10 клинаца што одушевише у ЛШ ове јесени!

За њих многи нису чули до почетка ове сезоне, али сада су у нотесима скоро свих великих европских клубова.

Фудбал 12.12.2014 | 09:40
10 клинаца што одушевише у ЛШ ове јесени!

Завеса на прву фазу Лиге шампиона је спуштена. Као и прошле сезоне, није било много изненађења. Јаз између „великих“ и „малих“ постаје све већи. Једино велико име које је остало без пласмана међу 16 најбољих је Ливерпул. Али, колико су Редси очајни, не би им било лако ни да се пласирају у нокаут фазу Лиге Европе.

Дошли су углавном очекивани резултати, није било много неизвесности, али оно што и даље краси Лигу шампиона је поплава младих и талентованих фудбалера којима у овом такмичењу свака партија подиже цену за неколико милиона евра.

Имена попут Александра Митровића, Јурија Тилеманса, Саула Њигеза, Хакана Чалханоглуа нису изненађење за пасиониране љубитеље фудбала. Од њих су се добре партије и очекивале. Они су још прошле сезоне утефтерени у нотесе врхунских скаута и најбогатијих европских клубова. Зато је посебно било занимљиво видети младе фудбалера који су до почетка ове сезоне били скоро тотални анонимуси.

Ово је наш избор десеторице клинаца који су оставили сјајан утисак у групној фази Лиге шампиона.

Дерлиз Гонзалес (20) - Базел

Базел је крилног нападача капарисао још у мају. Бенфика је Гонзалеса довела из Парагваја још пре две године, али му није пружила праву шансу у пустила га је у Базел. Парагвајац се фантастично уклопио и био један од твораца сјајног резултата швајцарског шампиона. Одиграо је свих шест мечева у елитном такмичењу, чак пет у првој постави, постигао два гола и показао да је Бенфика погрешила. Базел га је платио Португалцима око три милиона евра. Сада може да га прода макар за три пута већу суму.

Шансел Мбемба (20) - Андерлехт

Око овог младића се подигла велика прашина због сумњивих папира. Нико тачно не зна када је рођен и да ли има 20 или 28 година. Али, држаћемо се званичне варијанте да је Мбемба 20-годишњак. Ако је то истина, онда је сајан фудбалер за своје године! Био је стандардан у свих шест утакмица Андерлехта у елитном такмичењу, а два гола која је постигао против Галатасараја донела су Андерлехту пласман у Лигу Европе. За нешто више, Белгијанци нису ни могли да се надају с обзиром да су били у „групи смрти“. Млади штопер из Конгоа је оставио сјајан утисак и можемо га ускоро очекивати у неком енглеском или италијанском клубу, пошто из те две лиге постоји највећи интерес са Мбембиним аутограмом.

Талиска (20) - Бенфика

Апсолутно откриће сезоне! Многи се диве Бенфики како и одакле је ископала овог сјајног Бразилца. Игра на позицији полушпица, а због висине (188 цм) и конституције га пореде са Јајом Туреом. Феноменално се укопио у тиму лисабонских Орлова од када је дошао из Бразила. Тада је плаћен само четири милиона евра, а сада се спекулише да ће Бенфика тражити за њега 11 пута већу суму! Челси се распитује, Талиска је добио и позив у репрезентацију Бразила... Бенфика је оставила јако лош утисак у Лиги шампиона, али Талиска је био једина светла тачка. Одиграо је свих шест мечева и постигао један гол.

Брил Доналд Емболо (17) - Базел

Камерунац који је одрастао у Швајцарској је по многима будућа звезда европског фудбала. Против Лудогореца је постигао гол и постао шести најмлађи стрелац у историји Лиге шампиона. Ветеран Марко Штрелер и даље има предност у првих 11, али суперталентовани Емболо добија све већу минутажу. Острвски медији су пре два дана писали да је Емболо на радару Челсија, Манчестер Ситија и Манчестер Јунајтеда.

