Богданић крив за колапс болнице у Источном Сарајеву

Поводом финансијског колапса Болнице Источно Сарајево насталог због великих дуговања која износе око 50 милиона конвертибилних марака, као и грубог и континуираног кршења основних права радника у овој јавно здравственој установи, саопштењем се огласио и Управни одбор Уније синдиката радника у здравству Републике Српске.

Република Српска 11.12.2014 | 10:47
Богданић крив за колапс болнице у Источном Сарајеву

У саопштењу се наводи:

“Управни одбор Уније синдиката радника у здравству Републике Српске тврди да нису основане и тачне јавно објављене изјаве и тврдње др Драгана Богданића, министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Миленка Гранулића, предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске о разлозима који су ову јавну здравствену установу и њене раднике довели у тежак и готово безизлазан финансијски положај.

Управни одбор Уније тврди да је за финансијски колапс најодговорнији управо министар Богданић, који је иако је био добро упознат са стањем, пропустио да у име Владе Републике Српске, која је оснивач ове болнице на вријеме предузме све потребне мјере из своје надлежности да заштити јавни интерес у овој јавној здравственој установи, као и да заштити права пацијената и осигураника са простора Сарајевско – романијске регије и тешко нарушена права запослених радника, а о чему је овај синдикат на вријеме упозоравао ресерног министра и предсједницу Владе Републике Српске.

Посебно истичемо да је Унија синдиката радника у здравству више пута тражила од министра Богданића да због кршења прописа предузме мјере против бивше управе ове Болнице, а што је он одбио да уради, због чега је само у случају ове болнице, овај синдикат био принуђен да против најодговорних лица бивше управе поднесе три кривичне пријаве надлежним тужилаштвима због злупотребе овлаштења у привреди. Стога смо сигурни и да ће налаз Главне службе за ревизију за ову установу бити негативан, а за што поред бивше Управе ове Болнице, треба да сноси одговорност и министар Богданић, јер је детаљно био упознат са досадашњим незаконитим радњама у овој Болници, а није ништа предузео да се спријечи незаконито поступање.

На основу наведених чињеница сматрамо и да наредба министра од 10.12.2014.године којом се медијима забрањује приступ информативним састанцима са радницима ове болнице, које су у Болници Источно Сарајево организовале синдикалне организације удружене у ову Унију синдиката, сигурно неће допринијети да се од јавности сакрије трагична истина о стању у овој болници.

Исто тако тврдимо и да се основни разлози за лоше стање у јавним здравственим установама у Републици Српској прије свега крију и у начину на који се паушално и изван било каквих разумних стандарда и методологије утврђују и уговарају цијене здравствених услуга, а на који начин се здравственим установама погрешно и нетранспарентно врши расподјела финансијких средстава из Фонда здравствене заштите РС, а о чему Унија синдиката радника у здравству припрема посебан извјештај који намјеравамо доставити Народној скупштини Републике Српске.

У погледу јавних изјава Миленка Гранулића, који је према нашим сазањима предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, скрећемо пажњу јавности и медијима да не постоји Грански синдикат здравства и социјалне заштите РС и да се Миленко Гранулић лажно представља. Обавјештавамо јавност и да синдикат који води господин Гранулић одавно није већински репрезентативни синдикат у здравству и да његову наводну репрезентативност подржава само актуелни министар здравља у Влади Републике Српске.

Истине ради напомињемо да је Унија синдиката радника у здравству Републике Српске од краја прошле године најбројнији синдикат радника у здравству Републике Српске у којем удружено дјелују Струковни синдикат доктора медицине, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара и Самостални синдикат радника у здравству, који данас заједно окупљају преко пет хиљада радника запослених у јавним здравственим установама у Републици Српској.

Посебно истичемо и да господин Гранулић својим јавним изјавама уноси немир и збуњеност и код радника покушавајући на све начине да скрене медијску пажњу на себе, а све у циљу да поврати трајно изгубљено повјерење радника, јер је постало потпуно јасно да Синдикат здравства и социјалне заштите не чини ништа да заштити права радника, јер је потпуно јасно да су овај синдикат и његов предсједник заједно са властима и послодавцима одговорни за катастрофално стање у здравству у Републици Српској.

Наведене тврдње прије свега заснивамо на чињеницама да је Синдикат здравства и социјалне заштите и његов предсједник један од главних „криваца“ за укидање социјалног дијалога и колективног преговарања у здравству и наметање Закона о платама који је дискриминаторан за раднике у здравству и напомињемо и да је господин Гранулић, као представник тада репрезентативног синдиката био потписник и „октроисаног“ Посебног колективног уговара у здравству из 2009.године, којим је само формално потврђен наметнути Закон о платама радника у здравству.

