Voda u Suvom Polju kod Doboja nije za piće?

Agencija za bezbijednost hrane BiH obavijestila je inspekcijske organe u nekoliko lokalnih zajednica da voda iz pojedinih vodovoda nije za piće.

Republika Srpska 13.12.2014 | 11:17
Voda u Suvom Polju kod Doboja nije za piće?

Mediji su tako sinoć prenijeli i da voda u Suvom Polju, ozrenskom selu nadomak Doboja nije za piće, a ova informacija je izazvala strah među mještanima.

Kako je i kada uzet uzorak vode iz vodovoda Suvo Polje, mještani ne znaju niti ih je iko iz agencije za bezbijednost hrane BiH obavijestio da je ne smiju koristiti. Uzorci su navodno uzeti iz dijela vodovoda koji se proteže kroz naseljeno mjesto Tekućica, ali nikakav zvaničan dokument u vidu nalaza mještani nisu dobili.

Dragan Mitrović, predsjednik mjesne zajednice Suvo Polje i predsjednik udruženja građana koje brine o ovom vodovodu kaže da je ova voda kontrolisana neposredno nakon poplave kada je i detaljno demontiran, opran i dezinfikovan cijeli sistem.

„Vodu redovno kontrolišemo u higijenskom zavodu u Doboju i ne sumnjam u njihovu stručnost, ali me interesuje ko je i kada i iz kojeg domaćinstva uzeo uzorak vode jer bih ja kao predsjednik udruženja to morao znati.Po mom mišljenju, a i po mišljenju higijenskog zavoda ova voda je ispravna jer za sedam godina koliko postoji ovaj vodovod nikada se niko nije požalio niti je koga želudac zabolio.“

Isto tvrdi i Idriz Novalić koji ima ključeve od crpne stanice kojem se niko nije obratio da vrši kontrolu. Ovu priču naziva smiješnom i smatra da se to odnosi na mjesto Tekućica.

U Tekućici u kojoj je navodno uzet uzorak vode postoji nekoliko vodovodnih sistema pa mještani smatraju da postoji velika mogućnost za grešku jer je vodovod iz Suvog Polja jedini koji se dva puta godišnje kontroliše u Institutu za javno zdravstvo u Doboju.

Radovan Radojčić koji je inkasant vodovoda kaže da mu se niko nije obraćao da uzima uzorke niti je čuo da su u nekom domaćinstvu uzimani uzorci vode.

„Dosta domaćinstava u Tekućici ima svoju vodu pa se desi da puste vodu u naš sistem i obrnuto“, kaže Radojčić.
Suvo Polje nalazi se ispod Gostilja, jednog od najviših ozrenskih vrhova, a sam bunar je dubine oko 60 metara tako da su mještani koji brinu o ovom vodovodu čiju vodu koriste i dvije osnovne škole zaprepašteni činjenicom da ih iz Agencije za bezbijednost hrane niko nije direktno obavijestio o neispravnosti vode koju piju.

Kako stvari stoje, oni svojoj vodi i dalje vjeruju, a na novu analizu kako kažu, odnijeće je već u ponedjeljak.

RTV BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

monopol

13.12.2014 13:41

Kao i okolica Šamac pola godine nakon poplave sad ne valja voda ne znam samo koji trgovački lanac stoji iza toga svega

ODGOVORITE