Норвешке јелке украшавају метрополе

Норвешка и ове године поклања јелке Лондону, Њујорку и још неким већим градовима пред божићне и новогодишње празнике у знак дугогодишњег пријатељства.

Свијет 13.12.2014 | 12:55
Норвешке јелке украшавају метрополе

Божићна сезона у Великој Британији је званично почела 4. децембра, када су свечано упаљене светиљке на норвешкој оморици на лондонском Трафалгар скверу. 

Та јелка, висока 21 метар и тешка око четири тоне, сматра се једном од најлепших и најбоље окићених на свету, а ове године краси је 900 белих ЛЕД лампица.

Част да упали лампице је имао градоначелник Осла Стиан Бергер Росланд заједно са својим домаћином градоначелником Вестминстера Одри Луис, саопштила је амбасада Норвешке у Београду. 

"Јелка на Трафалгар скверу, поклон становника Осла, постала је институција сама по себи и стоји као симбол тесних веза које постоје између две земље", рекао је Луис.

Та традиција је успостављена још 1947. године у знак норвешке захвалности за подршку Британије током Другог светског рата. Након немачке окупације 1940. године, норвешки краљ Хокон ВИИ је изместио владу у азилу у Лондон.

Осим Лондона, јелке из Норвешке сијају и у неколико других градова у Великој Британији, али и у Њујорку, Вашингтону, Ротердаму, Рејкјавику и другим као симболи пријатељства, али и слављења Адвента.

Прослава почетка Адвента првог викенда у децембру има дугу традицију у тој нордијској земљи. Викинзи су правили фестивале где су славили своју веру у моћи богова, Один или Тхор, кога зову "Јуле Фатхер" (Божић Бата). 

Временом је тај пагански празник добио хришћански облик, али је задржао старо име.

Верује се да концепт декорације јелке долази са реформатором Мартином Лутером који је према легенди 1535. године ставио упаљене свеће на зимзелено дрво како би својој деци показао да звезде светлуцају у ноћи.

 

Коментари / 0

Оставите коментар