Istovremeno imenovanje vlasti na nivou BiH i FBiH

Proces imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i predsjednika Federacije BiH trebalo bi da teče istovremeno, što bi bilo kompromisno rješenje zbog različitih stavova političkih partnera iz Federacije.

Bosna i Hercegovina 13.12.2014 | 19:47
Istovremeno imenovanje vlasti na nivou BiH i FBiH

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u čijoj je nadležnosti vođenje konsultacija za imenovanje mandatara za novi sastav Vijeća ministara.

"Očekujem da bismo konsultacije mogli završiti do kraja mjeseca, ali to prevashodno zavisi od stanja u Federaciji. Naš generalni dogovor je da taj proces ide uporedo sa imenovanjem predsjednika FBiH. Međutim, to opet ne može dok se ne konstituiše i Dom naroda federalnog parlamenta", kaže on.

Ovaj proces, međutim, već kasni, jer postoje određeni nesporazumi na relaciji SDA-DF u vezi sa formiranjem većine kantonalnih skupština. Naime, bez formiranja ovog nivoa zakonodavne vlasti nema ni delegiranja kantonalnih predstavnika za Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim ne mogu biti stvorene zakonske pretpostavke za imenovanje predsjednika Federacije.

Toga je svjestan i Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, koji izražava nadu da će "tihi nesporazumi" na relaciji SDA-DF biti prevaziđeni.

"Nadam se da ćemo većinu županija riješiti do konca tjedna. U srijedu su završene sjednice za županije u središnjoj Bosni i Posavini, a u međuvremenu su zakazane i u još nekim županijama", kaže Lovrinović.

On podsjeća na raniji stav HDZ BiH, koji je zahtijevao formiranje vlasti od kantona, preko Federacije, do nivoa države. Međutim, kaže da je "paralelno rješenje" prihvatljivo i za HDZ.

"DF insistira na uspostavi Vijeća ministara čim prije, iz određenih razloga. Sada su se za to stekli i uslovi. Ali ne vidim razlog zašto bismo čekali i sa županijama. Bilo bi prihvatljivo da ta dva procesa stignu jedan drugi, jer podsjećam da imenovanje mandatara zahtijeva i određene sigurnosne provjere", ističe Lovrinović.

Da određeni problemi postoje, priznaje i Sanjin Halimović, potpredsjednik SDA, no i ističe da su se problemi pojavili na terenu i da nemaju veze sa centralom DF-a u Sarajevu.

"Kad govorimo o DF-u, kao našem strateškom partneru, moram istaći da su oni učinili zaista mnogo u dosadašnjem procesu formiranja vlasti. A i ti problemi će biti prevaziđeni", kaže Halimović.

On podsjeća da je upravo SDA predlagala paralelno konstituiranje vlasti na nivou države i Federacije, što se, kako kaže, nametalo kao sušta potreba.

"Može se, svakako, desiti da to bude isti dan ili u svega nekoliko dana", dodaje Halimović.

Inače, očekivanja SDA su da do Nove godine budu konstituirana oba doma federalnog parlamenta te da bude imenovan mandatar za sastav Vijeća ministara, a da konačna uspostava izvršne vlasti bude završena u februaru.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Prangija

13.12.2014 12:00

Samo nek su Dodika izbacili, biće ga lakše izbaciti i na entitetskom nivou. To je čovjek kočničar svih kočnica. Ova vlada što ju je napravio sa brda dola nije duga vijeka. Uskoro će to sve da padne.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

13.12.2014 12:09

Svaka čast IVANIĆU na datom interviju NEZAVISNIM.Bojim se da su očekivanja SDA mnogo veća od formiranja od konstituisanja oba Doma federalnog parlamenta.

ODGOVORITE
Name

django

13.12.2014 12:20

E moja prangijo...bolje da bude kocnica nego da spusti rucnu ovim. Nemas ti pojma uopste kako funkcionise BiH.

ODGOVORITE
Name

hehe

13.12.2014 12:36

Tebi je django izgleda zao sto ti Baja ne vodi glavnu rijec.

ODGOVORITE
Name

Re DJANGO

13.12.2014 12:43

IVANIĆ ČE ZNATI DA OČUVA SRPSKU.Slažem se sa tvojim komentarom.

ODGOVORITE
Name

RE Hehe

13.12.2014 14:11

Jesi siguran da Baja ne vodi glavnu riječ? Heheheh

ODGOVORITE
Name

zna se HDZ

13.12.2014 14:26

Baja je sve rekao glasanjem u parlamentarnoj skupstini za HDZ , da je ostao suzdrzan bilo bi normalno, glastati za hrvata a protiv srbina i nekom stavljati tiketu (pro)bosansi je van pameti. Njegova sva prica je suplja i procitana, ali vrijeme ce sve pokazati...

ODGOVORITE
Name

Razvoj

13.12.2014 14:35

Nasi predstavnici imaju izgleda samo zadatak da cuvaju Republiku Srpsku,a ne da razvijaju i unapredjuju.

ODGOVORITE
Name

šta reći

13.12.2014 14:48

Kakvu posluku porati? Kome?

ODGOVORITE
Name

Re Razvo

13.12.2014 15:03

Pa neće valjda politički vrh Federacije zastupati SRPSKU???

ODGOVORITE
Name

Podrska Ivanicu

13.12.2014 15:22

Mladen Ivanic ce trezveno i realno da brano interese Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

srbska

13.12.2014 16:44

Vas je pola jos u 92-oj od koga se vi branite danas.Nema vise rata.

ODGOVORITE
Name

Putin,Vucic,Ivanic

13.12.2014 16:47

Ovaj covjek je primjer dobrog politicara. Kompetentan je, patriota, stalozen, dosljedan, pristojan, zna sta je moguce a sta nije. Kad budemo imali u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti vecinu ovakvih ljudi onda cemo biti na putu da postanemo zemlja blagostanja,reda i jednakosti.

ODGOVORITE
Name

cigan

13.12.2014 17:41

Maconja ti se brini za RS i sta te briga za federaciju nek se nagadjaju kako hoce!

ODGOVORITE