Пресуда Младићу 2017. или касније

Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон поднио је данас извјештај Савјету безбједности УН у коме је навео и да се пресуда Ратку Младићу може очекивати у марту 2017. године или касније.

Република Српска 10.12.2014 | 18:58
Пресуда Младићу 2017. или касније

Мерон је почео своје обраћање извјештајем о статусу преосталих суђења и жалбених поступака Трибунала.Он је истакао да је 2014. години Жалбено вијеће изрекло двије пресуде, а још једна се очекује у јануару 2015. године у случају Поповић и остали, саопштено је из Трибунала.

Мерон је нагласио ће од почетка 2015. бити четири суђења и пет жалбених случајева, а до краја године очекује се да ће се тај број смањити на једно суђење и једну пресуду по жалби.

Мерон је објаснио да ће, иако рад Трибунала добро напредује, одређене пресуде у поступцима и по жалбама бити изречене касније него што је раније речено и у том смислу пресуда Младићу може се очекивати у марту 2017. године или касније.

Он је појаснио да је то због поновног отварања доказног поступка тужилаштва, а суђење се сада одржава четири дана седмично.Он је увјерио Савјет безбједности да се не очекује да ће ове промјене у предвиђању за доношење пресуда утицати на затварање Трибунала 2017. године.

Мерон је скренуо пажњу на два изазова са којима се суочава Трибунал у окончању свог рада: здравље притвореника и задржавање особља Трибунала.

У вези са лошим здравственим стањем одређених притвореника он је напоменуо да је суђење Горану Хаџићу тренутно обустављено, а случај Ратка Младића проводи се по редукованом распореду суђења, у оба случаја по савјету љекара.

Предсједник Трибунала је и овом приликом истакао да је Војислав Шешељ привремено пуштен на слободу због лошег здравственог стања.Мерон је објаснио да су "теме у вези са здрављем незаобилазан проблем и постављају хуманитарна питања", додајући да иако Трибунал улаже све напоре да осигура одговарајућу медицинску његу развој ситуације у вези са здрављем притвореника може понекад да буде ван контроле.

"Увјерен сам да Савјет разумије да то може да доведе до одгађања рада Трибунала", рекао је он.Предсједник Трибунала изразио је забринутост због задржавања особља и могућег утицаја на распоред изрицања пресуда Трибунала.

Он је истакао да упркос томе што је особље посвећено својим задацима и дужностима многи од њих траже други посао и када се понуда не може одгодити они напуштају Трибунал чиме ускраћују Трибунал свог знања и познавања случајева.

Мерон је изразио наду да се не смије заборавити "шира слика" и изузетно значајна улога Трибунала коју је имао и даље има у постављању глобалних стандарда за међународно кривично право и правосуђе и у јачању владавине закона на локалном нивоу.

Он је своје обраћање завршио захвалишви се члановима Савјета безбједности УН за сталну подршку и посвећеност, истичући да је Трибунал и други међународни трибунали служили и настављају да служе као конкретан показатељ посвећености окончању имунитета од кривичног гоњења.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xy

10.12.2014 18:03

По оној народној - ко журио врат сломио.Срећа па је оптуженик у цвијету младости па има времена за чекати пресуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

10.12.2014 18:09

Овај Мерон исти као они науцници у метеорологији који предвидјају смак свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жив нам био Генерале! !

10.12.2014 21:38

Ти си своје рекао када је требало! Држи се часни јуначе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

11.12.2014 14:42

ЗИВ ИЗДРАВ БИО ДЈЕНЕРАЛЕ РАТКО, БОГ ЈЕ НА СТРАНИ ПРАВЕДНИКА, БОЗЕ ПРАВДЕ. ТИ СИ ХЕРОЈСКИ ПОБЕДИО НЕПРИЈАТЕЉА.

ОДГОВОРИТЕ