Најјачи опстају

Истрајни људи имају способност да напорно раде и флексибилно реагују на неуспехе и проблеме. Њихова унутрашња снага омогућава им да следе циљеве које су себи поставили.

Занимљивости 10.12.2014 | 08:37
Најјачи опстају

Ментална снага је основа дугорочног успеха. Успешни људи су изврсни у одлагању задовољства, одолевају изазовима и у стању су да превазиђу страх да би урадили оно што је потребно. То, наравно, не значи да се не боје - већ да су храбри. Они не утврђују само приоритете, већ непрекидно раде на ономе што сматрају значајним.

За све ово су неопходне ментална снага и издржљивост, па због тога није случајно што су људи који се могу похвалити овим особинама и изузетно успешни.

Ево неколико савета шта да урадите како бисте постали ментално јачи, а самим тим и успешнији.

1. Увек се понашајте као да ви контролишете ситуацију
Већина успешних људи верује да је срећа одиграла одређену улогу у њиховом успеху, али они не чекају да их задеси срећа, нити брину због тога што немају среће. Они се понашају као да успех, односно неуспех у потпуности зависи од њих. Ако успеју, ОНИ су за то заслужни. Ако не успеју, ОНИ су одговорни за то.
Уместо да трошите менталну снагу размишљајући о свему шта би могло да вам се деси, уложите сав свој труд у остварење циља. Ако будете имали и среће, то боље по вас.

Имајте на уму: на срећу не можете да утичете, али сасвим сигурно можете да утичете на себе.

2. Оставите по страни све на шта не можете да утичете
Ментална снага се може упоредити са снагом мишића - она није безгранична. Према томе, због чега бисте трошили енергију на ствари које не можете да контролишете?

За некога је битна политика, за неког породица, а за неког глобално загревање. Ако вам је до нечега стало, логично је да желите да то и другима буде важно. Учините оно што је у вашој моћи: гласајте, саслушајте ближње, рециклирајте отпад и дајте допринос смањењу загађења. Урадите све што можете, али немојте да покушавате да мењате друге.

3. Прошлост посматрајте као драгоцено искуство
Прошлост је драгоцена. Учите на сопственим грешкама и грешкама других људи. Али, онда се дистанцирајте од ње.
Мислите да је то лакше рећи, него учинити? Зависи из које перспективе посматрате. Ако вам се догоди нешто лоше, схватите то као прилику да нешто ново научите. Ако је неко други погрешио, научите нешто и из тога - нека вам то буде прилика да будете љубазни и пуни разумевања, да опраштате.

Прошлост је само вежба, она вас не одређује. Размишљајте о грешкама, али само тако да их не поновите.

4. Славите туђи успех
Вероватно и ви познајете људе који сматрају да је њихов успех утолико мањи, уколико је туђ успех већи. Озлојеђеност усисава огромну количину менталне енергије, која би могла сврсисходније да се употреби.

Ако је неко из круга ваших пријатеља успешан, то не значи да и ви не можете да заблистате. Истина је да успех привлачи успех. Немојте бити љути због нечије изузетности, већ се радујте заједно с њим и можда ћете и у себи открити оно због чега сте ви посебни.

5. Немојте да кукате, да се жалите и критикујете
Ваше речи имају моћ, нарочито над вама. Ако јадикујете због својих проблема, осећаћете се лошије, а не боље. Ако нешто није у реду, не трошите време на кукање, већ ту менталну енергију уложите у побољшање ситуације. Уместо да причате о свему што не ваља, причајте о ономе што ћете предузети да побољшате ствари, чак и ако немате другог саговорника осим себе.

Поступите исто и када је реч о вашим пријатељима. Није довољно да им будете раме за плакање. Немојте да им дозволите да плачу, већ им помозите да поправе ствари.

6. Потрудите се да задивите себе
Људи вас не воле због тога како се облачите, због кола која возите, ваше титуле, достигнућа, или богатства које имате. Све су то само “ствари”. Можда се некоме свиђа како изгледате, али то не значи и да вас та особа воли.

Искрени међуљудски односи нас чине срећнима, а њих можемо да створимо само ако престанемо да се трудимо да задивимо друге људе и прихватимо себе онаквима какви јесмо.

7. Будите захвални за оно што имате
Непосредно пре него што пред спавање угасите светло, одвојите пар секунди и размислите о свему на чему треба да будете захвални. Не трошите енергију на размишљање о ономе што други имају, а ви немате.

Добар осећај, зар не? Најбољи начин да напуните батерије је да размишљате о добрим стварима у вашем животу.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мајка Тереза

10.12.2014 22:17

постављање циља и упорност.....ништа друго....

ОДГОВОРИТЕ