U Modriči još strahuju od mina

Pod minama se na području opštine Modriča i danas nalazi površina od tri i po kilometra kvadratna, rekla je direktor nevladine organizacije "Posavina bez mina" Svjetlana Pavlović.

Republika Srpska 12.12.2014 | 21:55
U Modriči još strahuju od mina

Organizacija "Posavina bez mina", koja je registrovana u Brčkom, danas je u saradnji sa Civilnom zaštitom Modriča počela desetodnevnu aktivnost obilježavanja sumnjivih površina i upozoravanje stanovništva na opasnost od mina.

Pavlovićeva je rekla da će u tom periodu sve sumnjive površine biti obilježene, zamijenjeni znakovi upozorenja na opasnost od mina koji su uništeni tokom poplava, te postavljeni bilbordi sa ažuriranom kartom površina za koje se sumnja da su minirane.

Predviđeno je da bude održano nekoliko predavanja i podijeljeni edukativni materijali djeci, lovcima, ribolovcima, poljoprivrednicima i drugim ugroženim kategorijama stanovništva.
Edukaciju djece o negativnom uticaju mina realizovaće Udruženje građana "Dženezis projekt" iz Banjaluke prikazivanjem više lutkarskih predstava.

"Projekat se, osim u Modriči, realizuje i u Donjem Žabaru u Republici Srpskoj, te u Orašju i Odžaku u Federaciji BiH. To su opštine koje su u maju bile zahvaćene poplavama. Projekat finansira Evropska razvojna banke putem `ITF`, organizacije iz Slovenije", rekla je Pavlovićeva.

Ona je istakla da su partneri organizacije "Posavina bez mina" opštinske službe Civilne zaštite u Republici Srpskoj i koordinatori za deminiranje u Federaciji BiH, te organizacija za deminiranje "BH MAK" iz Banjaluke.

Članovi Udruženja građana "Dženesiz projekt" danas su u Srpskom kulturnom centru izveli predstavu pred više od 200 učenika osnovnih škola "Sutjeska" i "Sveti Sava" Modriča.

Komentari / 0

Ostavite komentar