Истовремено именовање власти на нивоу БиХ и ФБиХ

Процес именовања мандатара за састав Вијећа министара БиХ и предсједника Федерације БиХ требало би да тече истовремено, што би било компромисно рјешење због различитих ставова политичких партнера из Федерације.

Босна и Херцеговина 13.12.2014 | 19:47
Истовремено именовање власти на нивоу БиХ и ФБиХ

Ово је за "Независне" потврдио Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, у чијој је надлежности вођење консултација за именовање мандатара за нови састав Вијећа министара.

"Очекујем да бисмо консултације могли завршити до краја мјесеца, али то превасходно зависи од стања у Федерацији. Наш генерални договор је да тај процес иде упоредо са именовањем предсједника ФБиХ. Међутим, то опет не може док се не конституише и Дом народа федералног парламента", каже он.

Овај процес, међутим, већ касни, јер постоје одређени неспоразуми на релацији СДА-ДФ у вези са формирањем већине кантоналних скупштина. Наиме, без формирања овог нивоа законодавне власти нема ни делегирања кантоналних представника за Дом народа Парламента ФБиХ, а самим тим не могу бити створене законске претпоставке за именовање предсједника Федерације.

Тога је свјестан и Никола Ловриновић, замјеник предсједника ХДЗ БиХ, који изражава наду да ће "тихи неспоразуми" на релацији СДА-ДФ бити превазиђени.

"Надам се да ћемо већину жупанија ријешити до конца тједна. У сриједу су завршене сједнице за жупаније у средишњој Босни и Посавини, а у међувремену су заказане и у још неким жупанијама", каже Ловриновић.

Он подсјећа на ранији став ХДЗ БиХ, који је захтијевао формирање власти од кантона, преко Федерације, до нивоа државе. Међутим, каже да је "паралелно рјешење" прихватљиво и за ХДЗ.

"ДФ инсистира на успостави Вијећа министара чим прије, из одређених разлога. Сада су се за то стекли и услови. Али не видим разлог зашто бисмо чекали и са жупанијама. Било би прихватљиво да та два процеса стигну један други, јер подсјећам да именовање мандатара захтијева и одређене сигурносне провјере", истиче Ловриновић.

Да одређени проблеми постоје, признаје и Сањин Халимовић, потпредсједник СДА, но и истиче да су се проблеми појавили на терену и да немају везе са централом ДФ-а у Сарајеву.

"Кад говоримо о ДФ-у, као нашем стратешком партнеру, морам истаћи да су они учинили заиста много у досадашњем процесу формирања власти. А и ти проблеми ће бити превазиђени", каже Халимовић.

Он подсјећа да је управо СДА предлагала паралелно конституирање власти на нивоу државе и Федерације, што се, како каже, наметало као сушта потреба.

"Може се, свакако, десити да то буде исти дан или у свега неколико дана", додаје Халимовић.

Иначе, очекивања СДА су да до Нове године буду конституирана оба дома федералног парламента те да буде именован мандатар за састав Вијећа министара, а да коначна успостава извршне власти буде завршена у фебруару.

Извор: Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Прангија

13.12.2014 12:00

Само нек су Додика избацили, биће га лакше избацити и на ентитетском нивоу. То је човјек кочничар свих кочница. Ова влада што ју је направио са брда дола није дуга вијека. Ускоро ће то све да падне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

13.12.2014 12:09

Свака част ИВАНИЋУ на датом интервију НЕЗАВИСНИМ.Бојим се да су очекивања СДА много већа од формирања од конституисања оба Дома федералног парламента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјанго

13.12.2014 12:20

Е моја прангијо...боље да буде коцница него да спусти руцну овим. Немас ти појма уопсте како функционисе БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

13.12.2014 12:36

Теби је дјанго изгледа зао сто ти Баја не води главну ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ДЈАНГО

13.12.2014 12:43

ИВАНИЋ ЧЕ ЗНАТИ ДА ОЧУВА СРПСКУ.Слажем се са твојим коментаром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Хехе

13.12.2014 14:11

Јеси сигуран да Баја не води главну ријеч? Хехехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се ХДЗ

13.12.2014 14:26

Баја је све рекао гласањем у парламентарној скупстини за ХДЗ , да је остао суздрзан било би нормално, гластати за хрвата а против србина и неком стављати тикету (про)босанси је ван памети. Његова сва прица је супља и процитана, али вријеме це све показати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Развој

13.12.2014 14:35

Наси представници имају изгледа само задатак да цувају Републику Српску,а не да развијају и унапредјују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта рећи

13.12.2014 14:48

Какву послуку порати? Коме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Разво

13.12.2014 15:03

Па неће ваљда политички врх Федерације заступати СРПСКУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска Иваницу

13.12.2014 15:22

Младен Иваниц це трезвено и реално да брано интересе Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

србска

13.12.2014 16:44

Вас је пола јос у 92-ој од кога се ви браните данас.Нема висе рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин,Вуциц,Иваниц

13.12.2014 16:47

Овај цовјек је примјер доброг политицара. Компетентан је, патриота, сталозен, досљедан, пристојан, зна ста је могуце а ста није. Кад будемо имали у законодавној и изврсној власти вецину оваквих људи онда цемо бити на путу да постанемо земља благостања,реда и једнакости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циган

13.12.2014 17:41

Мацоња ти се брини за РС и ста те брига за федерацију нек се нагадјају како хоце!

ОДГОВОРИТЕ