Успјешна реформа ПИО система

Пензионери Републике Српске задовољни су оним што је урађено протеклих година у области пензијског и инвалидског осигурања, посебно реформом пензионог система која је осигурала исплату пензија, истакнуто је на састанку министра рада и борачко-инвалидске заштите Петра Ђокића и предсједника Удружења пензионера Радета Ракуља.

Република Српска 11.12.2014 | 14:20
Успјешна реформа ПИО система

Ђокић је истакао да је реформа пензијског и инвалидског осигурања резултат добре сарадње Удружења пензионера и ресорног министарства, те да је систем ПИО учињен стабилним и бољим и да је обезбијеђена редовност исплате пензија.

"Циљ је да се и у наредним годинама ради на очувању стабилности система, његовом унапређењу и побољшању, које је најважније када стварамо услове за раст пензија", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци. Он је подсјетио да је Влада Српске протеклих година, упркос изузетно сложеним економским и финансијским приликама, успјела да обезбиједи раст пензија за 10,05 одсто. Ђокић је нагласио да се стално повећава број пензионера, због чега се мора наставити са реформама да би систем пензијско-инвалидског осигурања остао стабилан, односно морају се обезбиједити додатни извори финансирања, јер постојећи нису довољни, или промјене у моделу финансирања.

"Имамо дефинисано кредитно задужење Фонда ПИО, то је модел који нам у овом тренутку даје сигурност, али требало би да престанемо развијати политику кредитног задужења, већ да то буду домаћи извори финансирања, као што је солидарна такса на потрошњу луксузне робе и производа који нису неопходни човјеку сваког дана, а троши их", објаснио је Ђокић.

Он је рекао да брига за пензионере не може бити само брига власти, већ цијелог друштва и изразио увјерење да на принципима свопште солидарности може бити обезбијеђена та врста финансијске подршке док Република економски ојача. Ђокић је нагласио да је наопходно раскинути и споразум између Фонда ПИО Републике Српске и федералног Фонда ПИО/МИО, јер је штетан за Фонд ПИО, те подсјетио да Федерација БиХ сваке године узме око 40.000.000 КМ од пензионера Српске. Ресорни министар очекује да ће они који буду формирали власт на нивоу БиХ радити на томе да споразум ставе ван снаге и да се потпише нови како би трајно заштитили интересе пензионера Републике Српске. П

рема његовом мишљењу, неопходно је ажурније вршити обрачун доприноса, адекватну и потпуну наплата доприноса за ситем ПИО, јер је велики број дужника према Фонду, чак и из јавног сектора, те побољшати инструменте наплате. Коментаришући рад инспекције рада, ресорни министар је рекао да инспекција нема довољно капацитета да би могла да контролише све што треба и да је потребна одређена промјена у методу рада да би могао да буде контролисан посебно "рад на црно".

"Треба измијенити Кривични закон и увести далеко веће санкције за послодавца који запошљава на 'црно", нагласио је Ђокић. Упитан да ли ће и наредне четири године обављати функцију министар рада и борачко-инвалидске заштите, Ђокић је одговорио да неће, али да ће и даље бринути о овој популацији становника, јер су они дио програма Социјалистичке партије на чијем је челу. Ђокић је додао да би до краја седмице требало да буде познато који ресори ће припасти партији коју води.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михајло

12.12.2014 06:53

Лес који хода је задовољан он се наплатио, а остали 238000 хиљада неце никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.12.2014 11:39

Не знам што се овдје пише ријеч "борачко"?! Класични лицемјерлук и лоповлук. У рјешењу сваког р.в. инвалида пише да је основица за обрачун инвалиднине ПРОСЈЕЧНИ ЛИЧНИ ЛОХОДАК. Они су то смањили за 40% а себи повећали плате за толико Сада су сви пречи од нас који смо створили РС и слободно се шетају по њој. Није ни чудо када је све го лопов. Ово треба све смјенити да се не врте у круг и довести младе и способнобе људе који нису ничија "омладина" коју већ тренирају како ће красти ако би случајно нешто остало.

ОДГОВОРИТЕ