Ne ćutati o odnosu prema Srbima


Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je danas da on i drugi srpski predstavnici u kosovskoj vladi neće ćutati o odnosu Prištine prema Srbima, već će, ako procene da ne mogu da ostvare elementarne interese i ono što je za njih važno, napustiti tu vladu.

Srbija 13.12.2014 | 21:11
Ne ćutati o odnosu prema Srbima

"U toj vladi će, osim Ise Mustafe biti i Hašim Tači i ono što je važno je naš stav i odnos prema ostalim članovima vlade. Da li će ili ne ta saradnja funkcionisati kako treba, to ćemo da vidimo, ali treba pružiti priliku i tim ljudima", rekao je Stojanović.

On je međutim, dodao da predstavnici Srba neće ćutati u odnosima koji budu postojali.

"Ukoliko budemo procenili da ne možemo da ostvarimo elemetarne interese i da promenimo ono što je za nas najvažnije, sigurno dalje nećemo učestvovati, ali hajde da damo šansu i tim ljudima i da vidimo da li su iskreni kada govore da žele Srbe na Kosovu ili je to samo priča za EU", rekao je Stojanović.

Upitan da li će se baviti pitanjem severa Kosova, Stojanović je rekao da nikada nije delio sever i jug i da je to neprirodna podela koja je stvorena.

"Izazovi su različiti, a tu smo da te izazove rešavamo, uz podršku Vlade Srbije jer drugačije nije ni moguće", podvukao je Stojanović.

On je podsetio da postoje dva ministra sa severa Kosova i Metohije, te da je veoma važno da se Srbi direktno bore za svoje interese i da ne očekuju da neko drugi rešava njihove probleme.

"Najviše političke teme treba ostaviti za one koji su najpozvaniji da se time bave, a to svakako jeste Beograd kao nosilac i predstavnik srpskog naroda gde god on živeo...", naveo je Stojanović.

Na pitanje da li ima nesuglasica Srba u kosovskom parlamentu i vladi, Stojanović je rekao da ima različitih mišljenja, ali da je najvažnije da oko ključnih tema misle isto.

"Napraviti jedinstvo među Srbima gde god, pa i među srbima na KiM, nije jednostavno, a nije jednostavno ni to jedinstvo održati", smatra Stojanović, koji je dodao da je kohezivni faktor među Srbima do sada bila Vlada Srbije, a veruje da će tako biti i ubuduće.

Kako je dodao, mora se podvući crta i "strasti staviti po strani", jer "ukoliko se u narednih nekoliko godina značajno na bolje ne promeni položaj Srba i te kako se dovodi u pitanje njihov opstanak južno od Ibra".

Upitan da li će predstavnici Srba u kosovskom parlametu podržati osnivanje vojske Kosova, Stojanović je rekao da o toj temi nije bilo reči i da prvo treba videti šta to tačno podrazumeva.

"To je problem koji je daleko van pitanja samo KiM i institucija u Prištini. To je i regionalno pitanje i videćemo kako će se prema tome postaviti i EU i svi ostali... Konačna odluku da li ćemo nešto da prodržimo je i te kako na dugačkom štapu", naveo je Stojanović i dodao da ne bi bilo iznenađenje i da to potpuno ne podrže.

Komentari / 0

Ostavite komentar