"Јужни коридор" мијења "Јужни ток"

Бугарска, Грчка и Румунија су на састанку министара енергетике у Бриселу изнијеле намјеру да изграде "Вертикални гасовод", којим би те земље биле прикључене на "Јужни коридор", а којим би гас у Европу стигао из Азербејџана.

Регион 09.12.2014 | 22:06
"Јужни коридор" мијења "Јужни ток"

Како је на прес-конференцији изјавио Марош Шефчович, европски комесар за енергетику, Европска комисија ће помоћи тим земљама како би тај пројект био што прије завршен, након што је из Русије стигла вијест да је "Газпром" одустао од пројекта "Јужни ток", напоменувши, ипак, да је састанак са министрима три балканске земље био заказан прије руске одлуке о гашењу "Јужног тока".

Шефчович је истакао да је Азербејџан исказао спремност да "Јужни коридор" буде у функцији најкасније 2019. године, чиме би, како је истакао, била загарантована енергетска стабилност југоисточног дијела Европе, укључујући и земље које су ван ЕУ, али су чланице Енергетске заједнице. Додао је да ће о тој теми разговарати и са србијанским амбасадором у Бриселу, како би га упознао са европским закључцима.

Рекао је да је Европска комисија путем медија сазнала за одлуку "Газпрома" и Русије да одустају од "Јужног тока", те да немају никакве званичне информације. Такође, рекао је да ЕУ нема ништа против "Јужног тока", али да он мора поштовати европска правила.

"Кључни предуслов да такав пројект може бити реализован на европском тлу је да се поштују Трећи енергетски пакет, европска правила и европски закони. То се односи на било који пројекат и било коју земљу, сви без изузетка морају поштовати европска правила", рекао је Шефчович.

Подсјећамо, Трећи енергетски пакет подразумијева одвајање снабдјевача гасом од власника инфраструктуре и омогућавање приступа трећим снабдјевачима гасоводу, што "Газпром" не прихвата, јер сматра да је "Јужни ток" започет прије ступања на снагу овог пакета. Шефчович је такође рекао да ће Европска комисија усвојити "Инвестицијски пакет", којим планира финансирати пројекте којима би се повећала енергетска сигурност Европе.

"Вијест из Брисела о 'Јужном коридору' је финале опструкције 'Јужног тока', са изношењем неутемељених претпоставки о пројекту, који је споран, јер нити извориштем нити капацитетом, а посебно трасом и временом реализације, не представља надомјестак 'Јужном току'", изјавио је Слободан Пухалац, директор компаније "Гас-РЕС".

"Тај пројекат је објективно 'сурогат' енергетског пројекта какав је 'Јужни ток'. 'Газпром' је до сада, а и убудуће наш партнер. Ако је евидентан застој у реализацији 'Јужног тока', онда нам предстоји заклданасње уговора о испоруци природног гаса постојећим гасоводом и свакако доношење одлука о наставку сарадње у другим облицима", истакао је Пухалац.

 

Извор: Независне

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

дјуро

09.12.2014 20:26

Дрзите се Русије ако мислите гас да додје до нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

1988

09.12.2014 20:35

јужни поточић

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

09.12.2014 20:52

мислим да се госп.ПУХАЛАЦ забринуо првенствено за губитак фотеље директора ГАС РЕС,а све друго је потпуно небитно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Северина

09.12.2014 20:59

ГАС ,ГАС,ГАС-љула се кабина турбо је година

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма није

09.12.2014 21:22

ми јасно што ће нама гас . ништа не ради , која то фабрика ради да јој треба гас , ја знам за глиницу , али боље би нам било да није ни она радила , бар не би било толике крађе . гријање народ не може да плаћа , масовно се искључује . погледајте колико тужби има за то гријање , боље да се искључи него да и стан се доводи у питање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

радар24

09.12.2014 22:02

Тај нам гас уопште не треба. Само се то врти да се има о чему размишљати а не о потпуној нашој пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раскорак

09.12.2014 22:13

"ма није", ми смо навикли на рат и експлозије. Зато нам треба гас у сваком стану. Да се подсјетимо ту и тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штале вас чекају