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

ма какав

11.12.2014 09:51

Богданић он се пита ко и ја , зна се ко конце вуче и диктира пропаст свега што је на истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.12.2014 09:55

Богданиц се пита ко лански снег .Баја и Жељка се све питају -нажалост -

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

11.12.2014 09:56

Филм Цигани лете у небо. Резисер др Мирко Станетиц оснивац Синдиката доктора медицине и њихов и данас прави сеф

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово је вукојебина без дна

11.12.2014 09:57

Народ је крив! Народ је на изборима опет потврдио шта хоће. Нека сада иду Додику па нек их он лијечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

очито је потребно да

11.12.2014 10:00

тражите смјену Богданића! Тражите смјену овакве власти без обзира што им је прибројено гласова и гласова. Избори су покрадени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

11.12.2014 10:09

И у Теслицу није ниста боље урадио од какоје министар,ниста није урадио за добро народа,БРУКА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

11.12.2014 10:11

Ма какав Богданиц он је овдје досао на готово. ви сте изгледа заборавили на Скрбица. Касиндо вуце дугове уназад десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

11.12.2014 10:11

Све ће на крају доци до Шкрбића и Кума!Одатле је пропаст почела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

11.12.2014 10:33

Неоспорно да је одговоран Богданић, међутим здравство је кумовским односима министра Шкрбића и кума му Баје, доведено на руб пропасти, а Богданић је кривац што је преузео Министарство здравља у стању у каквом се налазило, и при томе штити оне који су криви и покушава да сакрије трагове криминала који је довео здравство у овакво стање. Питам се да ли постоји чаробњак који може да спаси здравствени систем Републике Српске?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

11.12.2014 10:36

СВЕ ЋЕ ТО ДОДИК И ГРИГОРИЈЕ ПОЗЛАТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

11.12.2014 11:51

Наравно да је крив Богданић. Он треба одговарати, а не министар Шкрбић, јер заташкава шкрбићеве крим.радње. Дајте дреново коље и ударати их иза ушију да дођу памети, све г... до г..... Док народ испашта, немају адекватно лијечење, немају социј.осигурање, једном рјечју уништили су нас онакви какав је Богданић, Шкрбић и њихова елита. Ма доста је треба да одговарате и пред богом и пред народом, срам вас било. Видите где сте нас довели, до пропасти, нека вас је срамота, стидите се бога, ако не нас осиромашених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.12.2014 11:54

И ова сподоба це нама поново бити министар здравља. О земљо земљо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

11.12.2014 12:31

Овај цовјек је крив зато сто је пристао да буде марионета И за то је одлицно плацен. Кривци за урусавање здравства Српске су неки други људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

11.12.2014 13:14

Не знам цовјека лицно али изгледа са лоповом има несто слицно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.12.2014 13:24

Скрбиц! Скрбиц! Скрбиц!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богданић

11.12.2014 13:28

Криви су они сто су са квази политиком да унисте БиХ-а и народ који је дао подрску тој политици опљацакли и унистили сами себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура...

11.12.2014 14:02

Зар стварно има неко да вјерује како он самостално одлучује и смије да доноси одлуке, ма дајте људи пустите човјека,избори су прошли и већина је одлучила...Имали смо шансу и пропустили је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

11.12.2014 14:03

Хоће ли Богданић сносити последице због овога ? Наравно да неће... :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр бин

11.12.2014 14:04

Труди се човјек да до краја све уништи. Нема леша (здравства) нема ни злочина. Просто брате... Тако се и у рату понашао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги бозе...

11.12.2014 14:21

Пустите цовјека на миру. Способнији је од свих вас заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

11.12.2014 15:08

КО ЈЕ КРИВ ЗА ЗДРАВСТВО ОН ЈЕ АМБАСАДОР У СРБИЈИ, А ОВОГ МИНИСТАРСТВА НОРМАЛАН ЦОВИЈЕК НЕЦЕ СЕ ПРИХВАТИТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: Драги бозе

11.12.2014 15:13

Као прво име његово се писе великим словом знаци Боже. Као друго тај је кваран да кварнији не мозе да буде, цури му на све стране а он само кредите дизе. Видјецете ревизорски Министарства, Фонда, Болница и Домова здравља. Ако и један буде позитиван нека буде министар јос пет мандата :))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

