Uspješna reforma PIO sistema

Penzioneri Republike Srpske zadovoljni su onim što je urađeno proteklih godina u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, posebno reformom penzionog sistema koja je osigurala isplatu penzija, istaknuto je na sastanku ministra rada i boračko-invalidske zaštite Petra Đokića i predsjednika Udruženja penzionera Radeta Rakulja.

Republika Srpska 11.12.2014 | 14:20
Uspješna reforma PIO sistema

Đokić je istakao da je reforma penzijskog i invalidskog osiguranja rezultat dobre saradnje Udruženja penzionera i resornog ministarstva, te da je sistem PIO učinjen stabilnim i boljim i da je obezbijeđena redovnost isplate penzija.

"Cilj je da se i u narednim godinama radi na očuvanju stabilnosti sistema, njegovom unapređenju i poboljšanju, koje je najvažnije kada stvaramo uslove za rast penzija", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci. On je podsjetio da je Vlada Srpske proteklih godina, uprkos izuzetno složenim ekonomskim i finansijskim prilikama, uspjela da obezbijedi rast penzija za 10,05 odsto. Đokić je naglasio da se stalno povećava broj penzionera, zbog čega se mora nastaviti sa reformama da bi sistem penzijsko-invalidskog osiguranja ostao stabilan, odnosno moraju se obezbijediti dodatni izvori finansiranja, jer postojeći nisu dovoljni, ili promjene u modelu finansiranja.

"Imamo definisano kreditno zaduženje Fonda PIO, to je model koji nam u ovom trenutku daje sigurnost, ali trebalo bi da prestanemo razvijati politiku kreditnog zaduženja, već da to budu domaći izvori finansiranja, kao što je solidarna taksa na potrošnju luksuzne robe i proizvoda koji nisu neophodni čovjeku svakog dana, a troši ih", objasnio je Đokić.

On je rekao da briga za penzionere ne može biti samo briga vlasti, već cijelog društva i izrazio uvjerenje da na principima svopšte solidarnosti može biti obezbijeđena ta vrsta finansijske podrške dok Republika ekonomski ojača. Đokić je naglasio da je naophodno raskinuti i sporazum između Fonda PIO Republike Srpske i federalnog Fonda PIO/MIO, jer je štetan za Fond PIO, te podsjetio da Federacija BiH svake godine uzme oko 40.000.000 KM od penzionera Srpske. Resorni ministar očekuje da će oni koji budu formirali vlast na nivou BiH raditi na tome da sporazum stave van snage i da se potpiše novi kako bi trajno zaštitili interese penzionera Republike Srpske. P

rema njegovom mišljenju, neophodno je ažurnije vršiti obračun doprinosa, adekvatnu i potpunu naplata doprinosa za sitem PIO, jer je veliki broj dužnika prema Fondu, čak i iz javnog sektora, te poboljšati instrumente naplate. Komentarišući rad inspekcije rada, resorni ministar je rekao da inspekcija nema dovoljno kapaciteta da bi mogla da kontroliše sve što treba i da je potrebna određena promjena u metodu rada da bi mogao da bude kontrolisan posebno "rad na crno".

"Treba izmijeniti Krivični zakon i uvesti daleko veće sankcije za poslodavca koji zapošljava na 'crno", naglasio je Đokić. Upitan da li će i naredne četiri godine obavljati funkciju ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Đokić je odgovorio da neće, ali da će i dalje brinuti o ovoj populaciji stanovnika, jer su oni dio programa Socijalističke partije na čijem je čelu. Đokić je dodao da bi do kraja sedmice trebalo da bude poznato koji resori će pripasti partiji koju vodi.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

12.12.2014 07:53

Les koji hoda je zadovoljan on se naplatio, a ostali 238000 hiljada nece nikad.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

12.12.2014 12:39

Ne znam što se ovdje piše riječ "boračko"?! Klasični licemjerluk i lopovluk. U rješenju svakog r.v. invalida piše da je osnovica za obračun invalidnine PROSJEČNI LIČNI LOHODAK. Oni su to smanjili za 40% a sebi povećali plate za toliko Sada su svi preči od nas koji smo stvorili RS i slobodno se šetaju po njoj. Nije ni čudo kada je sve go lopov. Ovo treba sve smjeniti da se ne vrte u krug i dovesti mlade i sposobnobe ljude koji nisu ničija "omladina" koju već treniraju kako će krasti ako bi slučajno nešto ostalo.

ODGOVORITE