Srpska djeca u fri-šopu Zahavija na Kipru!

Andrija Živković, mladi vezista Partizana i po mnogima najveći dragulj našeg fudbala, ušao je u poslovni krug Partizan/Crvena zvezda - Pini Zahavi - Apolon - visoko društvo Evrope.

Fudbal 14.12.2014 | 12:00
Srpska djeca u fri-šopu Zahavija na Kipru!

Partizan je izgleda i definitivno već ostao bez Andrije Živkovića! Kako su otkrili predstavnici grupe „Albert Nađ”, koja će imati kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, on je još pre nekoliko meseci prodat Apolonu sa Kipra, zahvaljujući sada već čuvenim poslovnim vezama kluba iz Humske, menadžera Pinija Zahavija i kluba iz Limasola. Za njega su u Partizanu, tada pritisnuti finansijskom krizom, navodno dobili 2.500.000 evra i 25 odsto od sledeće prodaje, a o transferu ćute jer su novac odavno potrošili.

Naravno, Apolon je samo paravan, Živković je sada u vlasništvu Zahavija i na Kipru nikada neće zaigrati, baš kao što nisu ni Nikola Maksimović, koji je završio u Torinu i Nikola Aksentijević, bivši član Vitesea.

Kako funkcioniše ova menadžerska kombinacija?

Pre svega, treba znati da ovakvi fantomski klubovi zapravo služe da se igraču obori cena, jer nije isto kada se javi, recimo, jak klub iz “liga petice” i jedan Apolon. Zato iza njih i stoje fondovi i agencije koje ponude mizerno obeštećenje obično klubu kome je novac neophodan, odvedu igrača u “neki od Apolona” i onda u dogovoru sa klubom koji je zaista želeo transfer, a koji ga je dobio za mnogo manji novac, odluče gde će igrač ići na pozajmicu dok ne sazri. I svi su na dobitku.

Nije Apolon jedini takav klub, ali je nama najpoznatiji jer iza njega stoji Fond Izraelca Pinija Zahavija, koji sarađuje sa agencijom LIAN Sports, na čijem su čelu Fali Ramadani i Nikola Damjanac. Ipak, i ovome će se ubrzo stati na put, jer FIFA zna da se iza “Apolona” kriju menadžeri i zato je nedavno i najavila da će prestati da postoje agencije i fondovi.

Isti recept kao u “slučaju Živković” već je primenjivan. Više puta. Kada je Zvezdi bio neophodan novac za UEFA licencu, 2012. Zahavijev fond urgentno je uplatio novac, stekao pravo na Maksimovićev ugovor, koji je fiktivno postao igrač Apolona i odmah prosleđen u Torino. Samo dan pre tog saznanja igrač je izjavio da on ništa nije potpisao, baš kao što je i Živković u četvrtak poručio posle meča sa Asterasom!

Posle Maksimovića, i Lazar Marković je krenuo sličnim putem, a kako se i rukovodstvu u Humskoj i na „Marakani“ već svidela kombinacija, usledila je prodaja Nikole Aksentijevića u Apolon (odmah prosleđen u Vitese), a nedavno i dela ugovora (20%) Luke Jovića (Zvezdi novac bio hitno potreban zbog duga Bronovickom).

Sve je tu manje fudbala... Na sreću, januarski prelazni rok poslednji je u kom će takvi transferi biti dozvoljeni.

Partizan i Pini Zahavi prvi put su sarađivali leta 2012, kada je Lazar Marković postao igrač investicionog fonda za sedam miliona evra. On je ostao i te sezone u Humskoj, a već naredne je prodat Benfici za 12 miliona. Partizan je za samo godinu dana izgubio, a Zahavi zaradio pet miliona evra!

Ko je Pini Zahavi?
Superagent iz Izraela u menadžerske vode ušao je kao novinar. Tada je stekao većinu kontakata, a prvi posao bio mu je transfer Avija Koena u Liverpul 1979. za 200.000 evra. Uticaj je stekao 90-ih godina, a prvi veći transfer mu je onaj Rija Ferdinanda iz Lidsa u Vest Hem za 20 miliona evra. Bio je agent i Japu Stamu, Veronu, Marselu Salasu... Radio je na transferima Drogbe, Čeha i Ešlija Kola u Čelsi, Teveza u Junajted, ali je najveći posao napravio dovođenjem Romana Abramoviča u Čelsi. Živi u Tel Avivu i Londonu.

Komentari / 0

Ostavite komentar