Секретарица ФБИ одавала тајне информације

Федерални истражни биро (ФБИ) сумња да је секретарица из њихове њујоршке канцеларије одавала тајне информације терористима Ирске републиканске армије (ИРА), који су намјеравали да убију Маргарет Тачер, бившу британску премијерку, током њене посјете Америци, стоји у документима ФБИ-ја, с којих је скинута ознака "повјерљиво".

Свијет 10.12.2014 | 08:06
Секретарица ФБИ одавала тајне информације

Ријеч је о неколико стотина страница ФБИ-јевих докумената који откривају како су се америчке агенције за спровођење закона бориле са пријетњама поводом посјете леди Тачер, која је 1992. године долазила у САД.

"Најзвучнији" документ који је објављен јесте меморандум из 1992, који потиче од тадашњег директора ФБИ-ја Вилијама Сешна, који је послао једној мањој групи својих агената у Њујорку, а гдје их упозорава да се међу њима налази "републиканска кртица", која ИРА одаје тајне.

Сешн је у овом меморандуму написао да је "из добро обавијештених извора из Бостона, који је познат по ирским имигрантима, сазнао да једна особа одаје тајне ирским терористима".

"Извор ми је рекао да у њујоршкој канцеларији имамо 'кртицу', а наводно је ријеч о женској особи, 'тип секретарице', која Ирцима даје приступ компјутерима, гдје могу провјерити имена и личне податке", стоји у овом меморандуму.

Он је додао да информације о "кртици" у њујоршкој канцеларији нису ништа ново, већ да су и раније имали сличне дојаве.

Одлучан да избаци "кртицу" из система, директор Сешн је наредио да све информације које имају о потенцијалним пријетњама Тачеровој шаљу само двојици агената у које је имао повјерења.

Иначе, у документацији која је објављена нигдје није наведено да ли је "кртица" икада пронађена и идентификована, али чињеница је да су Американци са великом пажњом пратили све пријетње које су упућене Тачеровој током њене посјете САД.

ФБИ је имао и потенцијалне осумњичене припаднике ИРА, који су, наводно, представљали највећу пријетњу. Иако су њихова имена затамњена у документима, ријеч је о двојици припадника ИРА који су током 1992. године били активни на америчком тлу. Обојица су била стационирана у Калифорнији, али су након хапшења њихових сарадника отишла на Источну обалу.

Иначе, само мјесец дана након хапшења њихових сарадника, ФБИ је почео добијати упозорења о завјери против Маргарет Тачер, која је у септембру 1992. требало да проведе двије седмице у САД.

ФБИ је тада оцијенио да су двојица припадника ИРА озбиљна пријетња за њену безбједност. Наводно је један од њих већ покушао да постави бомбу током антитерористичке конференције одржане у Лондону 1990. године. Други осумњичени је убијао британске војнике стациониране у Европи и успио да "у задњем тренутку побјегне холандским властима".

"Ова двојица оперативаца су способна да изведу напад с обзиром на њихово раније искуство, али и техничку стручност коју посједују", стоји у једном од ФБИ-јевих докумената.

Мјесецима прије посјете Маргарет Тачер ФБИ је надзирао ирске пабове по Њујорку, јер је наводно телефон из једног паба наведен као контакт за терористе ИРА.

На спречавању напада на Тачерову учествовали су агенти ФБИ-ја од Сан Франциска до Бостона, а ФБИ намјерно није електронски слао податке, баш из страха да не дође до "цурења" информација. На крају, посјета Тачерове је прошла беспријекорно и без икаквих проблема.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар