Тадић: Окренути се будућности

Да је Милорад Додик, који доноси одлуке у СНСД, планирао да изазива сукобе у Вијећу народа Парламента БиХ, онда би он за тај дом кандидовао Драгу Калабића или Душанку Мајкић.

Република Српска 11.12.2014 | 09:33
Тадић: Окренути се будућности

Пошто му је циљ да мало заплаши јавност у РС и ФБиХ када су у питању политички односи, али да заправо не одустане од тога да се некако увуче у структуру власти на нивоу БиХ, онда је он кандидовао Небојшу Радмановића и Средоја Новића као људе који су политичари компромиса и политичари који имају много искуства у договарању на разним нивоима власти, каже Огњен Тадић, потпредсједник СДС и будући делегат у Вијећу народа Парламента БиХ.

Шта очекујете од  конститутивне сједнице Представничког дома Парламента БиХ?

Очекујем да ће  бити изабрано руководство Представничког дома, да ће тај посао бити урађен без икаквих шпекулација и покушаја да се изазове било каква криза. Савез за промјене ће у личности Младена Босића имати свог представника у Колегијуму Представничког дома, а на тај начин ће СДС и све странке у Савезу за промјене бити у позицији да у перспективи формулишу састав и будућег Савјета министара БиХ.

Убјеђени сте да ће парламентарну већину чинити странке Савеза запромјене, СДА и ДФ, а недавно сте изјавили да ће се вјероватно придружити ХДЗ БиХ и неке друге странке. На које сте конкретно мислили?

Мислим на било коју странку која жели да ради на имплементацији врсте политичког концепта какав ми тренутно заговарамо, а он је базиран на борби против унутрашњих проблема који немају ни национални ни политички предзнак, већ су у првом реду везани за борбу против криминала и корупције, па онда и обезбјеђивање услова за бољи живот вих грађана. Око тога постоји сагласност и видјећемо у којој мјери је довољна. У сваком случају, то је добар корак какав до сада нисмо видјели.

Милорад Додик тврди да не зависи од "милостиње“ Бакира Изетбеговића нити Драгана Човића да ли ће његова странка бити у власти на нивоу БиХ, те истиче да би био "релексиранији“, ако СНСД не буде заступљен у бх. органима. С друге стране, Човић је сигуран у једну ствар - ХДЗ БиХ ће бити дио власти у БиХ. Но, истиче и да је извршна власт у БиХ незамислива без СНСД-а који је у РС формирао власт. Какав епилог очекујете? Је су ли могућа изненађења и у којем правцу ће се ствари сутра одвијати?

Предмет моје политичке анализе није то о чему Додик размишља у овом моменту. Он свакако има право да позиционира СНСД онако како сматра да је најбоље. Моје мишљење је да је штетно по РС уколико СНСД буде позициониран као партија која жели или изазива било какве сукобе, посебно због тога што РС има превише проблема да би се бавила тиме да ли ова или она странка на власти и како то утиче на било чију појединачну сујету.

Федерација БиХ је други ентитет и има ону врсту питања на дневном реду какву има. СДС и друге чланице Савеза за промјене не мисле бити арбитар у рјешавању тих питања. У том смислу не видим зашто би било ко из Федерације БиХ био за или против учешћа странака Савеза за промјене у будућој извршној власти БиХ, са становишта будућих односа у Федерацији БиХ.

Можда је добра вијест управо то да Савез за промјене има неутрални однос према томе у оној мјери у којој би се евентуално очекивало да буде актер тих питања. Истовремено дајемо подршку свакој врсти рјешења која у Федерацији БиХ буде постигнута. У складу с тим и ХДЗ БиХ ће имати чистију позицију уколико буде радио на рјешавању питања везаних за статус хрватског народа, него што је то имао до сада, посебно због тога што смо дошли сада до неке врсте апсурда, а то је да се као јастреб неке екстремне хрватске политике у БиХ прије свега препознаје Милорад Додик, па тек онда неки други хрватски политичари.

Како ће функционисати асиметрична власт, у случају да странке Савеза за промјене буду на позицији на нивоу БиХ, будући да су странке окупљене око СНСД-а формирале власт у РС? Је ли период институционалне стабилности РС завршен, како то тврди Милорад Додик?

Сплет околности и уставна дефиниција је таква да то нема везе једно са другим. Мене просто зачуђује када неко из СНСД тврди да мора постојати иста структура власти РС и БиХ, а након толико тврдњи да је РС потпуно самостална, да су ово двије различите структуре које не зависе једна од друге. Сходно томе, заиста мислим да су то двије разлиите структуре и у оном смислу у којем су дефинисане уставне надлежности. Не видим да ће ту бити сукоба. Уколико они буду постојали, онда су посљедица намјерног изазивања сукоба до којих би свакако дошло, без обзира какву структуру власти имамо на нивоу БиХ, РС и Федерације БиХ.

