У Модричи још страхују од мина

Под минама се на подручју општине Модрича и данас налази површина од три и по километра квадратна, рекла је директор невладине организације "Посавина без мина" Свјетлана Павловић.

Република Српска 12.12.2014 | 21:55
У Модричи још страхују од мина

Организација "Посавина без мина", која је регистрована у Брчком, данас је у сарадњи са Цивилном заштитом Модрича почела десетодневну активност обиљежавања сумњивих површина и упозоравање становништва на опасност од мина.

Павловићева је рекла да ће у том периоду све сумњиве површине бити обиљежене, замијењени знакови упозорења на опасност од мина који су уништени током поплава, те постављени билборди са ажурираном картом површина за које се сумња да су миниране.

Предвиђено је да буде одржано неколико предавања и подијељени едукативни материјали дјеци, ловцима, риболовцима, пољопривредницима и другим угроженим категоријама становништва.
Едукацију дјеце о негативном утицају мина реализоваће Удружење грађана "Џенезис пројект" из Бањалуке приказивањем више луткарских представа.

"Пројекат се, осим у Модричи, реализује и у Доњем Жабару у Републици Српској, те у Орашју и Оџаку у Федерацији БиХ. То су општине које су у мају биле захваћене поплавама. Пројекат финансира Европска развојна банке путем `ИТФ`, организације из Словеније", рекла је Павловићева.

Она је истакла да су партнери организације "Посавина без мина" општинске службе Цивилне заштите у Републици Српској и координатори за деминирање у Федерацији БиХ, те организација за деминирање "БХ МАК" из Бањалуке.

Чланови Удружења грађана "Џенесиз пројект" данас су у Српском културном центру извели представу пред више од 200 ученика основних школа "Сутјеска" и "Свети Сава" Модрича.

Коментари / 0

Оставите коментар