Vrlo zanimljive brojke Lige šampiona

Pre poslednjih 90 minuta poznata imena 11 učesnika osmine finala Lige šampiona, ali su samo Bajern, Čelsi, Real Madrid i Porto obezbedili prvu poziciju u grupi.

Fudbal 09.12.2014 | 18:40
Vrlo zanimljive brojke Lige šampiona

Već 11 ekipa je obezbedilo mesto na žrebu za osminu finala Lige šampiona koji će se obaviti 15. decembra u Nionu, a još isto toliko njih gaji nade da će se u poslednjih 90 ligaških minuta domoći jedne od pet preostalih viza za drugi krug najatraktivnijeg i finansijski najisplativijeg klupskog fudbalskog takmičenja na planeti.

Bajern, Čelsi, Real Madrid i Porto su već kaparisali prvu poziciju u grupi, mesto u prvom šeširu i, teoretski, lakšeg rivala u narednoj rundi, dok su većinu briga i pre poslednjeg kola koje je na programu u utorak i sredu prebrinuli Atletiko Madrid, Bajer (L), Borusija (D), Arsenal, PS Žermen, Barselona i Šahtjor. Već na startu takmičenje će završiti dva nekadašnja evropska šampiona, Ajaks i Benfika, a njima bi mogli da se priključe i Liverpul, Juventus i jedan od najbogatijih klubova današnjice Mančester Siti.

BOMBARDER LUIZ ADRIJANO

Sa devet postignutih golova Brazilac Luis Adrijano iz Šahtjora prvi je strelac ove faze Lige šampiona. Slede ga Mesi (Barselona) sa sedam, Benzema (Real Madrid), Martinez (Porto), Aguero (Mančester Siti), Mandžukić (Atletiko Madrid) i Kavani (PS Žermen) sa po pet...

Rekorder i prošlogodišnji najbolji strelac Kristijano Ronaldo do sada je četiri puta zatresao protivničke mreže.

Turski Galatasaraj i već pomenuta portugalska Benfika jedini su klubovi koji nemaju šanse ni da se domognu trećeg mesta u grupi koje vodi u Ligu Evrope, okršaj Porta i Šahtjora jedini je u poslednjoj rundi koji nema ama baš nikakav takmičarski značaj ni za jednu od ekipa, dok će sudbina mnogih biti reševana u direktnim duelima poput Roma – Mančester Siti, Monako – Zenit, Juventus – Atletiko Madrid, Barselona – PS Žermen.

Uprkos silnim uloženim milionima Siti nikako da konačno prođe „prvi krug pakla“, a ako je verovati tradiciji teško će to učiniti i ove godine. Naime, Građani su četiri puta gostovali na Apeninima i još ne znaju za trijumf – po dva remija i poraza. A protiv Vučice im treba pobeda ili remi s mnogo golova.

U NADOKNADI 14 GOLOVA

Do sada je postignuto 236 golova ili 2,95 po meču. Fudbaleri su najefikasniji u periodu između 31. i 45. minuta kada je zabeleženo 47 pogodaka, a onda između 76. i 90. – 44. Igrači očigledno „kasno pale“ pa su najneefikasniji periodi u prvih 15 minuta prvog i drugog poluvremena (27, odnosno 29 golova). Interesantno je da u nadoknadi vremena u prvom delu nije postignut nijedan gol, a nadoknadi u finišu utakmice – čak 14!

Bez obzira što su obe ekipe već osigurale plasman u fudbalski TOP 16, na Nou Kampu nas očekuje spektakl u duelu Barselone i PS Žermena. Ulog je ne samo prva pozicija u grupi nego i ponos, jer Katalonci imaju negativan bilans protiv Parižana! Do sada su šest puta odmeravali snage, a samo su jednom trijumfovali, u dva navrata slavili su Sveci, dok je tri puta zabeležen „iks“. I dueli ovih rivala u katalonskoj prestonici do sada su uvek donosili malo golova (1:1, 1:1, 1:0).

Pre godinu i po dana, u dvomeču u kojem se teže povredio Lionel Mesi, Barsa je zahvaljujući većem broju golova u gostima eliminisala Parižane u četvrtfinalu, dok su ove jeseni Francuzi bili uspešniji kod kuće – 3:2. I to bez Zlatana Ibrahimovića! A upravo Šveđanin ima motiv više da se dokaže na terenu na kojem je proveo samo godinu dana pre nego što mu se Pep Gvardiola zahvalio na saradnji i poslao ga u Milan. U međuvremenu, sudbina je Ibru malo-malo pa slala u Barselonu, tri duela u dresu Rosonera (jedan preskočio) i još dva za Parižane (izostao sa poslednjeg).

MARATONAC MILIVOJEVIĆ

Sa pretrčanih 60.392 metara na pet utakmica ili prosekom od oko 12 kilometara po utakmici, srpski internacionalac u Olimpijakosu Luka Milivojević je na sedmom mestu od svih „fudbalera maratonaca“ u Ligi šampiona. Ispred nekadašnjeg veziste Crvene zvezde jedino su Gordejčuk (Bate Borisov), Koke (A. Madrid), Vinicijus (APOEL), Djakov (Ludogorec), Elneni (Bazel) i Stepanenko (Šahtjor).

Niko ne sumnja da će Katalonci učiniti sve kako bi se osvetili francuskom šampionu za poraz u prvom krugu, izjednačili istorijski bilans, postavili Zlatana „na svoje mesto“, a ponajviše izbegli da na žrebu budu u drugom šeširu i posle strepe da im za rivala ne zapadnu Bajern ili Čelsi. Sve sa Gvardiolom ili Murinjom!

U centru pažnje, sasvim logično, biće fudbalski kralj Lionel Mesi, čovek koji je zajedno sa Gvardiolom najzaslužniji što se Ibrahimović veoma kratko zadržao na Nou Kampu. Sjajni Argentinac vojevaće u isto vreme dve bitke, sa Zlatanom na terenu i Ronaldom u statističkim knjigama. Naime, u 2014. godini Kristijano je u klubu i reprezentaciji postigao 54, a Leo 53 gola! A svakome je ostalo po još šest utakmica do božićnih praznika.

MESI – RONALDO 74:71

Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo su dostigli Raula, a sada će nastaviti međusobnu trku za zvanje najboljeg strelca Lige šampiona svih vremena. Sjajni Argentinac je zahvaljujući het-triku protiv APOEL-a preuzeo vođstvo sa 74 pogotka, dok je Portugalac tri koraka iza, na „koti 71“ kao i višegodišnji rekorder Raul Gonzalez Blanko. Ipak, Real dočekuje Ludogorec i eto prilike da Kristijano dostigne Lea.

ŠTA AKO...

GRUPA A

Atletiko je prošao u drugi krug, a bod u Torinu mu garantuje prvo mesto ili svaki minimalan poraz (u Madridu dobio sa 1:0) pošto ima i bolju gol-razliku. Juventus trijumf od dva gola razlike vodi na čelo, ali bi u slučaju poraza i slavlja Olimpijakosa mogao čak i da izvisi za osminu finala. Grci, naime, imaju bolji među-skor (1:0, 2:3). Računicu ima i Malme jer ga trijumf u Pireju vodi u Ligu Evrope (kod kuće pobedili sa 2:0).

GRUPA B

Real je sigurno prvi, a svi ostali imaju po neku šanse. Liverpul pobeda kod kuće protiv Bazela vodi u osminu finala, Švajcarcima je dovoljan i remi. Ludogorec može do trećeg mesta i Lige Evrope ako uzme bod u Madridu, a Englezi izgube, jer imaju slabiji međusobni skor i od Liverpula i od Bazela.

GRUPA C

Benfika ima lošiji skor od Zenita, pa je zakucana na poslednje mesto, dok je Bajer siguran među 16 najboljih, ali će u Lisabonu juriti prvo mesto (imaju bolji skor od Zenita, lošiji od Monaka). Monako i Zenit u direktnom duelu rešavaju pitanje drugog putnika u osminu finala, Francuzima je dovoljan i remi koji bi mogao da im donese i prvu poziciju u slučaju poraza Nemaca.

GRUPA D

Borusija i Arsenal idu u osminu finala, ali je pitanje ko će u prvi šešir na žrebu. Pošto imaju identičan među-skor (2:0, 0:2) u slučaju bodovnog poravnanja odlučivaće gol-razlika koja je na strani Nemaca. Dakle, za prvo mesto Borusiji je dovoljan bod sa Anderlehtom koji ide u Ligu Evrope.

GRUPA E

Bajern je prvi, ostali ulaze u foto-finiš poravnati sa po pet bodova. Teško je verovati da CSKA može i do remija u Minhenu, mada imaju bolji skor s Mančesterom, a slabiji s Romom. Ako izgube u Rimu Građani ostaju i bez Lige Evrope, ali će nastaviti takmičenje u Ligi šampiona u slučaju remija od 2:2, 3:3, 4:4... Pod uslovom da Rusi izgube. Prvi duel na Ostrvu završen je 1:1, a Roma ima bolju gol-razliku od Sitija, pa joj odgovara pobeda, ali i 0:0 ili 1:1. Opet uz uslov da CSKA ne slavi u Minhenu.

GRUPA F

Barselona i PSŽ su prošli dalje, a na Nou Kampu se rešava pitanje prvog mesta. Domaćinu igra samo pobeda, gostima je dovoljan i remi. Ko će u Ligu Evrope odlučiće direktan duel na Amsterdam Areni. Ajaksu je dovoljan i bod, Kipranima je trijumf imperativ.

GRUPA G

Čelsi je obezbedio prvo mesto, Sportingu je za prolaz potreban bod na Stamford Bridžu ili da Šalke ne pobedi u Sloveniji (Portugalci su bolji u međusobnom skoru). Nemci mogu do osmine finala (ako slave, a Sporting izgubi), ali ako izgube u „deželi“ ostaju i bez Lige Evrope!

GRUPA H

Porto je prvi, Šahtjor drugi, Bilbao i Bate Borisov se bore za treće mesto koje vodi u Ligu Evrope. Baskima je na San Mamesu dovoljan bod, Belorusima igra samo pobeda.

Komentari / 0

Ostavite komentar