Фидел Кастро добио кинеску Нобелову награду

Бивши кубански лидер Фидел Кастро је добитник овогодишње кинеске алтернативе Нобеловој награди за мир, а кинески режимски лист "Глобал Тајмс" посебно је похвалио његов "важан допринос" миру у свету.

Свијет 11.12.2014 | 14:39
Фидел Кастро добио кинеску Нобелову награду

Кастро је у утрци за овогодишњу "Конфучијеву награду за мир" претекао више од 20 номинованих, међу којима су били генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, председница Јужне Кореје Парк Геун-Хје и Шангајска организација за сарадњу, пренела је агенција АФП.

Кубанску икону револуције су за добитника награде изгласала деветорица од укупно 16 кинеских интелектуалаца, објавио је "Глобал Тајмс".

"Док је био на власти, Кастро није прибегавао насиљу нити је на силу решавао спорове на међународној сцени, посебно са Сједињеним Америчким Државама", навео је лист, додајући да се Кастро после повлачења активно састаје са лидерима из читавог света и да је дао важан допринос потреби да се спречи нуклеарни рат.

"Конфучијева награда за мир" је први пут додељена 2010. године и то само два дана пре него што је Нобелова награда за мир додељена кинеском дисиденту Лиу Сјаобоу, што је изазвало спекулације да је кинеска награда успостављена на налог власти у Пекингу.

Овогодишњег "Конфучија" је на церемонији одржаној у уторак у име Фидела Кастра примио један кубански студент на размени, а награда је додељена дан пре него што је у Ослу Нобелова награда за мир уручена Малали Јусафзаи и Каилашу Сатјартију.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

11.12.2014 17:36

И Крање је вријеме било!!!!

ОДГОВОРИТЕ