Кредити за плате, радници не одустају

Већ шести дан радници Болнице Источно Сарајево одржавају получасовне информанитве скупове у вријеме паузе за топли оброк не би ли приморали Владу Републике Српске да се озбиљније позабави проблемима ове
здравствене установе и њених радника.

Република Српска 12.12.2014 | 22:10
Кредити за плате, радници не одустају

Резултат досадашњих информанитивних скупова радника Бонице Источно Сарајево је исплаћена септембарска нето плата, што заначи да доприноси на плату поново нису уплаћени као ни протекле четири године.

Незадовољни радници истичу да ће наставити свакодневно окупљање јер нема назнака да ће надлежне институције озбиљније приступити рјешавању њихових проблема. Они захтијевају редовну исплату личног доходка, уплату доприноса за пензионо и здравствено осигурање те побољшање услова рада у Болници.

Министар здравља у Влади Републике Српске Драган Богданић незадовољним радницима поручује да ће се испитати да ли је њихово свакодневно окупљање законито, а што се тиче испуњавања њихових захтјева
каже:
,,Јуче је на Влади завшен кредит од два милиона марака за болницу. Директор ће од од дога исплатити још једну плату и неке мање трошкове''.

Зајам од 2 милиона марака, који је Влада Републике Српске преко ИРБ-а одобрила Болници Источно Сарајево, искористиће се за покривање само неких мањих дугова који тренутно износе 42 милиона, тврде незадовољни радници, и тиме се неће ништа суштински ријешити већ ће се само повећати дуговања болнице. Рјешење виде у рационалној и транспарентној подјели новца од стране Фонда здравства Републике Српске.

,,Фонд сваке године, по принципу узми или остави, нуди уговор о финансирању за који се унапријед зна да није довољан ни за плате запослених, а од тог уговора очекују да Болница плати лијекове, потрошни материјал, дијагностику, храну за пацијенте, трошкове струје, воде и плина и све остало. Логично је да када добијете новац који није довољан ни за плату да уђете у минус. Не морате бити економиста да би сте то знали'', истиче доктор Споменка Јањић предсједник Главног одбора Струковног синдиката доктора
медицине Републике Српске.

За министра Богданића узрок финансијских проблема Болнице Источно Сарајево није Фонд здравства већ вишак радника.

,,Ви знате како је и када боница формирана и да су тада сви који су били исељени из Сарајева, здравствени радници, љекари и помоћно медицинско особље, задржани у тадашњој болници. На тај начин, одмах у старту, направљен је вишак радника'', каже Богданић.

Са друге стране Рајка Витомир из Синдиката медицинских сестара и техничара тврди да то није тачно.

,,То није истина. У Болници Источно Сарајево једна медицинска сестра ради на 24 пацијента. Раде на три одјељења и не примају плату која износи 450 марака. Плате посланика и министара су далеко веће него плате наших љекара, и они примају редовно плате а љекари морају своје плате тражити на протстима'', каже Витомир. 

Осим исплате заосталих плата и доприниса радници Болнице Источно Сарајево захтјевају и побољшање услова рада. Томе ће сигурно допринијети данас потписан Уговор о реконструкцији Болнице, али радници подсјећају да је та реконструкција давно  договорена и да је средства за то обезбиједио Савјет министара БиХ прије
неколико година, али се одуговлачило са реализацијом.

Радници истичу и како се надају да реконструкција не значи одустајање од обећане изградње нове болнице у Источном Сарајеву.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

12.12.2014 15:50

НАЖАЛОСТ ИСТИНА. А ПОСЛЕ РАТА У КАСИНДО СУ ДУШЛИ ИЗ ЖИЦЕ И ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ. УЗ ДУЖНО ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА ГОС.ВИТОМИР, ЗА ВРЕМЕ РАТА СУ МЕД:СЕСТРЕ РАДИЛЕ И ПО 24 САТА, ЧЕСТО БЕЗ АДЕКВАТНИХ ПРИМАЊА, А ЗАТО ШТО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО МЕД: ОСОБЉА:МОЛИО БИХ ДА МЕ ДОТИЧНА ДЕМАНТУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чокорска поља

12.12.2014 16:00

Влада има својих проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама

12.12.2014 16:37

Ово је спрдачина од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

12.12.2014 17:01

Овдје пацијенти највисе испастају. Назалост знам какво је стање доле. Доктори су толико дрски али кад виде коверат то је друга прица. Ако идете да лезите морате поњети све зиво од лијекова па на даље. Ако сте сиромасни има да цркнете од глади. За доруцак донесу хладан цај и криску хљеба и то у једанаест сати. Ни један прозор се не затвара нема гријања. Ма страва и узас. Боље да се лијеците код куце, а господја лазе кад казе да има плату 450 КМ, просјек је 700 а плус ноцне смјене и дезурства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

12.12.2014 17:19

Узмите ви то сто вам нуде па на посао јер питање хоце ли бити пара за следецу плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

12.12.2014 19:01

Јурили зеца,истрали вука! Бојим се да це такав епилог на крају бити! Неко ради на затварању ове болнице, јер да дрзава брине о овој истоцној регији, не би до овога долазило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

12.12.2014 19:15

Битно је да је ... Цовиц лицност године у РС, а Србима из РС ... из Лактаса саље своју млитаву киту да сисате све ове године....и наравно ту је и Референдум и њега мозете да посисате.

ОДГОВОРИТЕ