Вода је дупло скупља од млијека

Мали пољопривредни произвођачи се гуше у поремећеном систему вриједности, подстицаји су недовољни, а велика удружења сарађују са влашћу, тврде у Асоцијацији пољопривредних удружења Семберије.

Република Српска 13.12.2014 | 08:02
Вода је дупло скупља од млијека

Из АПУС-а упозоравају да су протести мљекара на граничним прелазима организовани да би заштитили само велике произвђаче а не да би обезбједили боље услове за све.

Протести мљекара на граничним прелазима имају за циљ да заштите велике произвођаче и представљају само још један политички трик да би се замазале очи малим пољопривредницима који су, због бахатости власти, осуђени на пропаст, кажу у АПУС.

“Долазимо до те ситуације да форсирамо 2-3 велика човјека Млајчића, Усорца, Митровића из Жабара ... што господин Усорац ако има такву шталу и 150 крава са педигреом не отвори своју мљекару”, каже Ристо Арсеновић из АПУС-а

“Наше схватање јесте да је ово политичка игра. Посљедња три мјесеца моје милијко није више екстра класе, само на једном нестаје класе млијека”, каже Раденко Ћускић, пољопривредник из Црњелова.

Да је ресорно министарство повело рачуна о малим пољопривредним произвођачима и повећало субвенције, ми бисмо били конкурентни на тржишту и неконтролисан увоз нам не би представљао проблем, кажу у АПУС-у.

Откупна цијена млијека је око 57 пфенинга, тако да двије литре млијека коштају скоро као један литар флаширане воде, из АПУС-а упозоравају да ће овакав поремећен систем вриједности у држави угушити све мале произвођаче.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

удрузите се

13.12.2014 01:05

удрузите се на нивоу БиХ а онда и на регионалном нивоу и будите власници цијена својих производа ви сте као тетке, завидни и свадјате се измедју себе нон стоп док вас музу поједини као ви своје краве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакцили

13.12.2014 13:48

Па мој тетак Мата из Хасића пије само максузију како знам за њега и здрав ко дрен а ови што пију воду на њих све лети.

ОДГОВОРИТЕ