папци ванредно

11.12.2014 16:01

Данас папци имали ванредан родтељски код великог сефа. Коалиција папак пуца а није ни формирана.Испалили јуце главног за вјеце народа, поцело је а није нису ни кренули. Кад га наљуте бице папака свукуд, кад их исамара, а требо би лесинаре науцит памети!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслицанин

11.12.2014 16:08

БОГДАНИЦ ЈЕ лопов над лоповима.Његов лазни осмијех и подилазење у ТЕСЛИЦУ висе не пролазе. Процитан је.А ви који га не познајете пазите се јер није њега дзабе бог обиљезио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

11.12.2014 16:17

ВИД МУ ФАЦЕ БОЗЕ САЦУВАЈ. ПОКОЈНИ ИБРАХИМ РУГОВА ЈЕ ЗА ЊЕГА МИСТЕР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуковник.

11.12.2014 16:35

Ма који министар,које здравство,уназад пар година је срушен систем, Баја, амбасадор и Кљаја, екипа су до јаја, узето је што се може узети. Само велики бунт може ово покренути, преокренути. Ако се дебили не питају ништа на тим позицијама , какве су министарске, зашто часно не дају оставке а не као зомбији да сједе у столицама и климају главом главном аги-кобајаги. ГЛАДНА ЈЕ ТО КОЛИЈЕВКА ЗАЉУЉАЛА, ГЛАДНА ЋЕ ИХ ЛОПАТА ЗАТРПАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ад.акта

11.12.2014 17:03

Главни кривци су Скрбиц и баја. Колико нецовјек треба бити и унистити здравство сопственог народа !? Мада и овај гаргамел има одговорнисти, знао је какав је колапс у здравству а прихвата се минисрарских привилегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

11.12.2014 17:04

Здравство је пукло, пукла је привреда , банкарски систем , све зиво. Са овима смо готови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

11.12.2014 17:13

Која је то људска сподоба, задузен да сто мозе сакрити сакрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре: Драги бозе, Теслицанин

11.12.2014 17:14

1. Извињавам се, наравно Бозе а не бозе. :-) 2. Није истина то сто писете, ја добро знам господина Богданица и знам да није лос цовјек, да воли помоци људима и да не краде! @Теслицанин: Извините, видим да имате неки проблем са Богданицом, али будите искрени, ја сам био ове године у Бањи и био сам 2006. У каквом је стању била Бања 2006 а у каквом је сада? Исрено рецено ја сам мислио 2006 да це Бања за коју годину пропасти, а сад када сам досао у посјету, добро сам се изненадио како је Бања поново процвијетала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.12.2014 17:14

Треба на врата предсједника тразити здравствену заститу, он зна гдје су паре, из здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгољуб

11.12.2014 17:32

Болница Касиндол је преплаћена. Фонд здравственог осигурања је јос у септембру пребацио сва уговорена средства за 2014. годину тој установи. Због страјка и медијске галаме јуче је Фонд нелегално пребацио паре болници у Касиндолу, а те паре су биле намјењењене за плате других здравствених установа Сарајевско- романиске регије, сада ни један дом здравље са те регије нече добити плату, па че они страјковати, па це се радници разлицитих установа завадити, док власт пресипа из супљег у празно. За пропаст болнице Касиндол крива је влада то није проблем од јуце. Појединци блиски власти тамо су примали плате по 5000 КМ и сада су пропали, интерниста дезурни хоце да има младјег дезурног да не мора устајати, младји дезурни неце да дезура ако му се дезурство не плати, нека се тим неко позабави па це болница функционисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

11.12.2014 17:42

Ако је за утјеху и у Федерацији је здравство у колапсу.Можемо неког волити,поштовати или мрзити,али је криза почела још од 1997,а не од 2006.Пословица каже:КРИВО СЈЕДИ,АЛ ПРАВО ГОВОРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

11.12.2014 18:19

ДА ЈЕ СДС И САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ПОБЈЕДИО СВИ БИ БИЛИ ЗДРАВИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере: драги бозе

11.12.2014 18:32

Знам га и ја добро и дугооо година. То није исти цовјек од када је постао министар и прије сто је био. Ударила власт у главу изгубио дусу. Зао ми је али то је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И наравно

11.12.2014 18:37

Послусан је,не преза да прописује све сто му се нареди.Без карактера али одан слуга и не размисља о последицам али врло извјесни робијас...е такав треба СНСД-у и Мили да га пали и гаси по потреби као кинеског медицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.12.2014 20:03

Гледајте трбле из Теслица.Треба га процесуирати под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕX ВИЛЕР

11.12.2014 20:11

Министар је избеусио и многе веце ликове у ЗТЦ-у. Цовјек је од интереса а уопсте га. Не интересује народ који је гласао за њега... Лицно знам многооо полтрона који су гласали за њега, а исти тај им се сад не јавља на тел. позив...

