Протест радника Ремонтног завода

Седам и по мјесеци након што је Влада Републике Српске јужноафричкој компанији „ЕЛW Глобал“ за око 4 милиона марака продала Технички ремотни завод Братунац, нема напретка у том предузећу.

Република Српска 10.12.2014 | 19:40
Протест радника Ремонтног завода

Неколико радника тог предузећа је дошло у бањалучки парк „Младен Стојановић“, захтјевајући исплату заосталих дуговања и повезивање радног стажа. Тврде да нису испоштоване одредбе купорпдајног уговора, односно да су потраживања исплаћена у занемарљивом износу и то само радницима који су потписали да одустају од судских потраживања свог зарађеног новца.

Позната слика у бањалучком парку „Младен Стојановић“. Шатор и њему они који траже заштиту својих права. Овог пута радници Техничког ремотног завода Братунац. Тврде да приватизација тог предузећа није успјела, нити су нови власник из Јужне Африке и његови опуномоћеници испунили оно што су обећали.

И радници који су пристали на услове новог руководства добили су до сада само око 600 марака у двије рате, иако је требало да им буде исплаћивано по 1.500 марака у 10 рата, каже Бандука.

"Дуговања су огромна и у просјеку износе од 10.000 до 15.000 марака по раднику", каже Небојша
Стијачић, који је безмало 40 година у заводу.

Радници из парка су захтјеве предали предсједници Владе и предсједнику Републике, очекујући од њих, као и од ресорног министарства да учествују у рјешавању проблема.

Са проблемима је упознат и грански синдикат, који има другачије виђење ситуације, истичући да је прошле седмице, на инсистирање новог власника, потписан појединачни колективни уговоркоји гарантује исплате за 125 тренутно запслених и чак ангажовање нових 100-њак радника.

"Они који су поднијели тужбу и судским путем потражују зарађено, вјероватно ће спорије доћи до новца", сматра Тане Пеулић.

Министар индустрије, енергетике и рударства, Жељко Ковачевић, још прије пола године је изјавио да је продаја предузећа добар потез, јер ће гарантовати очување дјелатности у периоду од пет година и инвестирање 19,5 милиона марака у периоду од седам година.

Радници то сматрају научном фантастиком, јер купац до данас није обезбједио ниједан значајнији посао у области производње војног наоружања, што је основна дјелатност предузећа.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

питање

10.12.2014 21:07

питај те господу са ким сарадју,са србима сигурно не

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор на ПИТАЊЕ од Хамлет

12.12.2014 18:00

Ако сте ви који сте на власти Срби, онда стварно не знам. Ви који сте се за време рата крили сад запосленима и борцима који су се борили и изградили ову дрзаву не дајете постено зарадјене плате. Несто јр труло у дрзави српској.

ОДГОВОРИТЕ