Врло занимљиве бројке Лиге шампиона

Пре последњих 90 минута позната имена 11 учесника осмине финала Лиге шампиона, али су само Бајерн, Челси, Реал Мадрид и Порто обезбедили прву позицију у групи.

Фудбал 09.12.2014 | 18:40
Врло занимљиве бројке Лиге шампиона

Већ 11 екипа је обезбедило место на жребу за осмину финала Лиге шампиона који ће се обавити 15. децембра у Ниону, а још исто толико њих гаји наде да ће се у последњих 90 лигашких минута домоћи једне од пет преосталих виза за други круг најатрактивнијег и финансијски најисплативијег клупског фудбалског такмичења на планети.

Бајерн, Челси, Реал Мадрид и Порто су већ капарисали прву позицију у групи, место у првом шеширу и, теоретски, лакшег ривала у наредној рунди, док су већину брига и пре последњег кола које је на програму у уторак и среду пребринули Атлетико Мадрид, Бајер (Л), Борусија (Д), Арсенал, ПС Жермен, Барселона и Шахтјор. Већ на старту такмичење ће завршити два некадашња европска шампиона, Ајакс и Бенфика, а њима би могли да се прикључе и Ливерпул, Јувентус и један од најбогатијих клубова данашњице Манчестер Сити.

БОМБАРДЕР ЛУИЗ АДРИЈАНО

Са девет постигнутих голова Бразилац Луис Адријано из Шахтјора први је стрелац ове фазе Лиге шампиона. Следе га Меси (Барселона) са седам, Бензема (Реал Мадрид), Мартинез (Порто), Агуеро (Манчестер Сити), Манџукић (Атлетико Мадрид) и Кавани (ПС Жермен) са по пет...

Рекордер и прошлогодишњи најбољи стрелац Кристијано Роналдо до сада је четири пута затресао противничке мреже.

Турски Галатасарај и већ поменута португалска Бенфика једини су клубови који немају шансе ни да се домогну трећег места у групи које води у Лигу Европе, окршај Порта и Шахтјора једини је у последњој рунди који нема ама баш никакав такмичарски значај ни за једну од екипа, док ће судбина многих бити решевана у директним дуелима попут Рома – Манчестер Сити, Монако – Зенит, Јувентус – Атлетико Мадрид, Барселона – ПС Жермен.

Упркос силним уложеним милионима Сити никако да коначно прође „први круг пакла“, а ако је веровати традицији тешко ће то учинити и ове године. Наиме, Грађани су четири пута гостовали на Апенинима и још не знају за тријумф – по два ремија и пораза. А против Вучице им треба победа или реми с много голова.

У НАДОКНАДИ 14 ГОЛОВА

До сада је постигнуто 236 голова или 2,95 по мечу. Фудбалери су најефикаснији у периоду између 31. и 45. минута када је забележено 47 погодака, а онда између 76. и 90. – 44. Играчи очигледно „касно пале“ па су најнеефикаснији периоди у првих 15 минута првог и другог полувремена (27, односно 29 голова). Интересантно је да у надокнади времена у првом делу није постигнут ниједан гол, а надокнади у финишу утакмице – чак 14!

Без обзира што су обе екипе већ осигурале пласман у фудбалски ТОП 16, на Ноу Кампу нас очекује спектакл у дуелу Барселоне и ПС Жермена. Улог је не само прва позиција у групи него и понос, јер Каталонци имају негативан биланс против Парижана! До сада су шест пута одмеравали снаге, а само су једном тријумфовали, у два наврата славили су Свеци, док је три пута забележен „икс“. И дуели ових ривала у каталонској престоници до сада су увек доносили мало голова (1:1, 1:1, 1:0).

Пре годину и по дана, у двомечу у којем се теже повредио Лионел Меси, Барса је захваљујући већем броју голова у гостима елиминисала Парижане у четвртфиналу, док су ове јесени Французи били успешнији код куће – 3:2. И то без Златана Ибрахимовића! А управо Швеђанин има мотив више да се докаже на терену на којем је провео само годину дана пре него што му се Пеп Гвардиола захвалио на сарадњи и послао га у Милан. У међувремену, судбина је Ибру мало-мало па слала у Барселону, три дуела у дресу Росонера (један прескочио) и још два за Парижане (изостао са последњег).

МАРАТОНАЦ МИЛИВОЈЕВИЋ

Са претрчаних 60.392 метара на пет утакмица или просеком од око 12 километара по утакмици, српски интернационалац у Олимпијакосу Лука Миливојевић је на седмом месту од свих „фудбалера маратонаца“ у Лиги шампиона. Испред некадашњег везисте Црвене звезде једино су Гордејчук (Бате Борисов), Коке (А. Мадрид), Виницијус (АПОЕЛ), Дјаков (Лудогорец), Елнени (Базел) и Степаненко (Шахтјор).