09.12.2014 22:21

Долази вријеме отрежњења у Републици Српској. Давно прије је овај народ требао да се спусти на земљу. Балкански "бизнисери и бизмисмени" су неписмени, лијени, покварени, подли, а хоће да буду неки курас. Не може. Онај ко треба да кида испод крава не може бити бизнисмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

09.12.2014 23:04

ПА ИМАМО 6 СПОРЕТА НА ПЛИН ОД ОВИХ ПАР ПОЛИТИЦКИХ ГУЗОЊА ПА ДА ПОДГРИЈУ ЈАЈА НА БРЗАКА Е БОЗЕ БОЗЕ САМО РАДИМО ОНО ОД ЦЕГА НЕМА КОРИСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

10.12.2014 02:10

Вите људи ста се ради: "Слободан Пухалац је рођен 1941. године у Вишеграду. Дипломирао је на Пољопривредном факултету у Сарајеву 1966. Живи у Лакташима са супругом, с којом има сина Зорана. На политичкој сцени се појавио почетком 2007. године када је именован за државног министра вањске трговине и економских односа. Од те године је и члан Савеза независних социјалдемократа (СНСД), те члан Главног одбора ове странке. Каријера Пухалац је цијелу пријератну каријеру провео у пољопривредним комбинатима у градовима босанске Крајине: Бањалуци, Градишци и Новој Тополи. Средином 1992. године долази у бањалучки „Пољоеxпорт“ на мјесто директора, а 2007. године одлази у пензију, али не престаје са радом, већ почиње политичку каријеру. Почетком године се прикључује СНСД-у и ускоро постаје државни министар вањске трговине и економских односа. Пухалац ће на том мјесту остати годину дана, када прелази на функцију министра индустрије, енергетике и рударства РС. На том мјесту је био до 2011. године. Влада Републике Српске је 2012. године основала предузеће за плинске пројекте „Гас-Рес“, а за вршиоца дужности директора је именовала 71-годишњег Пухалца, који се и даље налази на тој функцији. На октобарским изборима 2014. године неће бити кандидат"

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

10.12.2014 02:16

Па сунце ти зарко ј...м зар је могуце да ова главуса која има Пољопривредни факултет, ало Пољопривредни!! буде министар вањске трговине и економских односа па с киме се он мозе односити осим са кравама и воловима из ПИК-ова, па да ли овај цовјек зна бекнути било који страни језик(крављи и свињски се не рацунају) и ту апсурд не престаје него га наградјују да буде министар енергетике и индустрије?! позиивне ефекте његове владавине видимо и сада, а сад је директор фирме ГАСРЕС(за коју ником није јасно ста ради и ста он ради око гаса ако не скупља метан од дјубрета посто другу везу гаас са РС а поготово са његовом струком нема), па јел толко министарских и директорских плата(исплацених наравно од насих пара) вриједи сто си пустио Бају у неком од ПИК-ова да полози за трактористу!Аман људи па цовјек има 71 годину!??? О класицном сукобу интереса са власниством у фирми и министровањем је смјесно и прицати у овој прцији лијевцанских ПИК-оваца! Пуууу бандо, срам вас било, надајте се смрти природној да не доцекате гњев улице јер вас тад ни затвор ни притвор, неце бандере спасити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

10.12.2014 05:47

заврнути це ти и тај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

10.12.2014 10:24

С гасом или без гаса, овдје ће се све урушавати и пропадати и даље. Док год се градјани не пробуде и не схвате да морају изаћи на изборе и рећи стоп свим овим багровима из сфере мрачњаштва (политика плус неписмени тајкуни), биће овако како је. Потребно је формирати нову политичку странку али од људи који никада нису били на било којој функцији у било којој странци. Други услов за главне кадрове те нове странке је да су техничких струка! Онда градјани морају гласати за ту странку. Након тога та странка мора увести ред у држави. Тај "ред" је услов свих услова за нормалан живот. Ако то народ неће, онда нека настави овако као до сада.

ОДГОВОРИТЕ