Србија у ЕУ са ријешеним питањем Космета

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц поручио је да ће Србија, ако жели да постане пуноправна чланица ЕУ, морати прво да ријеши проблем Косова.

Србија 10.12.2014 | 13:51
Србија у ЕУ са ријешеним питањем Космета

"Није у интересу ЕУ да прихвати у пуноправно чланство чланице које су у сукобу са сусједним земљама, јер би то значило `увоз` нестабилности. Стога је прије уласка Србије у ЕУ потребна пуна нормализација односа, што би се потврдило и правно обавезујућим документом, а Брисел је спреман да помогне и олакша тај процес", рекао је Курц за сутрашње издање "НИН-а".

Он није искључио ни могућност да ће Србија, у тренутку када већ буде надомак чланства, морати да се огради од Русије и усвоји заједничке спољнополитичке ставове Брисела. Коментаришући контрадикторне изјаве комесара ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана о томе да ли су санкције Русији обавезне или не, Курц је рекао да сматра да је европски званичник желио да истакне да су заједничке вриједности са ЕУ и постепено усклађивање са њеном спољном политиком важан дио процеса придруживања.

"Проевропско опредјељење Владе Србије, а нарочито премијера Александра Вучића, веома је јасно", истакао је Курц. На питање да прокоментарише реаговања у региону због дјеловања лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља након његовог пуштања из Хашког трибунала, Курц је рекао да га то не брине, уз образложење да је национализам у Србији "превазиђена идеологија".

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Компас

10.12.2014 13:52

Косово за Србију није сусједна земља. Мало си се залетио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Компас

10.12.2014 14:11

Компас нераде ти исправно казаљке.Докази да није тако.Друга је ствар мислити да није тако али стварност је сасвим другација

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре компас

10.12.2014 14:14

Волио би да си у праву,али ниси.Косово има своју полицију царину,своју владу,пасоше.Само Вучић обмањује народ да је Косово Србија а без дозволе власти из Косова не може ни прићи педљу земље на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

10.12.2014 14:24

Не контам ста је проблем!? Косово је дрзава која висе нема ниста са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наравно

10.12.2014 14:26

Наравно да ћемо ријешити, ускоро надам се. Врло ефикасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиго

10.12.2014 14:46

Народе мој ста смо доцекали да нам овај "ФАЗАН" појасњава пут у "благостање" !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипломата

10.12.2014 14:50

Власти Србије су давно отписале Косово и на то се безпоговорно опредјелили пред свјетским моћницима! Јер да није тако, Србија би била суверене држава и владала би на сваком дијелу своје територије. Овако то није случај из разлога напримјер, ако би такву констатацију јавно потврдио било који политичар из актуелне власти, сам би себи потписао политичку смрт. Овако им је лакше продавати маглу јер се и у Србији и Републици Српској лакше влада на "Косовском миту". То је вјековно проклетство Срба, вјечита догматска борба добра и зла, правде и издаје итд. Све у свему, кад Срби сами себи избију из главе да је Косово држава са свим атрибутима државности, наш пут у бољу будућност ће се сам указати.Косоварима, (намјерно кажем Косовари а не Албанци), сретан пут! Добре ограде праве добре комшије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

10.12.2014 15:26

Какве везе Србија и Косово имају са Себастијаном Курцом па он то да изјављује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре марко

10.12.2014 18:35

Не писе се тако његово презиме ал ово му боље пасе СВАКА ЦАСТ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мах...

10.12.2014 23:43

Ма Косово је Србија.. Србија је Косово..Босна је Србија..Србија је Сандзак Босна...Црна Гора је Србија а Србија Црна Гора...Војводина је Србија а Србија је Војводина..АЛИ ЗНА ЛИ ИКО У ОВИМ НЕДОДЈИЈАМА СТА ЈЕ ТО ЕКОНОМИЈА?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ мах

11.12.2014 13:26

Зна "Милорад"

ОДГОВОРИТЕ