Evo tajne kako je Bazel izbacio MJ i Liverpul iz LŠ!

Pre tri godine izbacili su Mančester junajted iz Lige šampiona. Sada su to uradili Liverpulu. A u međuvremenu su, prošle godine, u istoj toj Ligi šampiona naneli dva poraza Čelsiju sa sve Žozeom Murinjom na kormilu. Oni su fudbalski klub Bazel i sada već dobijate jasniju sliku zašto prilično nerviraju Engleze svojim uspesima, koje ostvaruju iako spadaju u "male klubove".

Fudbal 10.12.2014 | 21:40
Evo tajne kako je Bazel izbacio MJ i Liverpul iz LŠ!

Bazel i nije neki veliki grad, i pored toga što je treći po veličini u Švajcarskoj, iza Ciriha i Ženeve. Ima oko 200.000 stanovnika, a ima i klub koji, potekavši iz sredine na kojoj se graniče Švajcarska, Francuska i Nemačka, iz godine u godinu oduševljava.

Naravno, ne stiže se do uspeha preko noći, ma koliko mladi voleli da misle da je drugačije, već dobrim planiranjem, čvrstom verom u odabranu stragiju i radom, radom, a onda opet - radom. Tako su u Bazelu postavili fudbalsku školu za koju verovatno nikada niste čuli, jer nije čuvena Barsina La Masija, ali ste čuli za našeg repezentativca Zdravka Kuzmanovića, ili hrvatskog, Ivana Rakitića koji je sada član Barselone, pa Aleksandera Fraja, Gokhana Inlera, Džerdana Šaćirija, Marka Štrelera, Granita Džaku, Hakana Jakina... Da, svi oni su ponikli u Bazelu, svi su fudbalski stasali na Stadionu Svetog Jakova, ili kako mi to volimo da kažemo na stranim jezicima, na "Sent Džejkob parku".

Do uspeha se niti stiže preko noći, niti bez plana, osim kada se dešava neko čudo, a FK Bazel je do novog uspeha u Ligi šampiona stigao nikakvim čudom, već logičnim spletom okolnosti: poverenjem u svoj igrački kadar, uz adekvatna a ne i basnoslovno skupa pojačanja.

Nova era je počela kada je Žileza Oeri, supruga Andreasa Oerija, glavnog u farmaceutskom gigantu "Rošeu", 1999. godine bila pozvana da prisustvuje jednoj utakmici - i, baš tada, zaljubila se u FK Bazel.

Ušla je u upravni odbor, tri godine kasnije postala predsednik kluba i počeloa snažno i konstantno da investira novac u "skautske" službe i podmladak kluba. Cilj je bio krajnje jednostavan: "Želimo da imamo što više sopstvenih igrača u prvom timu".

Od tada do sada, više od 40 igrača koji su ponikli u mlađim kategorijama Bazela zaigralo je u prvom timu. Neko će reći "nije mnogo", ali... to je oko četvorice novajlija u prvom timu, svake sezone. Četvorice koje ne treba platiti ludim iznosima, već na kojima se mogu izgraditi uspesi kluba a, potom, ako ih velikani zatraže, i zaraditi od transfera koji bi usrećio i samog fudbalera.

U gradu u kome je rođen Rodžer Federer, a koji su kao svoj životni prostor odabrali i Fridrih Niče, i Karl Gustav Jung i naša Ana Ivanović, mudrim planiranjem i verom u sopstvene mladiće izrastao je do evropskih visina 17-struki šampion Švajcarske koji je, možda, "mali" kada ga stavite u isti koš sa stvarno velikima, ali na terenu pokazuje da to baš nije uvek tako.

"Ispisali smo novu stranicu istorije Bazela!", uzviknuo je posle istorijskih 1:1 na slavnom Liverpulovom "Enfildu" trener Bazela Paulo Sousa, koji je posle igračkih dana kao zadnji vezni Benfike, Sportinga, Juventusa, Borusije Dortmund, Intera, PAO-a i Espanjola, i sam radio u Engleskoj, kao strateg Svonsija, KPR-a i Lestera. Uzviknuo, a onda dodao:

"Moj tim se borio, a i imali smo fantastičnu podršku naših navijača. Sada... Sada se naša priča nastavlja!"

Da, nastavlja se. Kao što su pre tri godine eliminisali Junajted, kao što su prošle godine dvaput dobili Murinjov Čelsi, ovoga puta su sa tih 1:1 u Engleskoj izbacili Liverpul iz Lige šampiona, a sebe svrstali među 16 najboljih u Evropi.

Izgleda da im je tamo stvarno i mesto.

Uostalom, pre 12 meseci, Bazelova Akademije fudbala preselila se u nov, svetli trening centar. Ta zgrada ima 120 okrgulih prozora koji ne stoje tek tako, kako prozori obično stoje. Poređani su da liče na grafikon, jer prikazuju poziciju kluba otkako je osnovan.

Poslednja tri prozora nalaze se na samom vrhu.

I, izgleda da im je tamo stvarno i mesto.

Komentari / 0

Ostavite komentar