Voda je duplo skuplja od mlijeka

Mali poljoprivredni proizvođači se guše u poremećenom sistemu vrijednosti, podsticaji su nedovoljni, a velika udruženja sarađuju sa vlašću, tvrde u Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije.

Republika Srpska 13.12.2014 | 08:02
Voda je duplo skuplja od mlijeka

Iz APUS-a upozoravaju da su protesti mljekara na graničnim prelazima organizovani da bi zaštitili samo velike proizvđače a ne da bi obezbjedili bolje uslove za sve.

Protesti mljekara na graničnim prelazima imaju za cilj da zaštite velike proizvođače i predstavljaju samo još jedan politički trik da bi se zamazale oči malim poljoprivrednicima koji su, zbog bahatosti vlasti, osuđeni na propast, kažu u APUS.

“Dolazimo do te situacije da forsiramo 2-3 velika čovjeka Mlajčića, Usorca, Mitrovića iz Žabara ... što gospodin Usorac ako ima takvu štalu i 150 krava sa pedigreom ne otvori svoju mljekaru”, kaže Risto Arsenović iz APUS-a

“Naše shvatanje jeste da je ovo politička igra. Posljednja tri mjeseca moje milijko nije više ekstra klase, samo na jednom nestaje klase mlijeka”, kaže Radenko Ćuskić, poljoprivrednik iz Crnjelova.

Da je resorno ministarstvo povelo računa o malim poljoprivrednim proizvođačima i povećalo subvencije, mi bismo bili konkurentni na tržištu i nekontrolisan uvoz nam ne bi predstavljao problem, kažu u APUS-u.

Otkupna cijena mlijeka je oko 57 pfeninga, tako da dvije litre mlijeka koštaju skoro kao jedan litar flaširane vode, iz APUS-a upozoravaju da će ovakav poremećen sistem vrijednosti u državi ugušiti sve male proizvođače.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

udruzite se

13.12.2014 01:05

udruzite se na nivou BiH a onda i na regionalnom nivou i budite vlasnici cijena svojih proizvoda vi ste kao tetke, zavidni i svadjate se izmedju sebe non stop dok vas muzu pojedini kao vi svoje krave.

ODGOVORITE
Name

bakcili

13.12.2014 13:48

Pa moj tetak Mata iz Hasića pije samo maksuziju kako znam za njega i zdrav ko dren a ovi što piju vodu na njih sve leti.

ODGOVORITE