Мамаду Наби Сар (21) - Спортинг Лисабон

Када неко прође чувену Лионову академију, онда мора да буде саткан од финог материјала. Такав је и Мамаду Наби Сар, 21-годишњи штопер који је летос појашао лисабонски Спортинг и одушевио у првом делу сезоне. Португалци су га украли Лиону за само 650.000 евра, а већ сада је његова цена десет пута већа. Одиграо је три меча у Лиги шампиона, тренер га је изоставио у последње две утакмице и направио грешку. Сар има невероватне физичке предиспозиције, са својих 196 центиметара доминира у скок игри, а ако је Порто прошлог лета продао Мангалу за онолике паре, онда се и Спортинг може надати вишемилионској заради на младом Французу...

Макс Мејер (19) - Шалке

Максимилијан „Макс“ Мејер је у Лиги шампиона дебитовао још пре две године, као 17-годишњак. Али у овој сезони се наметнуо као један од најбољих играча Шалкеа. Одиграо је свих шест мечева, од чега је у четири улазио као џокер. На крају је његов гол у Марибору донео Краљевско-плавима пласман у осмину финала Лиге шампиона. Нови у низу немачких „вундеркиндова“ и наследник традиције суперталената попут Озила, Нојера или Драклсера који су лансирани из Гелзенкирхена.

Фабињо (21) - Монако

Нови Маикон! Многи пореде Фабиња са славним земљаком који је Европу почео да осваја управо у дресу Монака. Поред домовине и клуба, заједничка особина им је и то што играју на позицији десног бека. Сјајан у дефанзиви, али још опаснији у офанзиви, Фабињо је одиграо је свих шест мечева у групној фази, а на крају је постигао и гол којим је Монако оверио победу над Зенитом и пласман у нокаут фазу. Фабињо је у Европу дошао као 19-годишњак када је појачао португалски Рио Аве са којим је потписао шестогодишњи уговор. Једну сезону је провео играјући за Б тим Реал Мадрида, а чак је уписао и један меч за први тим Краљевског клуба у Примери. У лето 2013. године је дошао у Монако на једногодишњу позајмицу, која је прошлог лета продужена на још једну сезону. И даље је званично члан Рио Авеа, али као код многих младих Бразилаца и иза њега вероватно стоји нека јака менаџерска агенција која ће Фабиња добро уновчити наредног лета.

Лука Захович (19) - Марибор

Марибор не само да се није обрукао у Лиги шампиона, већ је оставио сјајан утисак и задао лекцију клубовима са Балкана како се игра фудбал и како се носи са богатијима и јачима од себе. А, најсветлија тачка у том храбром учешћу је био 19-годишњи нападач Лука Захович. Син славног Златка је имао сјајан деби у елитном такмичењу када је голом у 92. минуту донео реми Словенцима против Спортинга. Тешко ће Марибор успети да задржи и у следећој сезони, Евертон је озбиљно загризао, а Словенци ће то умети да наплате...

Рубен Невес (17) - Порто

Суперталентовани Португалац има само 17 година, игра прву сениорску сезону, али то му није сметало да постане један од битнијих играча Порта. Одиграо је пет мечева у Лиги шампиона, али морамо да подсетимо да је блистао и у плеј-офу за улазак у ово такмичење против Лила када је „сакрио лопту“ Французима. Ливерпул се већ распитује, али знамо какав је Порто преговарач и колико ће папрено стајати Редсе ако хоће да се докопају Невеса. О Невесу само већ детаљно писали у нашој рубрици „Добар је Мали.“

Карлос Мане (20) - Спортинг Лисабон

Још један бисер из Португала! Крилни нападач Спортинга игра своју другу сениорску сезону, али тек у овој показује какав је потенцијал. Спортинг је у прошлости избацивао фантастичне крилне нападаче попут Фига, Кварежме, Кристијана Роналда, Нанија, па би и Мане би могао да крене њиховим стопама.

Коментари / 0

Оставите коментар