10 klinaca što oduševiše u LŠ ove jeseni!

Za njih mnogi nisu čuli do početka ove sezone, ali sada su u notesima skoro svih velikih evropskih klubova.

Fudbal 12.12.2014 | 09:40
10 klinaca što oduševiše u LŠ ove jeseni!

Zavesa na prvu fazu Lige šampiona je spuštena. Kao i prošle sezone, nije bilo mnogo iznenađenja. Jaz između „velikih“ i „malih“ postaje sve veći. Jedino veliko ime koje je ostalo bez plasmana među 16 najboljih je Liverpul. Ali, koliko su Redsi očajni, ne bi im bilo lako ni da se plasiraju u nokaut fazu Lige Evrope.

Došli su uglavnom očekivani rezultati, nije bilo mnogo neizvesnosti, ali ono što i dalje krasi Ligu šampiona je poplava mladih i talentovanih fudbalera kojima u ovom takmičenju svaka partija podiže cenu za nekoliko miliona evra.

Imena poput Aleksandra Mitrovića, Jurija Tilemansa, Saula Njigeza, Hakana Čalhanoglua nisu iznenađenje za pasionirane ljubitelje fudbala. Od njih su se dobre partije i očekivale. Oni su još prošle sezone uteftereni u notese vrhunskih skauta i najbogatijih evropskih klubova. Zato je posebno bilo zanimljivo videti mlade fudbalera koji su do početka ove sezone bili skoro totalni anonimusi.

Ovo je naš izbor desetorice klinaca koji su ostavili sjajan utisak u grupnoj fazi Lige šampiona.

Derliz Gonzales (20) - Bazel

Bazel je krilnog napadača kaparisao još u maju. Benfika je Gonzalesa dovela iz Paragvaja još pre dve godine, ali mu nije pružila pravu šansu u pustila ga je u Bazel. Paragvajac se fantastično uklopio i bio jedan od tvoraca sjajnog rezultata švajcarskog šampiona. Odigrao je svih šest mečeva u elitnom takmičenju, čak pet u prvoj postavi, postigao dva gola i pokazao da je Benfika pogrešila. Bazel ga je platio Portugalcima oko tri miliona evra. Sada može da ga proda makar za tri puta veću sumu.

Šansel Mbemba (20) - Anderleht

Oko ovog mladića se podigla velika prašina zbog sumnjivih papira. Niko tačno ne zna kada je rođen i da li ima 20 ili 28 godina. Ali, držaćemo se zvanične varijante da je Mbemba 20-godišnjak. Ako je to istina, onda je sajan fudbaler za svoje godine! Bio je standardan u svih šest utakmica Anderlehta u elitnom takmičenju, a dva gola koja je postigao protiv Galatasaraja donela su Anderlehtu plasman u Ligu Evrope. Za nešto više, Belgijanci nisu ni mogli da se nadaju s obzirom da su bili u „grupi smrti“. Mladi štoper iz Kongoa je ostavio sjajan utisak i možemo ga uskoro očekivati u nekom engleskom ili italijanskom klubu, pošto iz te dve lige postoji najveći interes sa Mbembinim autogramom.

Taliska (20) - Benfika

Apsolutno otkriće sezone! Mnogi se dive Benfiki kako i odakle je iskopala ovog sjajnog Brazilca. Igra na poziciji polušpica, a zbog visine (188 cm) i konstitucije ga porede sa Jajom Tureom. Fenomenalno se ukopio u timu lisabonskih Orlova od kada je došao iz Brazila. Tada je plaćen samo četiri miliona evra, a sada se spekuliše da će Benfika tražiti za njega 11 puta veću sumu! Čelsi se raspituje, Taliska je dobio i poziv u reprezentaciju Brazila... Benfika je ostavila jako loš utisak u Ligi šampiona, ali Taliska je bio jedina svetla tačka. Odigrao je svih šest mečeva i postigao jedan gol.

Bril Donald Embolo (17) - Bazel

Kamerunac koji je odrastao u Švajcarskoj je po mnogima buduća zvezda evropskog fudbala. Protiv Ludogoreca je postigao gol i postao šesti najmlađi strelac u istoriji Lige šampiona. Veteran Marko Štreler i dalje ima prednost u prvih 11, ali supertalentovani Embolo dobija sve veću minutažu. Ostrvski mediji su pre dva dana pisali da je Embolo na radaru Čelsija, Mančester Sitija i Mančester Junajteda.

