Norveške jelke ukrašavaju metropole

Norveška i ove godine poklanja jelke Londonu, Njujorku i još nekim većim gradovima pred božićne i novogodišnje praznike u znak dugogodišnjeg prijateljstva.

Svijet 13.12.2014 | 12:55
Norveške jelke ukrašavaju metropole

Božićna sezona u Velikoj Britaniji je zvanično počela 4. decembra, kada su svečano upaljene svetiljke na norveškoj omorici na londonskom Trafalgar skveru. 

Ta jelka, visoka 21 metar i teška oko četiri tone, smatra se jednom od najlepših i najbolje okićenih na svetu, a ove godine krasi je 900 belih LED lampica.

Čast da upali lampice je imao gradonačelnik Osla Stian Berger Rosland zajedno sa svojim domaćinom gradonačelnikom Vestminstera Odri Luis, saopštila je ambasada Norveške u Beogradu. 

"Jelka na Trafalgar skveru, poklon stanovnika Osla, postala je institucija sama po sebi i stoji kao simbol tesnih veza koje postoje između dve zemlje", rekao je Luis.

Ta tradicija je uspostavljena još 1947. godine u znak norveške zahvalnosti za podršku Britanije tokom Drugog svetskog rata. Nakon nemačke okupacije 1940. godine, norveški kralj Hokon VII je izmestio vladu u azilu u London.

Osim Londona, jelke iz Norveške sijaju i u nekoliko drugih gradova u Velikoj Britaniji, ali i u Njujorku, Vašingtonu, Roterdamu, Rejkjaviku i drugim kao simboli prijateljstva, ali i slavljenja Adventa.

Proslava početka Adventa prvog vikenda u decembru ima dugu tradiciju u toj nordijskoj zemlji. Vikinzi su pravili festivale gde su slavili svoju veru u moći bogova, Odin ili Thor, koga zovu "Jule Father" (Božić Bata). 

Vremenom je taj paganski praznik dobio hrišćanski oblik, ali je zadržao staro ime.

Veruje se da koncept dekoracije jelke dolazi sa reformatorom Martinom Luterom koji je prema legendi 1535. godine stavio upaljene sveće na zimzeleno drvo kako bi svojoj deci pokazao da zvezde svetlucaju u noći.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar