живи у Тел Авиву и Лондону.

Коментари / 0

Оставите коментар