Књига изазвала буру у Црној Гори

Књига Мирослава Ћосовића „Бизарни свеци српске цркве“, коју промовише канонски непризната ЦПЦ, данима изазива згражавање свештенства, монаштва и верника Митрополије црногорско-приморске. У њој аутор износи тврдњу да су сви свеци СПЦ „бизарни, геноцидни, крволочни, свирепи, организатори политичких убистава, педофили, сладострасници, касапи, луди“...

Регион 13.12.2014 | 15:03
Књига изазвала буру у Црној Гори

Чак је и владика Петар Други Петровић Његош, по аутору, „издајник у покушају“ и „машина за производњу попова“, а Црногорци „микс Влаха и Албанаца“! Стефан Немања је „геноцидан“, „крволочан и свиреп“, Свети Сава „организатор политичких убистава“, Свети краљ Милутин „педофил, свирепи отац и сладострасник“. За Светог Стефана Дечанског Ћосовић каже да је „касапин“, Светог Уроша да је „луд“, а Свети деспот Стефан Лазаревић „хришћаноубица и ногосјек“.

- Описујући наводну „бизарност светаца Српске цркве“,Мирослав Ћосовић је у овој књизи, заправо, описао себе - каже протојереј-ставрофор др Велибор Џомић. - Евидентно је да му је циљ био да се на више него примитиван начин представи црногорској јавности. Како би, на пример, Ћосовић данас окарактерисао Светог Апостола Петра, који се три пута пре распећа одрекао Христа? У којој Ћосовићевој категорији би се, рецимо, нашао Свети Апостол Павле, који је као Савле био највећи гонитељ хришћана? Да ли би Свету Марију Египћанку, велику светитељку и пример покајања, можда назвао проститутком? Ћосовић се посебно обрушио на Светог Николаја Охридског и Жичког. Наравно, ни ту није хтео да „губи време“ и „прочита његова дела“.

Ћосовић у књизи често помиње многа позната имена, попут књижевника Филипа Давида и универзитеског професора Јована Бајфорда, сина редитеља Тимотија Џона Бојфорда.

- Српски историчари пишу да је краљ Милутин Симониди покварио материцу кад је имала само осам година. Она је била његова жена. Ја сам га назвао педофилом и мислим да нисам погрешио, јер се ради о човеку који је сексуално искористио девојчицу од осам година. То није било уобичајено понашење у средњем веку - истакао је Ћосовић.

“ИЗДАЈНИК У ПОКУШАЈУ“

Ћосовић се за тврдњу да је Његош био „издајник свога народа у покушају“ позива на дукљанског академика Бранка Павићевића. Он је рекао да је Његош, тобоже, од руског цара тражио допуштење да се он и десет до 20 црногорских фамилија преселе у Русију, што је, наводно, запрепастило и саме Русе.

- То је покушај издаје, остављање свог народа на цедилу - сматра Ћосовић.

Извор: Вечерње новисти

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007

13.12.2014 14:43

Миљан Миљанић пева "ШТА УРАДИ ЦРНА ГОРО", а ја се питам: ГДЈЕ НЕСТАДЕ СЛОБОДАРСКИ ДУХ ЦРНЕ ГОРЕ КОЈИ ЈУ ЈЕ КРАСИО ЈОШ ОД ДОБА ТУРАКА, ГДЈЕ НЕСТАДЕ ЧОЈСТВО И ВЕРА У ПРОШЛОСТ, КОЈА ЈЕ ПРОСЛАВИЛА ТАЈ НАРОД? АКО СЕ ВЕЋ ОДРИЧЕТЕ ЊГОША, НЕ БИ ИЗНЕНАДИЛО И ДА ПОРУШИТЕ МАУЗОЛЕЈ НА ЦЕТИЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

13.12.2014 16:05

Опрости му Боже незна шта прича.Сваста има у башти Божјој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2307

13.12.2014 17:21

Вјерујте има доста истине у овоме сто је написао,а као сто видим и неке је аргоментовао.истина нек изаде на видјело

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

13.12.2014 17:46

Ко је Мирослав Цосовиц??????????...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

13.12.2014 20:21

По овој логици могла би да се написе књига о свим религијама.Муслимански великани су имали по десет зена.И данас могу да се зене много пута и зене им слузе као робови.Неретко малолетне.Католицка црква је препуна педофила а црногорска квази-црква је састављена од српских распопа,расцињених свестеника.Тако да писање књига о српској Цркви је политиканство које наилази на плидно тло само код искомплексираних анти Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп Дујиц

15.12.2014 07:14

Милови луђаци ! Пуштени на слободу !

ОДГОВОРИТЕ