Protest radnika Remontnog zavoda

Sedam i po mjeseci nakon što je Vlada Republike Srpske južnoafričkoj kompaniji „ELW Global“ za oko 4 miliona maraka prodala Tehnički remotni zavod Bratunac, nema napretka u tom preduzeću.

Republika Srpska 10.12.2014 | 19:40
Protest radnika Remontnog zavoda

Nekoliko radnika tog preduzeća je došlo u banjalučki park „Mladen Stojanović“, zahtjevajući isplatu zaostalih dugovanja i povezivanje radnog staža. Tvrde da nisu ispoštovane odredbe kuporpdajnog ugovora, odnosno da su potraživanja isplaćena u zanemarljivom iznosu i to samo radnicima koji su potpisali da odustaju od sudskih potraživanja svog zarađenog novca.

Poznata slika u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“. Šator i njemu oni koji traže zaštitu svojih prava. Ovog puta radnici Tehničkog remotnog zavoda Bratunac. Tvrde da privatizacija tog preduzeća nije uspjela, niti su novi vlasnik iz Južne Afrike i njegovi opunomoćenici ispunili ono što su obećali.

I radnici koji su pristali na uslove novog rukovodstva dobili su do sada samo oko 600 maraka u dvije rate, iako je trebalo da im bude isplaćivano po 1.500 maraka u 10 rata, kaže Banduka.

"Dugovanja su ogromna i u prosjeku iznose od 10.000 do 15.000 maraka po radniku", kaže Nebojša
Stijačić, koji je bezmalo 40 godina u zavodu.

Radnici iz parka su zahtjeve predali predsjednici Vlade i predsjedniku Republike, očekujući od njih, kao i od resornog ministarstva da učestvuju u rješavanju problema.

Sa problemima je upoznat i granski sindikat, koji ima drugačije viđenje situacije, ističući da je prošle sedmice, na insistiranje novog vlasnika, potpisan pojedinačni kolektivni ugovorkoji garantuje isplate za 125 trenutno zapslenih i čak angažovanje novih 100-njak radnika.

"Oni koji su podnijeli tužbu i sudskim putem potražuju zarađeno, vjerovatno će sporije doći do novca", smatra Tane Peulić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva, Željko Kovačević, još prije pola godine je izjavio da je prodaja preduzeća dobar potez, jer će garantovati očuvanje djelatnosti u periodu od pet godina i investiranje 19,5 miliona maraka u periodu od sedam godina.

Radnici to smatraju naučnom fantastikom, jer kupac do danas nije obezbjedio nijedan značajniji posao u oblasti proizvodnje vojnog naoružanja, što je osnovna djelatnost preduzeća.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pitanje

10.12.2014 21:07

pitaj te gospodu sa kim saradju,sa srbima sigurno ne

ODGOVORITE
Name

Odgovor na PITANjE od Hamlet

12.12.2014 18:00

Ako ste vi koji ste na vlasti Srbi, onda stvarno ne znam. Vi koji ste se za vreme rata krili sad zaposlenima i borcima koji su se borili i izgradili ovu drzavu ne dajete posteno zaradjene plate. Nesto jr trulo u drzavi srpskoj.

ODGOVORITE