СМС поруком до података из регистра МУП-а

Слањем СМС поруке на 091 110 122 грађани Републике Српске могу провјерити податке из регистра Министарства унутрашњих послова о статусу личних докумената, регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, те казненим бодовима.

Република Српска 10.12.2014 | 12:37
СМС поруком до података из регистра МУП-а

Руководилац Одсјека за информационо-комуникационе технологије Центра јавне безбједности Бањалука Лада Карановић рекла је да овај СМС сервис функционише од 20. новембра.

"Грађани могу добити податке о тренутном статусу личне карте, возачке дозволе или путне исправе, односно захтјева за њиховим издавањем, регистрацији возила, појединачним или свим неплаћеним новчаним казнама, те појединачном или укупном износу казнених бодова", рекла је Карановићева.

Она је додала да се увид може добити од момента подношења захтјева за издавање документа до самог издавања, док су сервисом обухваћена и обавјештења о престанку важења документа или регистрације возила, и то 30 дана раније.

"Уколико у процесу израде личног документа дође до неслагања података, грађанин ће добити поруку и бити позван на локацију за издавање ради исправке нетачних података", рекла је Карановићева. Према њеним ријечима, цијена једне поруке је 0,10 КМ, а услуга је доступна корисницима свих мобилних оператера у БиХ. "Предуслов за кориштење сервиса је да грађанин лично пријави свој број мобилног телефона у организационој јединици надлежној за издавање докумената у мјесту у којем има пребивалиште, односно боравиште", прецизирала је Карановићева.

Детаљи кориштења сервиса доступни су на интернет сајту МУП–а.

Коментари / 0

Оставите коментар