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој др

11.12.2014 20:27

Касиндол доби 2 милиона И бас их брига. Требамо И ми остали да обуставимо рад па да добијемо паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

др КЦ Бања Лука

11.12.2014 20:48

Добој је управу. Сви требамо протестовати. Само тако моземо добити новац. Бас без везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Мики

11.12.2014 20:55

Иста је ситуација и у Федерацији.Тачно је да други вуче конце,али тај није ит БИХ,већЕЕЕУУУЗа коју годину,достижемо ниво ЧАДА или ПАПАУ НОВЕ ГВИНЕЈЕ.ЈЕДБА БОЛНИЦА ЗА ТОТАЛНУ СОЦИЈАЛУ,А ОСТАЛИ КОД ПРИВАТНИКА(АКО ИМА ШУШКЕ)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ДОБОЈ ДР

11.12.2014 21:08

КАСНО ЈЕ,ОПУХАНА ЦЕНТРАЛНА БАНКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

11.12.2014 21:46

Љекари имају плате старт 2000 Км , али ето, нешто им је Влада крива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ис

11.12.2014 21:54

Јесте ли гледали данасњи прилог? Ка се питам од када синдикат и директор дувају у исту.Министар је крив колико и садасњ менадзмент јер немају капацитет да се пронадје рјесење. Да ли је игдје у РС- наредбом забрањено кристење годисњег одмора? Е па у овој болници је садасњи директор то урадио. Гдке то има?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАСНИмо

11.12.2014 22:55

није крив богданић него веееееелики баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за Добој

11.12.2014 23:13

Добицете и ви два милиона кредита за болницу. Предао вас директор папире у ИРБ 9.12... Добављаци се вец прозивају за проценат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

12.12.2014 03:51

криви су они сто нису гласали сто су остали код куце......

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

12.12.2014 04:34

Зао ми је народа који је гласао за промјене. До овога су стања довели исти људи и иста власт а опет је вецина гласала за њих. Сви који су гладали и они који нису њима је добро и а то је око 75% становниства. Зато немојате право да кукате. Народ је изабрао ко це их опљацкати и одвести у пропаст и то се мора постовати.Овај народ није ниста боље заслузио. Засто не изабрасмо друге па ако не ваљају за годину дана на улицу. Па би се власт другације понасала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

12.12.2014 07:04

Следеца је болница у Добоју, Овдје је хаос. Кредит на кредит, директор Дјурдјевиц ставио апарате болнице под хипотеку на наговор Богданица,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

уг

12.12.2014 09:30

Амбуланта у Угљевику је одавно у хаосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миамила др ца

12.12.2014 10:10

Све је у лошем стању, то није спорно, али нико не говори о бахатости појединих љекара у болници Касиндол и њиховим енормним платама и руководству те болнице која је запослила превише радника и то немедицинског кадра. Зашто се тада нису бунили ови радници, јер су морали знати да то систем не може издржати, а примједба и на владу што то тада није санкционисала , било их је брига, па се сад пресипа ко зна од кога, ми смо као народ неодговорни, када нам је добро не питамо се да ли је то реално, па да дигнемо глас и сачувамо то што имамо па можда и са мањим платама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чика Милојко

12.12.2014 17:24

Шта је ово људи..до када падати у дубиозу? Нама кредити не помажу, каква је то похвала Владе, ко ће то враћати, од којих средстава и какви модели финансирања? Ма праве смо овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луди милојко

12.12.2014 17:33

Болница Бихаћ у колапсу,болница Зеница у колапсу.,.све због пар милиона КМ...ало пацијенти,доктори,студенти,технíчари,медицинске сестре БУДИТЕ СЕ...све пропада због пар милиона а шта је са Клиничким центром БЛ..дуг неколико десетина милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: луди милојко

12.12.2014 19:09

Дуг КЦ Бањалука сада Универзитетске болнице расте 2 милиона мјесецно само за доприносе и јос 3 милиона за добављаце. Директор само потписује и "добар је" најмање 100000 мјесецно. Толико коста његов "образ"

ОДГОВОРИТЕ