Mamadu Nabi Sar (21) - Sporting Lisabon

Kada neko prođe čuvenu Lionovu akademiju, onda mora da bude satkan od finog materijala. Takav je i Mamadu Nabi Sar, 21-godišnji štoper koji je letos pojašao lisabonski Sporting i oduševio u prvom delu sezone. Portugalci su ga ukrali Lionu za samo 650.000 evra, a već sada je njegova cena deset puta veća. Odigrao je tri meča u Ligi šampiona, trener ga je izostavio u poslednje dve utakmice i napravio grešku. Sar ima neverovatne fizičke predispozicije, sa svojih 196 centimetara dominira u skok igri, a ako je Porto prošlog leta prodao Mangalu za onolike pare, onda se i Sporting može nadati višemilionskoj zaradi na mladom Francuzu...

Maks Mejer (19) - Šalke

Maksimilijan „Maks“ Mejer je u Ligi šampiona debitovao još pre dve godine, kao 17-godišnjak. Ali u ovoj sezoni se nametnuo kao jedan od najboljih igrača Šalkea. Odigrao je svih šest mečeva, od čega je u četiri ulazio kao džoker. Na kraju je njegov gol u Mariboru doneo Kraljevsko-plavima plasman u osminu finala Lige šampiona. Novi u nizu nemačkih „vunderkindova“ i naslednik tradicije supertalenata poput Ozila, Nojera ili Draklsera koji su lansirani iz Gelzenkirhena.

Fabinjo (21) - Monako

Novi Maikon! Mnogi porede Fabinja sa slavnim zemljakom koji je Evropu počeo da osvaja upravo u dresu Monaka. Pored domovine i kluba, zajednička osobina im je i to što igraju na poziciji desnog beka. Sjajan u defanzivi, ali još opasniji u ofanzivi, Fabinjo je odigrao je svih šest mečeva u grupnoj fazi, a na kraju je postigao i gol kojim je Monako overio pobedu nad Zenitom i plasman u nokaut fazu. Fabinjo je u Evropu došao kao 19-godišnjak kada je pojačao portugalski Rio Ave sa kojim je potpisao šestogodišnji ugovor. Jednu sezonu je proveo igrajući za B tim Real Madrida, a čak je upisao i jedan meč za prvi tim Kraljevskog kluba u Primeri. U leto 2013. godine je došao u Monako na jednogodišnju pozajmicu, koja je prošlog leta produžena na još jednu sezonu. I dalje je zvanično član Rio Avea, ali kao kod mnogih mladih Brazilaca i iza njega verovatno stoji neka jaka menadžerska agencija koja će Fabinja dobro unovčiti narednog leta.

Luka Zahovič (19) - Maribor

Maribor ne samo da se nije obrukao u Ligi šampiona, već je ostavio sjajan utisak i zadao lekciju klubovima sa Balkana kako se igra fudbal i kako se nosi sa bogatijima i jačima od sebe. A, najsvetlija tačka u tom hrabrom učešću je bio 19-godišnji napadač Luka Zahovič. Sin slavnog Zlatka je imao sjajan debi u elitnom takmičenju kada je golom u 92. minutu doneo remi Slovencima protiv Sportinga. Teško će Maribor uspeti da zadrži i u sledećoj sezoni, Everton je ozbiljno zagrizao, a Slovenci će to umeti da naplate...

Ruben Neves (17) - Porto

Supertalentovani Portugalac ima samo 17 godina, igra prvu seniorsku sezonu, ali to mu nije smetalo da postane jedan od bitnijih igrača Porta. Odigrao je pet mečeva u Ligi šampiona, ali moramo da podsetimo da je blistao i u plej-ofu za ulazak u ovo takmičenje protiv Lila kada je „sakrio loptu“ Francuzima. Liverpul se već raspituje, ali znamo kakav je Porto pregovarač i koliko će papreno stajati Redse ako hoće da se dokopaju Nevesa. O Nevesu samo već detaljno pisali u našoj rubrici „Dobar je Mali.“

Karlos Mane (20) - Sporting Lisabon

Još jedan biser iz Portugala! Krilni napadač Sportinga igra svoju drugu seniorsku sezonu, ali tek u ovoj pokazuje kakav je potencijal. Sporting je u prošlosti izbacivao fantastične krilne napadače poput Figa, Kvarežme, Kristijana Ronalda, Nanija, pa bi i Mane bi mogao da krene njihovim stopama.

Komentari / 0

Ostavite komentar