Krediti za plate, radnici ne odustaju

Već šesti dan radnici Bolnice Istočno Sarajevo održavaju polučasovne informanitve skupove u vrijeme pauze za topli obrok ne bi li primorali Vladu Republike Srpske da se ozbiljnije pozabavi problemima ove
zdravstvene ustanove i njenih radnika.

Republika Srpska 12.12.2014 | 22:10
Krediti za plate, radnici ne odustaju

Rezultat dosadašnjih informanitivnih skupova radnika Bonice Istočno Sarajevo je isplaćena septembarska neto plata, što zanači da doprinosi na platu ponovo nisu uplaćeni kao ni protekle četiri godine.

Nezadovoljni radnici ističu da će nastaviti svakodnevno okupljanje jer nema naznaka da će nadležne institucije ozbiljnije pristupiti rješavanju njihovih problema. Oni zahtijevaju redovnu isplatu ličnog dohodka, uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje te poboljšanje uslova rada u Bolnici.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske Dragan Bogdanić nezadovoljnim radnicima poručuje da će se ispitati da li je njihovo svakodnevno okupljanje zakonito, a što se tiče ispunjavanja njihovih zahtjeva
kaže:
,,Juče je na Vladi zavšen kredit od dva miliona maraka za bolnicu. Direktor će od od doga isplatiti još jednu platu i neke manje troškove''.

Zajam od 2 miliona maraka, koji je Vlada Republike Srpske preko IRB-a odobrila Bolnici Istočno Sarajevo, iskoristiće se za pokrivanje samo nekih manjih dugova koji trenutno iznose 42 miliona, tvrde nezadovoljni radnici, i time se neće ništa suštinski riješiti već će se samo povećati dugovanja bolnice. Rješenje vide u racionalnoj i transparentnoj podjeli novca od strane Fonda zdravstva Republike Srpske.

,,Fond svake godine, po principu uzmi ili ostavi, nudi ugovor o finansiranju za koji se unaprijed zna da nije dovoljan ni za plate zaposlenih, a od tog ugovora očekuju da Bolnica plati lijekove, potrošni materijal, dijagnostiku, hranu za pacijente, troškove struje, vode i plina i sve ostalo. Logično je da kada dobijete novac koji nije dovoljan ni za platu da uđete u minus. Ne morate biti ekonomista da bi ste to znali'', ističe doktor Spomenka Janjić predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora
medicine Republike Srpske.

Za ministra Bogdanića uzrok finansijskih problema Bolnice Istočno Sarajevo nije Fond zdravstva već višak radnika.

,,Vi znate kako je i kada bonica formirana i da su tada svi koji su bili iseljeni iz Sarajeva, zdravstveni radnici, ljekari i pomoćno medicinsko osoblje, zadržani u tadašnjoj bolnici. Na taj način, odmah u startu, napravljen je višak radnika'', kaže Bogdanić.

Sa druge strane Rajka Vitomir iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara tvrdi da to nije tačno.

,,To nije istina. U Bolnici Istočno Sarajevo jedna medicinska sestra radi na 24 pacijenta. Rade na tri odjeljenja i ne primaju platu koja iznosi 450 maraka. Plate poslanika i ministara su daleko veće nego plate naših ljekara, i oni primaju redovno plate a ljekari moraju svoje plate tražiti na protstima'', kaže Vitomir. 

Osim isplate zaostalih plata i doprinisa radnici Bolnice Istočno Sarajevo zahtjevaju i poboljšanje uslova rada. Tome će sigurno doprinijeti danas potpisan Ugovor o rekonstrukciji Bolnice, ali radnici podsjećaju da je ta rekonstrukcija davno  dogovorena i da je sredstva za to obezbijedio Savjet ministara BiH prije
nekoliko godina, ali se odugovlačilo sa realizacijom.

Radnici ističu i kako se nadaju da rekonstrukcija ne znači odustajanje od obećane izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

12.12.2014 15:50

NAŽALOST ISTINA. A POSLE RATA U KASINDO SU DUŠLI IZ ŽICE I VOJNE BOLNICE. UZ DUŽNO POŠTOVANJE PREMA GOS.VITOMIR, ZA VREME RATA SU MED:SESTRE RADILE I PO 24 SATA, ČESTO BEZ ADEKVATNIH PRIMANJA, A ZATO ŠTO JE NEDOSTAJALO MED: OSOBLJA:MOLIO BIH DA ME DOTIČNA DEMANTUJE.

ODGOVORITE
Name

Čokorska polja

12.12.2014 16:00

Vlada ima svojih problema.

ODGOVORITE
Name

kuku nama

12.12.2014 16:37

Ovo je sprdačina od drzave.

ODGOVORITE
Name

miki

12.12.2014 17:01

Ovdje pacijenti najvise ispastaju. Nazalost znam kakvo je stanje dole. Doktori su toliko drski ali kad vide koverat to je druga prica. Ako idete da lezite morate ponjeti sve zivo od lijekova pa na dalje. Ako ste siromasni ima da crknete od gladi. Za dorucak donesu hladan caj i krisku hljeba i to u jedanaest sati. Ni jedan prozor se ne zatvara nema grijanja. Ma strava i uzas. Bolje da se lijecite kod kuce, a gospodja laze kad kaze da ima platu 450 KM, prosjek je 700 a plus nocne smjene i dezurstva.

ODGOVORITE
Name

stojko

12.12.2014 17:19

Uzmite vi to sto vam nude pa na posao jer pitanje hoce li biti para za sledecu platu

ODGOVORITE
Name

Aska

12.12.2014 19:01

Jurili zeca,istrali vuka! Bojim se da ce takav epilog na kraju biti! Neko radi na zatvaranju ove bolnice, jer da drzava brine o ovoj istocnoj regiji, ne bi do ovoga dolazilo!

ODGOVORITE
Name

heo

12.12.2014 19:15

Bitno je da je ... Covic licnost godine u RS, a Srbima iz RS ... iz Laktasa salje svoju mlitavu kitu da sisate sve ove godine....i naravno tu je i Referendum i njega mozete da posisate.

ODGOVORITE