Он је најбогатији спортиста у историји!

Знате ли ко је у свету спорта направио више новца од Џордана, Шумахера, Вудса, Федерера, Роналда? Кум Слободана Живојиновића и Лепе Брене...

Тенис 10.12.2014 | 15:20
Он је најбогатији спортиста у историји!

Када помислите на најбогатије спортисте свих времена, било активне, било пензионисане, најчешће се двоумите око тога да ли је реч о кошаркашу Мајклу Џордану, легенди Формуле 1 Михаелу Шумахеру или голферу Тајгеру Вудсу.

Можда би се неко одлучио и за неког славног боксера, попут Флојда Мејведереа, а у последње време би међу кандидатима могао да се нађе и тенисер Роџер Федерер.

Међутим, ниједан од њих није на врху ове листе. У врху јесу, али позиција "Број 1" припада некоме ко је од спорта, док је играо, зарадио прилично мало. Али је потом направио право богатство и постао 840. најбогатији човек планете, једини бивши профи спортиста који на рачуну има више од милијарде долара.

Ради се о сада већ времешном румунском бизнисмену, прво рагбисти, па хокејашу, а онда веома успешном тенисеру из 60-их и 70-их година, Јону Циријаку. Овај 75-годишњи плејбој, са 35 деце, од чега је 32 ванбрачно, и још 300 њих које је скућио у луксузном селу за напуштену децу у родном Брашову, од 2005. године је најбогатији Румун, од 2007. је милијардер, а од недавно и најбогатији човек који се бавио спортом.

Џордан је други са милијарду долара, несрећни Шумахер трећи са 800 милиона, а четврти бивши голфер Арнолд Палмер са 675 милиона долара, док пето место заузима једини још активни спортиста, Вудс, са 600 милиона.

Ипак, ово је прича о Циријаку, венчаном куму Слободана Живојиновића и Лепе Брене (видећете га и на снимку), који је, за разлику од неких земаља (рачунајући и нашу) препознао шта пад Берлинског зида заправо представља у историји човечанства, па је нешто непотрошеног новца зарађеног са 25 титула у синглу и 27 у дублу са Илије Настасеом, претворио у милијарду и кусур послујућу и родној Румунији.

Тек после пада режима Николајеа Чаушескуа, Циријак се као светски путник и агент неколицине славних тенисера, рачунајући и Бориса Бекера, вратио у родну земљу, свестан да ће капитал са Запада јурнути ка сиромашним Румунима. Прво је контакте из Немачке, где је био директор турнира у Хамбургу и Хановеру, искористио да постане заступник групе "Метро АГ", а потом и великог "Мерцедеса".

С тим новцем, није се задовољио, већ га је "окренуо" уложивши у приватну осигуравајућу компанију, приватну банку (која му је и донела највећи део богатства), затим авио-компанију, туристичку агенцију, итд. Код Циријака ради око 14.000 Румуна, а колико му је, упркос томе што је од почетка тениске каријере 1966. године живео номадским животом, стало до своје земље, говори и то што је пристао да стане на чело Олимпијског комитета Румуније.

С те позиције отишао је 2000. године, када је неколико Румуна пало на допинг тесту после Олимпијских игара у Сиднеју.

Циријак званично живи у Монаку са троје деце које је добио у браку, али каже да има још 32 ванбрачне деце и да се, у том смислу неће зауставити. Одбио је неколико странаца који су желели да усвоје неке од 300 напуштених малишана који живе у правом приватном рају, који је за њих саградио у Брашову, истичући да су и они његова биолошка деца.

Од пре неколико година, власник је мадридског Мастерса, од ког намерава да направи пети грен слем турнир, плава шљака је искључиво његова идеја, од које - тврди - није одустао:

"Када је у дворанама зелена подлога промењена на плаву, нико се није бунио. Где пише које боје треба да буде подлога? Негде се игра на плавој, негде на зеленој, негде на тегет, имамо чак и црвену подлогу. Проблем је само плава шљака... Не разумем. Нисам одустао од идеје и она ће заживети једном. Након што смо склонили плаву, поставили су стандардну шљаку која је била за два, три тона тамнија од претходне. Да ли је неко приметио? Није...", бранио је своју идеју Циријак, који тврди да тенис мора да се мења да би ишао напред.

Он има још једну радикалну идеју у глави, о повећању обима тениске лоптице за око 12 одсто.

"Тако би доминирала техника, а не снага. Сервери не би могли да побеђују оне који знају више о тенису од њих", образложио је.

Питали су га једном и како би изгледао идеалан тениски турнир...

"Само 32 играча, на плавој шљаци".

Колико у тенису, толико и у животу, Циријак је био слободних схватања и либералних уверења. Тврдио је да су му потребни бизнис, да се лова окреће ("никоме неће бити битно када будем најбогатији мртвац", говорио је) и нова жена, како би зачео још једно дете.

Циријак је рођен 9. маја 1939. године у Трансилванији, у Брашову и свакако је мање позната личност од чувеног вампира "Грофа Дракуле", али је један од најбогатијих људи из овог дела Европе и, до даљег, најбогатији спортиста свих времена, који је Србији донирао 100.000 долара после мајских поплава.

Његову везу са Србијом одржава кумство са Живојиновићем, којем је био на венчању и којем је тада поклонио најскупљи могући "Мерцедес". Везано с тим или не, популарни Боба је касније постао заступник "Мерцедеса" за Србију.

О каквом се типу ради говори и податак да је пре 1966. године и одлуке да започне профи тениску каријеру, наступио за Румунију на Зимским олимпијским играма у Аустрији, као хокејаш.

"Гроф Дракула" и "Насти" (дубл Циријак/Настасе) играо је три Дејвид куп финала у своје време, уз титулу на Ролан Гаросу 1970.

Шта с новцем од тениса потом је подучавао Бекера, Мери Џо Фернандез, Гиљерма Виљаса, Марата Сафина, Штефи Граф, Горана Иванишевића, Анрија Лаконта, итд.

Управо му је улога Бекеровог менаџера, у време када је садашњи Нолетов тренер био први играч света, отворила контакте у Немачкој које је касније искористио као замајац за приватне бизнисе у Румунији. Био је довољно близу да чује звук пада Берлинског зида 9. новембра 1989. годне.

После тога све је било лако. Или није?

Коментари / 0

Оставите коментар