Fidel Kastro dobio kinesku Nobelovu nagradu

Bivši kubanski lider Fidel Kastro je dobitnik ovogodišnje kineske alternative Nobelovoj nagradi za mir, a kineski režimski list "Global Tajms" posebno je pohvalio njegov "važan doprinos" miru u svetu.

Svijet 11.12.2014 | 14:39
Fidel Kastro dobio kinesku Nobelovu nagradu

Kastro je u utrci za ovogodišnju "Konfučijevu nagradu za mir" pretekao više od 20 nominovanih, među kojima su bili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje i Šangajska organizacija za saradnju, prenela je agencija AFP.

Kubansku ikonu revolucije su za dobitnika nagrade izglasala devetorica od ukupno 16 kineskih intelektualaca, objavio je "Global Tajms".

"Dok je bio na vlasti, Kastro nije pribegavao nasilju niti je na silu rešavao sporove na međunarodnoj sceni, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama", naveo je list, dodajući da se Kastro posle povlačenja aktivno sastaje sa liderima iz čitavog sveta i da je dao važan doprinos potrebi da se spreči nuklearni rat.

"Konfučijeva nagrada za mir" je prvi put dodeljena 2010. godine i to samo dva dana pre nego što je Nobelova nagrada za mir dodeljena kineskom disidentu Liu Sjaobou, što je izazvalo spekulacije da je kineska nagrada uspostavljena na nalog vlasti u Pekingu.

Ovogodišnjeg "Konfučija" je na ceremoniji održanoj u utorak u ime Fidela Kastra primio jedan kubanski student na razmeni, a nagrada je dodeljena dan pre nego što je u Oslu Nobelova nagrada za mir uručena Malali Jusafzai i Kailašu Satjartiju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

11.12.2014 17:36

I Kranje je vrijeme bilo!!!!

ODGOVORITE