Не ћутати о односу према Србима


Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић изјавио је данас да он и други српски представници у косовској влади неће ћутати о односу Приштине према Србима, већ ће, ако процене да не могу да остваре елементарне интересе и оно што је за њих важно, напустити ту владу.

Србија 13.12.2014 | 21:11
Не ћутати о односу према Србима

"У тој влади ће, осим Исе Мустафе бити и Хашим Тачи и оно што је важно је наш став и однос према осталим члановима владе. Да ли ће или не та сарадња функционисати како треба, то ћемо да видимо, али треба пружити прилику и тим људима", рекао је Стојановић.

Он је међутим, додао да представници Срба неће ћутати у односима који буду постојали.

"Уколико будемо проценили да не можемо да остваримо елеметарне интересе и да променимо оно што је за нас најважније, сигурно даље нећемо учествовати, али хајде да дамо шансу и тим људима и да видимо да ли су искрени када говоре да желе Србе на Косову или је то само прича за ЕУ", рекао је Стојановић.

Упитан да ли ће се бавити питањем севера Косова, Стојановић је рекао да никада није делио север и југ и да је то неприродна подела која је створена.

"Изазови су различити, а ту смо да те изазове решавамо, уз подршку Владе Србије јер другачије није ни могуће", подвукао је Стојановић.

Он је подсетио да постоје два министра са севера Косова и Метохије, те да је веома важно да се Срби директно боре за своје интересе и да не очекују да неко други решава њихове проблеме.

"Највише политичке теме треба оставити за оне који су најпозванији да се тиме баве, а то свакако јесте Београд као носилац и представник српског народа где год он живео...", навео је Стојановић.

На питање да ли има несугласица Срба у косовском парламенту и влади, Стојановић је рекао да има различитих мишљења, али да је најважније да око кључних тема мисле исто.

"Направити јединство међу Србима где год, па и међу србима на КиМ, није једноставно, а није једноставно ни то јединство одржати", сматра Стојановић, који је додао да је кохезивни фактор међу Србима до сада била Влада Србије, а верује да ће тако бити и убудуће.

Како је додао, мора се подвући црта и "страсти ставити по страни", јер "уколико се у наредних неколико година значајно на боље не промени положај Срба и те како се доводи у питање њихов опстанак јужно од Ибра".

Упитан да ли ће представници Срба у косовском парламету подржати оснивање војске Косова, Стојановић је рекао да о тој теми није било речи и да прво треба видети шта то тачно подразумева.

"То је проблем који је далеко ван питања само КиМ и институција у Приштини. То је и регионално питање и видећемо како ће се према томе поставити и ЕУ и сви остали... Коначна одлуку да ли ћемо нешто да продржимо је и те како на дугачком штапу", навео је Стојановић и додао да не би било изненађење и да то потпуно не подрже.

Коментари / 0

Оставите коментар