Srbija u EU sa riješenim pitanjem Kosmeta

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je da će Srbija, ako želi da postane punopravna članica EU, morati prvo da riješi problem Kosova.

Srbija 10.12.2014 | 13:51
Srbija u EU sa riješenim pitanjem Kosmeta

"Nije u interesu EU da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susjednim zemljama, jer bi to značilo `uvoz` nestabilnosti. Stoga je prije ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa, što bi se potvrdilo i pravno obavezujućim dokumentom, a Brisel je spreman da pomogne i olakša taj proces", rekao je Kurc za sutrašnje izdanje "NIN-a".

On nije isključio ni mogućnost da će Srbija, u trenutku kada već bude nadomak članstva, morati da se ogradi od Rusije i usvoji zajedničke spoljnopolitičke stavove Brisela. Komentarišući kontradiktorne izjave komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana o tome da li su sankcije Rusiji obavezne ili ne, Kurc je rekao da smatra da je evropski zvaničnik želio da istakne da su zajedničke vrijednosti sa EU i postepeno usklađivanje sa njenom spoljnom politikom važan dio procesa pridruživanja.

"Proevropsko opredjeljenje Vlade Srbije, a naročito premijera Aleksandra Vučića, veoma je jasno", istakao je Kurc. Na pitanje da prokomentariše reagovanja u regionu zbog djelovanja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja iz Haškog tribunala, Kurc je rekao da ga to ne brine, uz obrazloženje da je nacionalizam u Srbiji "prevaziđena ideologija".

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kompas

10.12.2014 13:52

Kosovo za Srbiju nije susjedna zemlja. Malo si se zaletio.

ODGOVORITE
Name

re.Kompas

10.12.2014 14:11

Kompas nerade ti ispravno kazaljke.Dokazi da nije tako.Druga je stvar misliti da nije tako ali stvarnost je sasvim drugacija

ODGOVORITE
Name

re kompas

10.12.2014 14:14

Volio bi da si u pravu,ali nisi.Kosovo ima svoju policiju carinu,svoju vladu,pasoše.Samo Vučić obmanjuje narod da je Kosovo Srbija a bez dozvole vlasti iz Kosova ne može ni prići pedlju zemlje na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

Ante

10.12.2014 14:24

Ne kontam sta je problem!? Kosovo je drzava koja vise nema nista sa Srbijom.

ODGOVORITE
Name

naravno

10.12.2014 14:26

Naravno da ćemo riješiti, uskoro nadam se. Vrlo efikasno.

ODGOVORITE
Name

gigo

10.12.2014 14:46

Narode moj sta smo docekali da nam ovaj "FAZAN" pojasnjava put u "blagostanje" !!!

ODGOVORITE
Name

Diplomata

10.12.2014 14:50

Vlasti Srbije su davno otpisale Kosovo i na to se bezpogovorno opredjelili pred svjetskim moćnicima! Jer da nije tako, Srbija bi bila suverene država i vladala bi na svakom dijelu svoje teritorije. Ovako to nije slučaj iz razloga naprimjer, ako bi takvu konstataciju javno potvrdio bilo koji političar iz aktuelne vlasti, sam bi sebi potpisao političku smrt. Ovako im je lakše prodavati maglu jer se i u Srbiji i Republici Srpskoj lakše vlada na "Kosovskom mitu". To je vjekovno prokletstvo Srba, vječita dogmatska borba dobra i zla, pravde i izdaje itd. Sve u svemu, kad Srbi sami sebi izbiju iz glave da je Kosovo država sa svim atributima državnosti, naš put u bolju budućnost će se sam ukazati.Kosovarima, (namjerno kažem Kosovari a ne Albanci), sretan put! Dobre ograde prave dobre komšije!

ODGOVORITE
Name

marko

10.12.2014 15:26

Kakve veze Srbija i Kosovo imaju sa Sebastijanom Kurcom pa on to da izjavljuje

ODGOVORITE
Name

re marko

10.12.2014 18:35

Ne pise se tako njegovo prezime al ovo mu bolje pase SVAKA CAST !!!!

ODGOVORITE
Name

Mah...

10.12.2014 23:43

Ma Kosovo je Srbija.. Srbija je Kosovo..Bosna je Srbija..Srbija je Sandzak Bosna...Crna Gora je Srbija a Srbija Crna Gora...Vojvodina je Srbija a Srbija je Vojvodina..ALI ZNA LI IKO U OVIM NEDODJIJAMA STA JE TO EKONOMIJA?!

ODGOVORITE
Name

RE mah

11.12.2014 13:26

Zna "Milorad"

ODGOVORITE