Ево тајне како је Базел избацио МЈ и Ливерпул из ЛШ!

Пре три године избацили су Манчестер јунајтед из Лиге шампиона. Сада су то урадили Ливерпулу. А у међувремену су, прошле године, у истој тој Лиги шампиона нанели два пораза Челсију са све Жозеом Мурињом на кормилу. Они су фудбалски клуб Базел и сада већ добијате јаснију слику зашто прилично нервирају Енглезе својим успесима, које остварују иако спадају у "мале клубове".

Фудбал 10.12.2014 | 21:40
Ево тајне како је Базел избацио МЈ и Ливерпул из ЛШ!

Базел и није неки велики град, и поред тога што је трећи по величини у Швајцарској, иза Цириха и Женеве. Има око 200.000 становника, а има и клуб који, потекавши из средине на којој се граниче Швајцарска, Француска и Немачка, из године у годину одушевљава.

Наравно, не стиже се до успеха преко ноћи, ма колико млади волели да мисле да је другачије, већ добрим планирањем, чврстом вером у одабрану страгију и радом, радом, а онда опет - радом. Тако су у Базелу поставили фудбалску школу за коју вероватно никада нисте чули, јер није чувена Барсина Ла Масија, али сте чули за нашег репезентативца Здравка Кузмановића, или хрватског, Ивана Ракитића који је сада члан Барселоне, па Александера Фраја, Гокхана Инлера, Џердана Шаћирија, Марка Штрелера, Гранита Џаку, Хакана Јакина... Да, сви они су поникли у Базелу, сви су фудбалски стасали на Стадиону Светог Јакова, или како ми то волимо да кажемо на страним језицима, на "Сент Џејкоб парку".

До успеха се нити стиже преко ноћи, нити без плана, осим када се дешава неко чудо, а ФК Базел је до новог успеха у Лиги шампиона стигао никаквим чудом, већ логичним сплетом околности: поверењем у свој играчки кадар, уз адекватна а не и баснословно скупа појачања.

Нова ера је почела када је Жилеза Оери, супруга Андреаса Оерија, главног у фармацеутском гиганту "Рошеу", 1999. године била позвана да присуствује једној утакмици - и, баш тада, заљубила се у ФК Базел.

Ушла је у управни одбор, три године касније постала председник клуба и почелоа снажно и константно да инвестира новац у "скаутске" службе и подмладак клуба. Циљ је био крајње једноставан: "Желимо да имамо што више сопствених играча у првом тиму".

Од тада до сада, више од 40 играча који су поникли у млађим категоријама Базела заиграло је у првом тиму. Неко ће рећи "није много", али... то је око четворице новајлија у првом тиму, сваке сезоне. Четворице које не треба платити лудим износима, већ на којима се могу изградити успеси клуба а, потом, ако их великани затраже, и зарадити од трансфера који би усрећио и самог фудбалера.

У граду у коме је рођен Роџер Федерер, а који су као свој животни простор одабрали и Фридрих Ниче, и Карл Густав Јунг и наша Ана Ивановић, мудрим планирањем и вером у сопствене младиће израстао је до европских висина 17-струки шампион Швајцарске који је, можда, "мали" када га ставите у исти кош са стварно великима, али на терену показује да то баш није увек тако.

"Исписали смо нову страницу историје Базела!", узвикнуо је после историјских 1:1 на славном Ливерпуловом "Енфилду" тренер Базела Пауло Соуса, који је после играчких дана као задњи везни Бенфике, Спортинга, Јувентуса, Борусије Дортмунд, Интера, ПАО-а и Еспањола, и сам радио у Енглеској, као стратег Свонсија, КПР-а и Лестера. Узвикнуо, а онда додао:

"Мој тим се борио, а и имали смо фантастичну подршку наших навијача. Сада... Сада се наша прича наставља!"

Да, наставља се. Као што су пре три године елиминисали Јунајтед, као што су прошле године двапут добили Мурињов Челси, овога пута су са тих 1:1 у Енглеској избацили Ливерпул из Лиге шампиона, а себе сврстали међу 16 најбољих у Европи.

Изгледа да им је тамо стварно и место.

Уосталом, пре 12 месеци, Базелова Академије фудбала преселила се у нов, светли тренинг центар. Та зграда има 120 окргулих прозора који не стоје тек тако, како прозори обично стоје. Поређани су да личе на графикон, јер приказују позицију клуба откако је основан.

Последња три прозора налазе се на самом врху.

И, изгледа да им је тамо стварно и место.

Коментари / 0

Оставите коментар