Јапанци праве град испод океана

Грађевинска фирма Схимизу из Јапана предложила је футуристички концепт изградње подводног града који би био изграђен у облику спирале. Такозвани Оцеан Спирал могао би постати стварност 2030. године.

Свијет 10.12.2014 | 21:58
Јапанци праве град испод океана

За овај невјероватан подухват побринут ће се Универзитет Токио, министарства у оквиру јапанске владе, те енергетске фирме. Изградиле би се три посебне зоне које би сезале до најдубљих морских дијелова и 4,5 километара испод мора. Постојат ће и ботанички врт.

Џиновска купола била би промјера 500 метара, а у њој би били смјештени станови, пословни простори и хотели. Становници и посјетиоци ће улазити кроз горњи ниво у објекат.

Насеље ће бити спојено са спиралом дугом 15 километара и ићи ће до самог дна океана, гдје ће се налазити лука за подморнице и фабрика која ће производити енергију помоћу микроорганизама који ће претварати карбондиоксид у метан.

Генератори за струју ће бити смјештени дуж спирале, а додатну енергију стварат ће кориштењем разлике у температурама воде и уз помоћ термалне технологије.

Из Схимизу фирме су казали како би Оцеан Спирал могао постати потребан у будућности као начин суочавања с проблемом подизања нивоа мора и стварања новог, чистог енергетског извора. За прављење технологије бит ће им потребно пет година.

Ово је тек једна од футуристичких визија јапанских грађевинаца. До сада су представили плутајући ботанички велеград и струјни прстен око Мјесеца.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цунами

10.12.2014 23:02

Однијеце их цунами бестрага,све висе постаје јасно да це цовјек унистити сам себе,Ни сунце висе негрије истим сјајем,нема модро зелених биљака све полако нестаје нестацемо и ми па ваљда тек тад завлада правда,постење и .солидарност.........НАЗАЛОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

свјртлана

10.12.2014 23:17

Не вјррујем

ОДГОВОРИТЕ