Вода у Сувом Пољу код Добоја није за пиће?

Агенција за безбиједност хране БиХ обавијестила је инспекцијске органе у неколико локалних заједница да вода из појединих водовода није за пиће.

Република Српска 13.12.2014 | 11:17
Вода у Сувом Пољу код Добоја није за пиће?

Медији су тако синоћ пренијели и да вода у Сувом Пољу, озренском селу надомак Добоја није за пиће, а ова информација је изазвала страх међу мјештанима.

Како је и када узет узорак воде из водовода Суво Поље, мјештани не знају нити их је ико из агенције за безбиједност хране БиХ обавијестио да је не смију користити. Узорци су наводно узети из дијела водовода који се протеже кроз насељено мјесто Текућица, али никакав званичан документ у виду налаза мјештани нису добили.

Драган Митровић, предсједник мјесне заједнице Суво Поље и предсједник удружења грађана које брине о овом водоводу каже да је ова вода контролисана непосредно након поплаве када је и детаљно демонтиран, опран и дезинфикован цијели систем.

„Воду редовно контролишемо у хигијенском заводу у Добоју и не сумњам у њихову стручност, али ме интересује ко је и када и из којег домаћинства узео узорак воде јер бих ја као предсједник удружења то морао знати.По мом мишљењу, а и по мишљењу хигијенског завода ова вода је исправна јер за седам година колико постоји овај водовод никада се нико није пожалио нити је кога желудац заболио.“

Исто тврди и Идриз Новалић који има кључеве од црпне станице којем се нико није обратио да врши контролу. Ову причу назива смијешном и сматра да се то односи на мјесто Текућица.

У Текућици у којој је наводно узет узорак воде постоји неколико водоводних система па мјештани сматрају да постоји велика могућност за грешку јер је водовод из Сувог Поља једини који се два пута годишње контролише у Институту за јавно здравство у Добоју.

Радован Радојчић који је инкасант водовода каже да му се нико није обраћао да узима узорке нити је чуо да су у неком домаћинству узимани узорци воде.

„Доста домаћинстава у Текућици има своју воду па се деси да пусте воду у наш систем и обрнуто“, каже Радојчић.
Суво Поље налази се испод Гостиља, једног од највиших озренских врхова, а сам бунар је дубине око 60 метара тако да су мјештани који брину о овом водоводу чију воду користе и двије основне школе запрепаштени чињеницом да их из Агенције за безбиједност хране нико није директно обавијестио о неисправности воде коју пију.

Како ствари стоје, они својој води и даље вјерују, а на нову анализу како кажу, однијеће је већ у понедјељак.

РТВ БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

монопол

13.12.2014 13:41

Као и околица Шамац пола године након поплаве сад не ваља вода не знам само који трговачки ланац стоји иза тога свега

ОДГОВОРИТЕ