Уколико СНСД своју политику базира на креирању и учешћу у сукобима, онда је сасвим свеједно да ли су они дио власти у БиХ или не. Искрено се надам да постоје разумни људи у СНСД који схватају да будућност те политичке странке не треба бити везана за стално настојање да се са неким изазове неки проблем, већ да буду заинтересовани за рјешавање неког проблема. Када буду заинтересовани за рјешење проблема, могу рачунати на то да неће бити заустављања процеса и да ће они бити потпуно проходни на свим нивоима БиХ.

Постоји ли бојазан од опструкција, посебно у Дому народа Парламента БиХ? На чему темељите свој раније изречени став да улазимо у једно веома мирно вријеме када су у питању политички односи у БиХ?

Да је Додик, који доноси одлуке у СНСД, планирао да изазива сукобе у Дому народа, онда би он за тај дом кандидовао Драгу Калабића или Душанку Мајкић. Пошто му је циљ да мало заплаши јавност у РС и ФБиХ када су у питању политички односи, али да заправо не одустане од тога да се некако увуче у структуру власти на нивоу БиХ, онда је он кандидовао Небојшу Радмановића и Средоја Новића као људе који су политичари компромиса и политичари који имају много искуства у договарању на разним нивоима власти. У том смислу, очекујем да њих двојица не буду људи који ће на један телефонски позив напуштати сједницу Дома народа, јер би то за њих лично било понижавајуће и значило да нису у стању да ријеше она политичка питања која стоје пред њима. Ја вјерујем у њихову мудрост, политичку вјештину и искуство. У том смислу, не очекујем да они праве инциденте или испаде, већ да се понашају као одговорни политичари и да одлуке доносе у складу са оним што је заиста на столу, а не у складу са нечијим хиром који би они сазнали путем телефонског позива.

Дијелите ли мишљење са појединим аналитичарима који предвиђају да је новоформирана тијесна скупштинска већина у РС кратког даха, првенствено имајући у виду лошу социјалну и економску ситуацију грађана РС?

Владе оба ентитета пред собом имају јако тешке послове. То је на неки начин правда када је у питању будући сазив Владе РС, јер је Жељка Цвијановић један од људи који су створили неке проблеме, па је можда и ред да их ријеши. Но, ја не вјерујем у њену и способност њеног тима да ријеше проблеме које практично сама од себе насљеђује.

Слична ситуација ће бити и у ФБиХ, с тим да сада ту неће бити СДП БиХ и да СДА има ситуацију потпуне одговорности, коју мора прихватити са крајњом озбиљношћу. Због тога, уколико желе савјет, могу само рећи да се надам да ће сви људи који добију неку од функција озбиљно радити свој посао и да ће се посветити надлежностима сопственог сегмента извршне власти за који су задужени, те да се неће бавити креирањем сукоба који би могли довести до тога да не само њихов посао буде немогућ и неостварив, већ да настану много већи проблеми него што их сада имамо.

Може ли "пући" већина у НСРС?

То је увијек могуће, не само када постоји нестабила већина иза Владе РС, као што је то сад случај, већ су људи који су чинили СНСД мијењали своје сопствене владе неколико пута током свог мандата. То је увијек само питање политичке процјене шта је потребно и шта је постало превазиђено. Тако је својевремено замијењен и Џомбић, па тако је могуће и да буде замијењена Жељка Цвијановић.

Да ли ће након тога доћи до промјене већине која ће ићи у правцу формирања нове власти у којој учествује Савез за промјене, ја то не могу знати. То је вријеме које нас тек очекује. Сигуран сам да би грађани РС били много задовољнији када би Владу РС саставио Савез за промјене, него СНСД.

Када помињемо формирање власти у РС, неизоставно је да Вас питамо за коментар о начину на који је дошло до скупштинске већине. Куповина мандата?

Шта да радите? То је пракса која, нажалост, није нова ни у РС ни у ФБиХ. У свему томе је зачуђујуће је да та афера која се десила са једним снимком, који је изашао у јавност, а тиче се изјава предсједнице Владе РС о начину на који мисле обезбиједити већину, није добио адекватан одговор контролних органа и МУП РС, од којих се очекивало да разјасне јавности шта се заправо дешава, те да након што су ти људи заиста промијенили мишљење у НС РС у односу на оно које су имали прије избора, предузму активности да виде због чега се то и како десило. Сходно томе, закључак је да имамо исту праксу која нажалост траје дужи низ година, али да никакве поуке као друштво нисмо извукли. Нажалост, ни посланици их нису извукли.