Нико не сумња да ће Каталонци учинити све како би се осветили француском шампиону за пораз у првом кругу, изједначили историјски биланс, поставили Златана „на своје место“, а понајвише избегли да на жребу буду у другом шеширу и после стрепе да им за ривала не западну Бајерн или Челси. Све са Гвардиолом или Мурињом!

У центру пажње, сасвим логично, биће фудбалски краљ Лионел Меси, човек који је заједно са Гвардиолом најзаслужнији што се Ибрахимовић веома кратко задржао на Ноу Кампу. Сјајни Аргентинац војеваће у исто време две битке, са Златаном на терену и Роналдом у статистичким књигама. Наиме, у 2014. години Кристијано је у клубу и репрезентацији постигао 54, а Лео 53 гола! А свакоме је остало по још шест утакмица до божићних празника.

МЕСИ – РОНАЛДО 74:71

Лионел Меси и Кристијано Роналдо су достигли Раула, а сада ће наставити међусобну трку за звање најбољег стрелца Лиге шампиона свих времена. Сјајни Аргентинац је захваљујући хет-трику против АПОЕЛ-а преузео вођство са 74 поготка, док је Португалац три корака иза, на „коти 71“ као и вишегодишњи рекордер Раул Гонзалез Бланко. Ипак, Реал дочекује Лудогорец и ето прилике да Кристијано достигне Леа.

ШТА АКО...

ГРУПА А

Атлетико је прошао у други круг, а бод у Торину му гарантује прво место или сваки минималан пораз (у Мадриду добио са 1:0) пошто има и бољу гол-разлику. Јувентус тријумф од два гола разлике води на чело, али би у случају пораза и славља Олимпијакоса могао чак и да извиси за осмину финала. Грци, наиме, имају бољи међу-скор (1:0, 2:3). Рачуницу има и Малме јер га тријумф у Пиреју води у Лигу Европе (код куће победили са 2:0).

ГРУПА Б

Реал је сигурно први, а сви остали имају по неку шансе. Ливерпул победа код куће против Базела води у осмину финала, Швајцарцима је довољан и реми. Лудогорец може до трећег места и Лиге Европе ако узме бод у Мадриду, а Енглези изгубе, јер имају слабији међусобни скор и од Ливерпула и од Базела.

ГРУПА Ц

Бенфика има лошији скор од Зенита, па је закуцана на последње место, док је Бајер сигуран међу 16 најбољих, али ће у Лисабону јурити прво место (имају бољи скор од Зенита, лошији од Монака). Монако и Зенит у директном дуелу решавају питање другог путника у осмину финала, Французима је довољан и реми који би могао да им донесе и прву позицију у случају пораза Немаца.

ГРУПА Д

Борусија и Арсенал иду у осмину финала, али је питање ко ће у први шешир на жребу. Пошто имају идентичан међу-скор (2:0, 0:2) у случају бодовног поравнања одлучиваће гол-разлика која је на страни Немаца. Дакле, за прво место Борусији је довољан бод са Андерлехтом који иде у Лигу Европе.

ГРУПА Е

Бајерн је први, остали улазе у фото-финиш поравнати са по пет бодова. Тешко је веровати да ЦСКА може и до ремија у Минхену, мада имају бољи скор с Манчестером, а слабији с Ромом. Ако изгубе у Риму Грађани остају и без Лиге Европе, али ће наставити такмичење у Лиги шампиона у случају ремија од 2:2, 3:3, 4:4... Под условом да Руси изгубе. Први дуел на Острву завршен је 1:1, а Рома има бољу гол-разлику од Ситија, па јој одговара победа, али и 0:0 или 1:1. Опет уз услов да ЦСКА не слави у Минхену.

ГРУПА Ф

Барселона и ПСЖ су прошли даље, а на Ноу Кампу се решава питање првог места. Домаћину игра само победа, гостима је довољан и реми. Ко ће у Лигу Европе одлучиће директан дуел на Амстердам Арени. Ајаксу је довољан и бод, Кипранима је тријумф императив.

ГРУПА Г

Челси је обезбедио прво место, Спортингу је за пролаз потребан бод на Стамфорд Бриџу или да Шалке не победи у Словенији (Португалци су бољи у међусобном скору). Немци могу до осмине финала (ако славе, а Спортинг изгуби), али ако изгубе у „дежели“ остају и без Лиге Европе!

ГРУПА Х

Порто је први, Шахтјор други, Билбао и Бате Борисов се боре за треће место које води у Лигу Европе. Баскима је на Сан Мамесу довољан бод, Белорусима игра само победа.

Коментари / 0

Оставите коментар