SMS porukom do podataka iz registra MUP-a

Slanjem SMS poruke na 091 110 122 građani Republike Srpske mogu provjeriti podatke iz registra Ministarstva unutrašnjih poslova o statusu ličnih dokumenata, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, te kaznenim bodovima.

Republika Srpska 10.12.2014 | 12:37
SMS porukom do podataka iz registra MUP-a

Rukovodilac Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije Centra javne bezbjednosti Banjaluka Lada Karanović rekla je da ovaj SMS servis funkcioniše od 20. novembra.

"Građani mogu dobiti podatke o trenutnom statusu lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave, odnosno zahtjeva za njihovim izdavanjem, registraciji vozila, pojedinačnim ili svim neplaćenim novčanim kaznama, te pojedinačnom ili ukupnom iznosu kaznenih bodova", rekla je Karanovićeva.

Ona je dodala da se uvid može dobiti od momenta podnošenja zahtjeva za izdavanje dokumenta do samog izdavanja, dok su servisom obuhvaćena i obavještenja o prestanku važenja dokumenta ili registracije vozila, i to 30 dana ranije.

"Ukoliko u procesu izrade ličnog dokumenta dođe do neslaganja podataka, građanin će dobiti poruku i biti pozvan na lokaciju za izdavanje radi ispravke netačnih podataka", rekla je Karanovićeva. Prema njenim riječima, cijena jedne poruke je 0,10 KM, a usluga je dostupna korisnicima svih mobilnih operatera u BiH. "Preduslov za korištenje servisa je da građanin lično prijavi svoj broj mobilnog telefona u organizacionoj jedinici nadležnoj za izdavanje dokumenata u mjestu u kojem ima prebivalište, odnosno boravište", precizirala je Karanovićeva.

Detalji korištenja servisa dostupni su na internet sajtu MUP–a.

Komentari / 0

Ostavite komentar