Након такозване афере "папак" истражни органи РС врше притисак на новинаре да одају изворе, умјесто да истражују наводе о "куповини" посланика. Подржавате ли констатацију да је оваква реакција потврдила да је МУП РС под потпуном контролом СНСД и да се ради о страначкој полицији?

Не, апсолутно не. Мислим да то није нити ће икада бити тачно, без обзира на то која политичка странка била на власти у РС, 99,9 посто људи ће бити честити професионалци који желе да раде свој посао. Онај један посто људи који из каријерних разлога жели да служи било којој политици у принципу квари тај утисак о честитости и професионализму већине осталих људи. Али није на њима, већ на политичким структурама да онемогуће људе који из сопствене амбиције ремете професионалне односе и у све то убацију политику да то чине.

За крај, Ваш коментар о недавној посјети високих европских званичника, Могерини и Хана. Шта можемо очекивати од ове посјете? Колико БиХ може напредовати на ЕУ путу у наредне четири године?

Имајући у виду да су то двоје високих функционера ЕУ практично први пут била овдје у том својству, мислим да је опипавање пулсева било обострано. Упознавања је добро дошло чисто због тога да људи осјете амбијент који овдје постоји. Ширина састанка, број људи и различитих политичких субјеката који су на њему учествовали показало је да се ради о информативном састанку.

Шта може бити поука? Након бројности таквих састанака, који смо видјели у протеклом периоду, тешко је овај састанак прогласити прекретницом, али у сваком случају, представља једну врсту поново отворених врата за све нас. Мислим да та врата не треба затварати. Перспектива БиХ очито је везана за ЕУ и око тога постоји сагласност свих политичких странака, народа и ентитета. Ако постоји идеја на којој треба заједнички радити, то је очигледно идеја у вези са европским интеграцијама.

Некада чујемо да су услови ригорозни, некада да су мање ригорозни, некада да се БиХ доживљава као земља са повластицама, некада као земља са препрекама. Но, све је то ток нашег европског пута на коме се налазимо скоро 20 година.

Да ли имамо људе који су у стању то да носе? Мислим да је ту проблем. Мислим да смо у ситуацији у којој јако мало људи сваки дан ради на истинској имплементацији европских стандарда, јер да то чини, онда то не би стављали у политички контекст, већ искључиво у контекст у којем то мора бити, а то је прихватање начина живота у сваком погледу који нас препоручује за живот у ЕУ, као равноправног чиниоца, а не као некога ко прави проблеме или је избор сукоба, примитивизма, незнања... Много тога је на нама, а нешто је и на ЕУ. Сада су ту Могерини и Хан, сутра ће то бити неко други, као што ће можда и неки други људи у неком моменту представљати политичке субјекте из БиХ.

 

Извор: Вијести.ба

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

борг

10.12.2014 06:27

Оги јесу ли слатке сарајевске баклаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки СББН

10.12.2014 06:29

Пуна подрска за промјене из Нове Тополе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

10.12.2014 06:30

Господине Тадићу, само напред. Народ Вас подрзава, а најбољу подршку ћете имати кад кренете у обрачун са криминалом и корупцијом, не штитећи ни кога.Сретно Вам било, а Додику сретан пут у прошлост и да одговара за сво зло које је нанео овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

10.12.2014 07:31

Колико је ово друштво болесно, говори чињеница да је плата којекавог делегата у Вијећу народа или било којем другом сазиву политичара и до 7 хиљада марака а плата дипломираног инжењера 1100 до 1200КМ. Однос је 6 пута! Плате функционера не смију бити веће од плата инжењера. Инжењери треба да дају материјалне претпоставке за живот свих градјана а фаункционери само млате празну сламу. Дакле плате инжењера морају бити веће од плата функционера. Тада ће се млади људи окретати техничким струкама (које су најтеже за студирати наравно). Ту је кључ промјена у овој држави и једини начин да се престане с пропадањем. Успјех се не може постићи преко ноћи него је потребан дуг период времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

10.12.2014 07:31

Најљепша вијест коју сам могла чути, је , да Молорад и његов СНСД иде у опозицију.Да се коначно обрачунамо са криминалцима и криминалом. Пуна подршка за промјене од Источног дијела РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимовиц

10.12.2014 07:41

У БиХ је једини проглем криминал. Дошло је врјеме да се шта уради, јер смо засигурно пропали ако Грчка,ако се шта не предузме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

10.12.2014 08:05

Прво се запитати "Има ли будуцности?" ако се утврди да исте има онда се окренути ка њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жика Ж

10.12.2014 08:05

ПУНА ПОДРШКА ПРОЛОПОВСКОЈ ПОЛИТИЦИ СНСД-А И МИЛОРАДУ ДОДИКУ.ХОЋЕМО ДА БУДЕМО ГЛАДНИ, НЕЗАПОСЛЕНИ, ДА ИМАМО МАЛЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ, ХОЋЕМО ДА ИМАМО ЛОШЕ ЗДРАВСТВО, ХОЋЕМО ДА БУДЕМО ЛУД НАРОД И ДА МИСЛИМО ДА ОСИМ СНСД-А И ДОДИКА НЕ ПОСТОЈИ ВИШЕ НИКО. ПОЗДРАВ ПРО-ПРО ЛОПОВСКОЈ ВЛАСТИ И НЕКА ЈЕДНОМ ВЕЋ ОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка правим размишљањима

10.12.2014 08:20

Криминал је само једна посљедица неуредјеног друштва. У сваком друштву има криминала али кад је криминал оволико изражен, то је јасан знак да је ово друштво у потпуном хаосу. Ову власт је требало давно отјерати. Медјутим, ко то да уради! Неписмени а и сада већ изгубљени народ гласа за њих. Колико је Милорад Додик коштао овај народ а посебно генерације које долазе, није могуће ни замислити а камоли процијенити. Никада му се није смјело дозволити ни да присмрди политици а он у њој годинама, не да партиципира, него доминира. Ни сви ти други политичари нису много бољи. Они немају образа као ни медвједи. Одредили су себи плате од по 7 хиљада марака у парламенту БиХ а по 4000Км у органима ентитета. Новац за те плате намирују из кредита и продаје обвезница! Како их није срамота! Није их срамота јер су багра без корјена. Продали би и родјену матер за ту плату. Народ су давно продали. Народ који то трпи је најобичнија стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цазин

10.12.2014 08:32

реце једном један паметан цовјек:"кад Србину буде јасно, тад це бити касно!".....Г.Тадиц је цовјек који це демантирати овог мудраца и он је на вријеме схватио ста уствраи БиХ и самим тим свим њеним градјанима доноси бољи зивот, просперитет и свијетлију будуцност...свак цаст господине Тадицу и само тако наставите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воки

10.12.2014 08:48

Док је таквих као Огњен Тадиц, рудоња из Лактаса це владати без проблема. Један од главних криваца засто у конацници СДС није отјерао рудоњу и његове са власти је и Огњен Тадиц. Докле год њега буду гурали испред далеко квалитетнијих људи у СДС-у који су сада по страни, СДС це бити опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Инжињер

10.12.2014 09:01

Да тако како сте рекли. Ја само узврацам на Вас текст из разлога сто сам видио једно негативно реаговање на Вас текст, и питам се који је то ментални склоп тог цитаоца кад даје негативан став?

ОДГОВОРИТЕ
Name

оли воли

10.12.2014 09:06

За Додика је Тадиц про Босњацки политицар а за нас нормалне градјане он је један образован и културан политицар који се не бави национализмом и плацкама свог народа него зели истински да омогуци сваком цовеку бољу будуцнос и правду коју са овом владајуцом мафијом никада нецемо имат.Браво Тадицу зелим ти пуно среце у раду народ те волииии.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

10.12.2014 09:32

Све је то лијепо али наша будућност је Република Српска, то требате прво да знате у Сарајеву. Гласао сам за Вас, али гледајте да тај глас сачувате или га више никада нећете добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

10.12.2014 09:37

Е.ако ти је бакир будуцност онда ти сретно било и пријатна баклава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

10.12.2014 10:10

Цијеним Тадића као човјека, али мислим да је промашио професију. Није он за политичара, нека се бави адвокатуром или манекенством, а за политику треба, нажалост, неко ко зна са овим црним народом. У Босни, ако се не разумијеш у мрачну страну политике, ниси за политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полице горње

10.12.2014 17:21

поздрав брату по христу од старих четника знаш ти добро којих

ОДГОВОРИТЕ
Name

@инзењер

10.12.2014 19:03

Да би имао плату 7.000 хиљада КМ, требас имати основну или средњу сколу заврсену, по могуцности ванредно, не знати цестито ни матерњи језик, рацунаре знати само “истекати” из зида али бити цлан владајуце политицке партије преко које улијецес у скупстинске клупе... Са факултетом и знањем два свјетска језика уз “разваљивање” рацунара ако хоцес постено, до хиљаде марака мозес максимално догурати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слијеп?

11.12.2014 00:01

Код оцију без оцију..е мој Оги..Радмановиц је 90% дана под утицајем алкохола и сере ко фока..гдје су ти оци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

јс снс

12.12.2014 12:18

Поздрав Тадићу и са срећом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНТАЛИТЕТ

12.12.2014 19:42

Сви ви који пљујете по политицарима сто су такви какви су ,ниста неби бољи били ни ви да сте на власти. Проблем Балкана је сто сви народи имају лоповски МЕНТАЛИТЕТ.

ОДГОВОРИТЕ