Japanci prave grad ispod okeana

Građevinska firma Shimizu iz Japana predložila je futuristički koncept izgradnje podvodnog grada koji bi bio izgrađen u obliku spirale. Takozvani Ocean Spiral mogao bi postati stvarnost 2030. godine.

Svijet 10.12.2014 | 21:58
Japanci prave grad ispod okeana

Za ovaj nevjerovatan poduhvat pobrinut će se Univerzitet Tokio, ministarstva u okviru japanske vlade, te energetske firme. Izgradile bi se tri posebne zone koje bi sezale do najdubljih morskih dijelova i 4,5 kilometara ispod mora. Postojat će i botanički vrt.

Džinovska kupola bila bi promjera 500 metara, a u njoj bi bili smješteni stanovi, poslovni prostori i hoteli. Stanovnici i posjetioci će ulaziti kroz gornji nivo u objekat.

Naselje će biti spojeno sa spiralom dugom 15 kilometara i ići će do samog dna okeana, gdje će se nalaziti luka za podmornice i fabrika koja će proizvoditi energiju pomoću mikroorganizama koji će pretvarati karbondioksid u metan.

Generatori za struju će biti smješteni duž spirale, a dodatnu energiju stvarat će korištenjem razlike u temperaturama vode i uz pomoć termalne tehnologije.

Iz Shimizu firme su kazali kako bi Ocean Spiral mogao postati potreban u budućnosti kao način suočavanja s problemom podizanja nivoa mora i stvaranja novog, čistog energetskog izvora. Za pravljenje tehnologije bit će im potrebno pet godina.

Ovo je tek jedna od futurističkih vizija japanskih građevinaca. Do sada su predstavili plutajući botanički velegrad i strujni prsten oko Mjeseca.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cunami

10.12.2014 23:02

Odnijece ih cunami bestraga,sve vise postaje jasno da ce covjek unistiti sam sebe,Ni sunce vise negrije istim sjajem,nema modro zelenih biljaka sve polako nestaje nestacemo i mi pa valjda tek tad zavlada pravda,postenje i .solidarnost.........NAZALOST

ODGOVORITE
Name

svjrtlana

10.12.2014 23:17

Ne vjrrujem

ODGOVORITE