Sekretarica FBI odavala tajne informacije

Federalni istražni biro (FBI) sumnja da je sekretarica iz njihove njujorške kancelarije odavala tajne informacije teroristima Irske republikanske armije (IRA), koji su namjeravali da ubiju Margaret Tačer, bivšu britansku premijerku, tokom njene posjete Americi, stoji u dokumentima FBI-ja, s kojih je skinuta oznaka "povjerljivo".

Svijet 10.12.2014 | 08:06
Sekretarica FBI odavala tajne informacije

Riječ je o nekoliko stotina stranica FBI-jevih dokumenata koji otkrivaju kako su se američke agencije za sprovođenje zakona borile sa prijetnjama povodom posjete ledi Tačer, koja je 1992. godine dolazila u SAD.

"Najzvučniji" dokument koji je objavljen jeste memorandum iz 1992, koji potiče od tadašnjeg direktora FBI-ja Vilijama Sešna, koji je poslao jednoj manjoj grupi svojih agenata u Njujorku, a gdje ih upozorava da se među njima nalazi "republikanska krtica", koja IRA odaje tajne.

Sešn je u ovom memorandumu napisao da je "iz dobro obaviještenih izvora iz Bostona, koji je poznat po irskim imigrantima, saznao da jedna osoba odaje tajne irskim teroristima".

"Izvor mi je rekao da u njujorškoj kancelariji imamo 'krticu', a navodno je riječ o ženskoj osobi, 'tip sekretarice', koja Ircima daje pristup kompjuterima, gdje mogu provjeriti imena i lične podatke", stoji u ovom memorandumu.

On je dodao da informacije o "krtici" u njujorškoj kancelariji nisu ništa novo, već da su i ranije imali slične dojave.

Odlučan da izbaci "krticu" iz sistema, direktor Sešn je naredio da sve informacije koje imaju o potencijalnim prijetnjama Tačerovoj šalju samo dvojici agenata u koje je imao povjerenja.

Inače, u dokumentaciji koja je objavljena nigdje nije navedeno da li je "krtica" ikada pronađena i identifikovana, ali činjenica je da su Amerikanci sa velikom pažnjom pratili sve prijetnje koje su upućene Tačerovoj tokom njene posjete SAD.

FBI je imao i potencijalne osumnjičene pripadnike IRA, koji su, navodno, predstavljali najveću prijetnju. Iako su njihova imena zatamnjena u dokumentima, riječ je o dvojici pripadnika IRA koji su tokom 1992. godine bili aktivni na američkom tlu. Obojica su bila stacionirana u Kaliforniji, ali su nakon hapšenja njihovih saradnika otišla na Istočnu obalu.

Inače, samo mjesec dana nakon hapšenja njihovih saradnika, FBI je počeo dobijati upozorenja o zavjeri protiv Margaret Tačer, koja je u septembru 1992. trebalo da provede dvije sedmice u SAD.

FBI je tada ocijenio da su dvojica pripadnika IRA ozbiljna prijetnja za njenu bezbjednost. Navodno je jedan od njih već pokušao da postavi bombu tokom antiterorističke konferencije održane u Londonu 1990. godine. Drugi osumnjičeni je ubijao britanske vojnike stacionirane u Evropi i uspio da "u zadnjem trenutku pobjegne holandskim vlastima".

"Ova dvojica operativaca su sposobna da izvedu napad s obzirom na njihovo ranije iskustvo, ali i tehničku stručnost koju posjeduju", stoji u jednom od FBI-jevih dokumenata.

Mjesecima prije posjete Margaret Tačer FBI je nadzirao irske pabove po Njujorku, jer je navodno telefon iz jednog paba naveden kao kontakt za teroriste IRA.

Na sprečavanju napada na Tačerovu učestvovali su agenti FBI-ja od San Franciska do Bostona, a FBI namjerno nije elektronski slao podatke, baš iz straha da ne dođe do "curenja" informacija. Na kraju, posjeta Tačerove je prošla besprijekorno i bez ikakvih problema.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar